середу, 27 жовтня 2021 р.

 

Веселе свято Hаlloween, або переддень Дня всіх святих припадає на останній день жовтня. У цьому незвичайному святі сплелися, на перший погляд, різні суперечливі звичаї, кельтські традиції розхвалювання темних сил.

Hаlloween одне з найбільш цікавих і чарівних свят. В цей день веселяться пірати, розбійники, відьми, чаклуни і всякі страшні монстри. Адже у них вихідний!
Всім лиходіям теж потрібно відпочивати. У своє свято вони не роблять нічого поганого, стають хорошими і веселяться.
Світ його святкує у ніч із 31 жовтня на 1 листопада. Що цікаво, кожна держава це робить по-різному. Традиція святкувати свято Гелловіна зародилася дуже давно.


Так, наприклад, у Німеччині люди свято не уявляють без замка Франкенштейна. Саме тут відбуваються найбільш масові гуляння. Людям хочеться побачити нечисть, і саме для того в останній день жовтня в замок з'їжджаються тисячі людей. За повір'ями, в переддень Дня Всіх Святих привид господаря замку, розташованого в Дармштадті, з'являється на даху будівлі. Всі приїжджають, переодягаються в «страшні» і «жахливі» костюми. 


В Іспанії все по-іншому. Тут свято відзначають не один, а цілих три дні. Ви спитаєте чому так? Традиція - більше нічого додати. До того ж і називається тут свято по-своєму - Ель Діа де лос Муертос (День мертвих). Іспанці вірять, що в ці дні всі покійні повертаються на землю. Крім Іспанії, таке повір'я і, відповідно, подібні традиції святкування і у всіх іспаномовних країнах Латинської Америки.


У Великобританії, як таких традицій нема, тому в останній день жовтня головне їхнє заняття - виготовлення ліхтарів з гарбузів. Як і в багатьох інших європейських країнах на території яких знаходяться старовинні замки, у Великобританії є місце масового паломництва в дні Гелловіна - це форт Емхест в місті Четем. Саме тут, традиційно організовується спеціальне дійство зі спуском в підземні лабіринти замку. При цьому організатори придумують спеціальні «сюрпризи» для більшого залякування туристів, а також продумують спеціальний музичний супровід до прогулянки.


Де-де, а у США і Канаді якраз є найкращі традиції святкування цього свята. Саме звідси поширилися гарбузові ліхтарі і дитяче «колядування», коли маленькі хлопці ходять по домівках і погрожують що-небудь зламати, якщо господар не дасть їм цукерок або інших солодощів. Для Північної Америки Гелловін - це день маскарадів, карнавалів, тому костюми і особливо маски тут продумують заздалегідь. Свято в США і Канаді настільки популярне, що місцева влада завжди до кінця листопада прикрашає у відповідному стилі вулиці.


      У Китаї свято Гелловіна називається Днем поминання предків. Звичайно, було б дивно чекати тут появи американських гарбузових ліхтарів та інших традицій «з Заходу», але все ж свічки і ліхтарі - невід'ємний атрибут китайського Хеловіна. Разом з їжею і водою вони ставляться перед фотографіями покійних предків. Навіщо це все? Найбільший народ світу таким чином вірить, що їх предки подорожують, у тому числі заходять у свій старий будинок. Ліхтар потрібен для освітлення дороги, їжа з водою - щоб «підживитися». А ввечері китайці допомагають духам предків дістатися назад, на небеса, виготовляючи для цього спеціальні паперові човни, які до вечора слід спалити. Саме з димом від цього вогню предки і зможуть повернутися назад.


Щодо України, то тут все проходить доволі скромно. Що у нас є популярним, так це вечірки у цей день. Люди збираються на різних дискотеках, заходах, де приходять у костюмах.



Сутінки - напівтемрява, що настає після заходу сонця. У цей час його світло незвичайне і романтичне.
Віднедавна Світом сутінок і сутінковим почали називати все загадкове, таємниче, містичне.
Бібліотечні Сутінки – довгоочікуване і бажане свято для дорослих та дітей було таким, як і планували бібліотекарі: загадковим і повним сюрпризів, трохи страшним, але водночас і веселим.
Але цікавість до книг про загадкове, таємниче, лячне, потойбічне, магічне, містичне ніхто не відміняв. Захоплення надприродним є цілком нормальним, якщо до цього відноситись як до гри та вигадки.

Марганецька бібліотека-філія № 1 для дітей
не може залишитися осторонь цього містичного
та чарівного свята.

На відділі обслуговування дошкільників та
дітей молодшого шкільного віку
на вас чекає книжкова виставка
«Не бійся! Буде страшно смішно!»














Відділ обслуговування для дітей
середнього та старшого шкільного віку
запрошує читачів на книжкові виставки
«Сутінкові читання» та
«Свято жахів і веселощів»











Шановні друзі! 

В найтемнішу ніч бажаємо вам усім,

незважаючи на свято нечисті,
вірити всією душею в добро і світло
всупереч страшним забобонам,
ритуалам і прикметам.


Запрошуємо усіх охочих до
бібліотеки-філії №1 для дітей,
яка знаходиться за адресою:
 
вул. Садова, б.1
ми працюємо для вас
з 8:30 до 17:00
щодня, крім суботи
перерва з 12:00 до 12:30.


Мерщій до нас за книгами!
Налякай всіх своєю начитаністю!



Олена Хабун, бібліотекар

відділу обслуговування дошкільників
та дітей молодшого шкільного віку


Немає коментарів:

Дописати коментар