четвер, 1 квітня 2021 р.

 


Усі ми родом з дитинства. Дитячі спогади дарують нам тепло і радість усе життя. Ми збираємо їх у скриньку своєї пам’яті, наче дорогоцінні перлини. Цінність цих скарбів краще за все розуміємо, коли самі стаємо батьками. І разом зі своїми малюками відкриваємо нові світи, кожен з яких ховається під обкладинкою нової книги.



А чи знаєте ви, що Багіра, чорна пантера з казки про Мауглі, в англійському оригінальному варіанті - чоловічої статі, це «він», а американські діти впевнені, що історія Еллі, Опудала, Залізного Дроворуба і Сміливого Лева закінчується з відльотом Гудвіна додому і поверненням Еллі в Канзас.



Цікаво, що свою першу книгу «Гаррі Поттер і філософський камінь» Джоан Роулінг закінчила в 1995 році. Літературний агент, який погодився її представляти, посилав рукопис у 12 видавництв, але всюди її відхилили. Тільки через рік рукопис був прийнятий маленьким лондонським видавництвом Bloomsbury, хоча його головний редактор навіть після схвалення книги був упевнений, що Роулінг не заробить багато на дитячих книгах, і радив ій знайти постійну роботу.


Починаючи з 1967 року з ініціативи і за рішенням Міжнародної ради з дитячої книги (IBBУ) 2 квітня, в день народження великого казкаря Ганса Крістіана Андерсена, весь світ відзначає Міжнародний день дитячої книги.





Є книги, які народжуються, живуть і, на превеликий жаль, ідуть у забуття. Трапляється це тоді, коли їх не читають і поступово забувають. Можливо це тому, що вони виявилися нецікавими, або з якихось інших причин.

Та є книги, як сонце. Ті, що супроводжують людину все життя. Написані десятиліття, або навіть століття тому, вони і сьогодні не втратили своєї сучасності і заслуговують на почесне місце в скарбниці української та зарубіжної літератури.
Це – наші найулюбленіші книги, золотий фонд світової  класики, книги, які ми пам’ятаємо і любимо все своє життя. Вони, як духовний спадок наступним поколінням. У кожної з них свій характер, своя доля, свій шлях до читача. Їх люблять і, сподіваємося, будуть любити ще багато-багато років.
Найвідоміші з них, книги-ювіляри 2021 року,
на нашому книжковому маскараді
«Святкують книги ювілей»










Дитячі книги - це не тільки література, коли всім смішно, кумедно або забавно, і не коли все просто і наочно, яскраво і привертає увагу, а коли за допомогою художніх образів, зрозумілих дітям, розповідається про життя, тобто в правильній дитячій літературі перед нами, перш за все, постає яскрава картина світу в різних життєвих ситуаціях.



Олена Хабун, бібліотекарка

відділу обслуговування дошкільників
та дітей молодшого шкільного віку


Немає коментарів:

Дописати коментар