середу, 20 жовтня 2021 р.

СИМВОЛ ЖИТТЯ І ПІЗНАННЯ

    Чи любите ви яблука? Чи займають почесне місце на столі ці смачні, хрумкі, запашні та корисні фрукти?

21 жовтня святкуємо

Всесвітній день яблук і фруктових садів.

 В бібліотеці-філії для дітей – нова книжкова виставка.

2021 рік проголошений

Міжнародним роком овочів і фруктів.

    Організація Об’єднаних Націй прийняла рішення присвятити цей рік підвищенню обізнаності про поживну цінність овочів і фруктів та їх користь для здоров’я, пропагування різноманітного і здорового харчування, здорового способу життя.


Яблуко – всім фруктам фрукт!

    Яблуневі сади займають мільйони гектарів. Дев’ять із десяти плодових дерев на Землі – це яблуні. Нині нараховують майже 10 тисяч сортів. Люди вирощували ці дерева ще понад 8500 років тому!  









    Яблука мають чудодійні властивості. Вони зміцнюють імунітет, покращують пам’ять, стан судин. Ці фрукти  вважаються природним антиоксидантом, тому регулярне їх вживання сприяє профілактиці вірусних і інфекційних захворювань. Як стверджують, якщо з’їдати по два яблука в день, то лікарі не потрібні!

    Яблуку належить важлива роль у міфології. І перше, що приходить в голову – це "райське яблуко", яке Єва з'їла в Едемському саду. Відповідно до грецької міфології, золоте яблуко стало причиною Троянської війни, а в міфології скандинавів цей фрукт був їжею богів, він дарував молодість і силу.

    Саме яблуко було мірою багатьох речей, і коли в середньовічній Європі з'являвся черговий заморський «фрукт», його насамперед порівнювали з яблуком: помідор, наприклад, удостоївся честі прозватися «золотим яблуком», а картопля — всього лише «чортовим». Яблуко брало участь у людській історії так несподівано, що подекуди ми про це навіть не підозрюємо. Наприклад, йому ми зобов'язані появою губної помади (до речі, її назва походить саме від французького pomme — «яблуко»): відомий кардинал Рішельє дуже любив запах стиглих яблук, і одного разу попросив аптекаря приготувати з них мазь для губ.                         

    Ще більше цікавого і корисного, відомого і невідомого – в книгах і журналах нашої книжкової виставки.


    Бажаємо нашим читачам прожити довге, яскраве, повноцінне життя без хвороб і лікарів, але з книгою і бібліотекою!


Фахівці відділу обслуговування дітей

  середнього та старшого шкільного віку

Немає коментарів:

Дописати коментар