неділю, 17 жовтня 2021 р.

    Під такою назвою 13 жовтня у бібліотеці для дітей відбувся патріотичний захід з нагоди Дня захисника і захисниць України та Дня українського козацтва. В цей день до нас завітали семикласники ЗОШ №12 (класний керівник Русінчук Л.Г.).


    Цьогоріч свято змінило назву, бо поряд із чоловіками на захисті Батьківщини стоять  українські жінки. І не дивно, бо наразі в лавах ЗСУ понад 30 тисяч жінок, а за останні 10 років їх кількість зросла у 15 разів.

    Початок заходу був надзвичайно емоційним. Ведуча Ольга  Поклонська зачитала вірш-посвяту своїй донці Ірині – майбутній прикордонниці.

     День захисника і захисниць України для неї  - це сімейне свято ще тому, що її брат захищав українську землю в зоні ООС.

    Ведуча розповіла, на якій історичній території ми проживаємо – на території Великого Лугу. У південній частині нашого міста, в районі Острів, поміж річкою Томаківка і Каховським морем є пагорб, який є місцем розташування першої Запорізької Січі. Цей острів називається Томаківка.

    З історією нашого рідного краю  пов’язане ім’я славного кошового отамана Івана Сірка. Адже на території нашого міста (у селі Грушівка) знаходилася його пасіка. Якраз тут після далеких походів, переможних битв, тяжких поранень відпочивав і набирався сил Іван Дмитрович Сірко, а 1 серпня 1680 року він помер. На місці його смерті стоїть пам’ятник.

    Для відродження козацьких традицій вже не перший рік у селі Іллінка (Грушівка) проходив  міжрегіональний етнофестиваль обрядів і оберегів «Пасіка Сірка».

    Тему і зміст заходу визначили нові надходження до нашої бібліотеки: карта «Великий Луг Запорозький у XIX столітті» (Запоріжжя, 2018) та історичний нарис О.Ф.Рубана «Край козацької звитяги і надії» (Львів, 2021).

      Цінне картографічне видання нам подарував Вячеслав ЗАЙЦЕВ, історик, археолог, депутат Запорізької міської ради, володар ордену «За мужність» ІІІ ступеня, завідувач інформаційно-видавничим відділом Національного заповідника "Хортиця"! Дивлячись на карту, стає зрозумілим, що п’ять з восьми Запорозьких Січей у XVI XVIII ст. знаходилися на Великому Лузі. А уважний споглядач карти помітить позначку Томаківської Січі, що знаходилася поблизу сучасного міста Марганець. Ця Січ, на думку багатьох дослідників вважається першою Запорозькою Січчю.

    Книга Олександра Федоровича Рубана «Край козацької звитяги і надії» - подарунок автора, ініціатора та засновника історичного музею в Добронадіївській школі, вчителя-методиста, автора двох поетичних збірок, краєзнавця та дослідника історичного минулого регіону сіл Іллінка (Грушівка), Добра Надія (Яковлєво), Новокиївка (Царська милість), одного з ініціаторів проведення щорічного міжрегіонального етнофестивалю обрядів і оберегів «Пасіка Сірка», нагородженого в 2018 році відзнакою Дніпропетровської обласної ради – нагрудним знаком «За розвиток духовності».


    Матеріали книги проілюстровані картинами Миколи Івановича Боровика, відомого художника, члена Національної спілки художників України, нагородженого в 2018 році відзнакою Дніпропетровської обласної ради – нагрудним знаком «За розвиток духовності».

    На сьогодні нарис О.Ф.Рубана «Край козацької звитяги і надії» - це єдине друковане видання, в якому зібрано авторитетні відомості про непересічне історичне минуле місцевості козацького села Грушівка Марганецької територіальної громади, а також накреслені плани щодо відродження славної історії Великого Лугу, його духовних скарбниць, в тому числі і через підтримку щорічного етнофестивалю «Пасіка Сірка».

    Ця книга займає почесне місце на книжковій виставці, що присвячена цьому святу.






    Грушівка – місце, оповите легендами і чудесами. Тут бере початок велика історія… Безліч легенд щодо Івана Сірка та козаків і досі живе в народній пам’яті мешканців цього села.

    Олександр Степанович Лапко народився і виріс у цьому мальовничому краї. Багата природа села, пишна рослинність та незчисленність тваринного світу і птахів, затишок дерев та кущів, біорізноманіття річок на все життя закарбувалася у пам’яті художника. Він давно поїхав з України, але досі малює свою Батьківщину.

«Козацький курган» 

«Козацька хата»

    Ми писали про нашого талановитого земляка у блозі та показували статтю Маргарити Варнавської  про нього, його роботи, що опубліковані у журналі «Марганчани» (№2, 2020).


    На захід від села Грушівка в урочищі Сірківка є старезна груша. Провівши необхідні математичні розрахунки, краєзнавці  прийшли до висновку, що її вік сягає приблизно 350 років. Відомо, що дикі груші можуть жити понад пів тисячі років. Ця груша могла пам'ятати славного кошового отамана Івана Сірка. Саме там, десь поблизу неї, і була розташована його пасіка. Тому виготовили пам'ятну дошку і сподіваються, що це унікальне дерево буде занесено до природних пам'яток старовини, які охороняються законом.

    Для зустрічі з семикласниками у бібліотеці було заплановано козацькі розваги. Діти залюбки брали участь у випробуваннях: «Вірю – не вірю», «Козацькі прислів’я», «Яке твоє козацьке прізвище?», «Козацька пам’ять».






    Кожен присутній відчув гордість за славну історію нашого краю, і без сумніву, у багатьох виникло бажання ще глибше пізнати козацькі традиції, бо ми – нащадки козацького роду. Захід закінчився, а деякі діти залишились у бібліотеці. Вони залюбки фотографувалися на пам’ять та знайомилися з цікавинками у читальній залі.








Вітаємо зі святом усіх,

хто нині захищає Україну!

І низько вклоняємось сім’ям,

рідні яких віддали за нашу країну

найдорожче – життя!

 


 

Фахівці відділу обслуговування дітей

  середнього та старшого шкільного віку



Немає коментарів:

Дописати коментар