четвер, 24 червня 2021 р.

     24 серпня 1991 року Верховна Рада України проголосила Акт незалежності України та створення самостійної держави – України. А у держави має бути затверджений Закон, за яким вона існує. Таким Законом є Конституція України.

    Святкування Дня Конституції України цього року – найбільш актуально, це вже не просто данина традиції, а можливість проявити силу патріотизму, згадати зусилля і втрати, з якими наші предки відстоювали права на свою свободу, а сьогодні наші брати знову захищають суверенітет і цілісність нашої країни.

    Найвищій закон утверджує багатовікове прагнення нашого народу до незалежності  власної держави.

    День Конституції – не просто свято нормативного акту, а день, коли було затверджено права і свободи громадян України.  Конституція – це основний державний документ, який визначає державний устрій, порядок і принципи функціонування органів влади, виборчу систему, права й обов’язки держави, суспільства та громадян.

    ЇЇ прийняття закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність.

   Прийняття Конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Тож цьогоріч святкуємо дві ювілейні дати:

§  25-річчя Конституції незалежної України

§  30-річчя  незалежності нашої країни.

    Хоча коріння Української Конституції набагато глибше.

    У квітні 1710 року при обранні гетьманом Пилипа Орлика була складена перша не тільки українська, але й європейська конституція в сучасному розумінні — це політичний меморіал «Вивід прав України», а також «Пакти й конституції законів та вольностей Війська Запорозького». Вона заклала основи республіканського правління в Україні.

    Щоб ознайомити дітей з історичними передумовами прийняття Основного Закону України, прослідкувати шлях, пройдений нашою державою від Конституції Пилипа Орлика до прийняття нової Конституції України, в міській бібліотеці для дітей напередодні ювілейної дати оформлено книжкову виставку «В моїм серці – Україна».






    Відвідувачам запропонована правознавча, історично – довідкова та художня література.






Шановні друзі!

 Вітаємо вас з Днем Конституції України!

 У цей урочистий день будемо щиро вірити

у реальне втілення конституційних прав і свобод,

 зміцнення добробуту наших родин

та правовий розвиток нашої держави.

Бажаємо вам здоров’я, щастя і віри

у світле майбутнє України!


Фахівці відділу обслуговування дітей

           середнього та старшого шкільного віку

 

2 коментарі:

  1. З прийдешнім святом,Днем Конституції України!!! Чудова виставка для дітей, різноманітні джерела, яскраве оформлення!!!!Як завжди, молодці, бібліотекарі!!!Думаю, що вашим читачам і читачкам затишно у вас в цікаво!!!

    ВідповістиВидалити
  2. Цікава інформація. А кількість нової літератури вражає і радує. Вашим читачам пощастило мати можливість читати нові цікаві книги!

    ВідповістиВидалити