четвер, 17 червня 2021 р.

    Багато з нас у дитинстві, та й зараз, полюбляють дивитися фільми про пригоди археологів. Наша уява малює собі романтичну професію, наповнену азартом, пошуком скарбів та карколомними пригодами у стилі Індіани Джонса. Насправді, в першу чергу, — це трудоголізм, залізна витримка та, мабуть, трохи везіння, яке допомагає археологу опинитися в потрібному місці і знайти щос дійсно унікальне.

    Один з таких видатних археологів  Борис Мозолевський. Частина його життя пов'язана із нашим краєм, де він працював і знайшов свою доленосну знахідку – скіфську пектораль, золотий знак царської влади. Це сталося 22 червня 1971 року о 14-й годині 30 хвилин під час розкопок на кургані Товста Могила біля м. Покров у Дніпропетровській області. Цьогоріч минає рівно пів століття від дня її відкриття.

 

    ПЕКТОРАЛЬ – нагрудна прикраса з дорогоцінних металів овальної форми, що носилася на шиї. Cлово "пектораль" походить від лат. слова "pectoralis", що означає "нагрудний". Її  як прикрасу та символ влади одягали фараони Стародавнього Єгипту, царі Ассирії, римські військові начальники.

    Скіфська золота пектораль вважається найбільшою археологічною знахідкою     ХХ століття, шедевром світового мистецтва. Її приблизна вартість 2 млн. доларів, хоча були й пропозиції на порядок вищі. Сама по собі пектораль – це жіноча прикраса яка важить 1,2 кг, складається з чистого золота 958 проби, на ній міститься близько ста майстерно виконаних фігур, діаметр – 30,6 см. Її виготовили десь в V столітті до н.е.

    Подробиці про унікальну знахідку дивіться у відео Музею історичних коштовностей України, що на території Києво – Печерської лаври, де вона зберігається.


    

     Дві третини скіфського золота, яке знаходиться зараз у Музеї історичних коштовностей України — знахідки Бориса Мозолевського.

    Борис Мозолевський (1936–1993) – археолог і поет, людина непересічної долі. Він народився на Миколаївщині, але настільки любив і активно досліджував археологічні пам’ятки Придніпров’я, що на Дніпропетровщині його вважають своїм земляком.

Марганецька міська бібліотека для дітей також не оминула увагою цю знакову для нашого краю подію. До 50 – річчя з моменту знахідки оформлено книжкову виставку «Золота пектораль».






     Її зображення, як і термін "пектораль", стали символом елітної спадщини України світового значеня і широко застосовуються в рекламі ресторанів, фірм, на монетах Національного банку України, багатьох фінансових документах, картках, театральних і пісенних фестивалях. Головним призом міжнародного фестивалю в Києві "Євробачення – 2005" (рік, коли Європа завітала до України) була золота "Пектораль – золото скіфів".

    Актуальність пекторалі ще раз підтверджено назвою серії книг, в якій представлені найкращі твори марганецьких письменників. Заснував серію «Золота пектораль» Володимир Пугач – знанний у місті, талановитий поет, перекладач, меценат, автор збірки віршів «Храм душі збережи в чистоті». Чому письменник вирішив назвати серію книг саме так? За словами Володимира Харлантійовича, зображення золотої пекторалі – це нагорода для тих майстрів слова, які мають високу духовність, живуть і пишуть на території скіфів, чим і вшановують історичну спадщину предків.


    Археологічні знахідки із скіфських курганів, виявлені Борисом Мозолевським на нікопольській землі, зробили наш край відомим у всьому світі. Борис Мозолевський був першим науковцем, який чітко пов’язував подальше майбутнє нашого краю з розвитком туризму, що є сьогодні для нас особливо актуальним.

 Коли і я за караваном

Піду, згорнувши днів сувій,

Я скіфським золотом курганним

Залишусь в пам’яті твоїй… 

Чекаємо вас у нашій бібліотеці!

 

 Фахівці відділу обслуговування дітей

           середнього та старшого шкільного віку

 

2 коментарі:

  1. Дуже цікава і змістовна інформація про великого вченого!

    ВідповістиВидалити
  2. Дізналася багато цікавого про Золоту пектораль і про вашого славетного земляка Бориса Мозолевського, який знайшов її саме на нікопольській землі! Цікава, корисна і змістовна інформація! Класна виставка, діти з задоволенням ознайомилися з експонатами! Молодці!!!!

    ВідповістиВидалити