середу, 6 січня 2021 р.

Різдвяні історії

    Чарівні різдвяно-новорічні свята тривають. А скільки чудових різдвяних історій є в нашій бібліотеці! В них реальність і містика, народні звичаї та вірування переплітаються в тісний вінок пригод.

    Сьогодні ми знайомимо вас ще з однією різдвяною історією –            «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід»      від сучасного українського казкаря Сашка Лірника.


    Вона про козаків, козацький рід, рай і пекло, Різдво і нечисту силу. Це не просто казка, а саме химерна українська казка, притаманна лише українській культурі, історія – ніби продовження веселих козацьких оповідей Котляревського і Гоголя. Казка сповнена українського народного гумору та козацької відваги.

    Цю казку ми пропонуємо не тільки прочитати, а й прослухати в виконанні автора. Сашко Лірник чудово розповідає казки, а його дотепний коментар перетворює знайомі мелодії народних казок на свіжі струмочки захопливих історій і фантастичних пригод на втіху дорослим і малечі.


    Сашко Лірник (Олександр Власюк) —український дитячий письменник, автор телевізійних програм та телеведучий, музикант, у минулому учасник українського dark ethno гурту "Вій", постійний учасник етнофестивалів, волонтер, сценарист українських фентезійних фільмів та мультфільму «Моя країна — Україна», володар почесного звання «Заслужений працівник культури України» та багатьох премій. Вміє грати на колісній лірі, дримбі, варгані, бубоні, барабані.

    Минулого року за мотивами твору Сашка Лірника «Про старого козака, різдвяного чорта, чотири роги і козацький рід» було знято фільм «Пекельна Хоругва, або Різдво Козацьке» (реж. М. Костров). За сценарій Сашко Лірник отримав премію ім.Лесі Українки, яка надається за найкращі літературно-мистецькі твори для дітей та юнацтва.


    За сюжетом, козацький рід існує на світі доти, доки в ньому народжуються козаки-лицарі, які захищають свою землю від ворогів-нападників. А козакам, які поклали свої голови в бою, прощаються всі гріхи.

Хай козак Семен з чортенятами

вилікує нас від вірусів!

Бажаємо всім нашим читачам

щедрих і веселимх свят!

   Наостанок – новорічний мультфільм, створений режисером - аніматором Степаном Ковалем у жанрі пластилінової 3D-анімації.

   Ідея – Сашка Лірника. Сценарій картини «Щедрик» - це різдвяна історія маленького хлопчика, який знайомиться з найголовнішим святом на Землі, подорожуючи в часі із сучасного міста до стародавнього казкового села, де сірі будні розквітають барвистими фарбами радості -- дорослі обертаються на дітей, а діти виростають та стають добрими людьми.


Міська бібліотека для дітей

вітає своїх читачів з

Новим роком читання!


Фахівці відділу обслуговування дітей

           середнього та старшого шкільного віку

Немає коментарів:

Дописати коментар