пʼятницю, 15 січня 2021 р.

 

Зима – прекрасна пора року.
Це час найвеселіших ігор, як серед дітей, так і серед дорослих. А ще зима – чудова пора для читання. Протягом усіх зимових свят, саме казки здаються надзвичайно чарівними.


Однією з найбільш чарівних історій,
які приємно читаються взимку,
є повість-казка Е.Т.А. Гофмана
 «Лускунчик і Мишачий король».
Адже в період різдвяно-новорічних свят особливо хочеться вірити в дива, в перемогу добра над злом.


Ця казка, ось вже 205 років,
дарує своїм читачам таку можливість.


За даними дослідників, задум «Лускунчика» зародився у Гофмана в ту пору, коли він вигадував і розповідав казки дітям свого товариша (а згодом — біографа) Юліуса Ґітцига — Фріцу і Марі. Пізніше, записуючи твір, письменник переніс в нього імена і риси характеру юних слухачів казки.
Відомо, що 16 грудня 1816 року Гофман уже тримав у руках щойно отримані з друкарні чотири примірники книги, які вважаються першою збіркою дитячих романтичних казок у Німеччині.
      Дивовижний світ відкриває перед юним читачем казка «Лускунчик і Мишачий Король». Це історія дівчини Марі та хлопчика, якого зла миша Мишильда перетворила на Лускунчика.


Казка обов'язково сподобається дітям, які можуть та люблять фантазувати. Адже тільки фантазери та невиправні мрійники здатні з легкістю поринути в загадковий світ іграшок та побачити боротьбу Лускунчика з Мишачим Королем.





У 2018 році лідер експрес-доставки України розпочав доставку казкових наборів з доповненою реальністю – WowBox.
Ідея WowBox – запровадити нову культуру родинного читання в епоху гаджетів. За допомогою доповненої  реальності об’єднано книгу та гру в казці, що оживає. І все це – з думкою про маленьких читачів, щоб їм було цікаво читати і гратися.
      Перший бокс присвячено різдвяній казці «Лускунчик та Мишачий король», ілюстрації до якої створила Євгенія Гапчинська.



Джерело: Будинок іграшок
«WOW BOX Лускунчик і Мишачий король:
КАЗКА ОЖИВАЄ на очах!»







Казка про Лускунчика і Мишачого короля з інтересом зустріли не тільки колеги Гофмана, а й військові, яких вразили батальні сцени за участю мишачого війська й армії ляльок.


Прослухати цю казкову повість
можна натиснувши на солдатика → 💂 


       У 1892 році глядачам був представлений балет Петра Ілліча Чайковського «Лускунчик», лібрето до якого створив Маріус Петіпа за мотивами твору.


Пропонуємо переглянути відео
та насолодитися чарівною композицією. 


Новорічна – муз. П.І. Чайковського


У 2018 році на екрани вийшов сімейний фільм «Лускунчик і чотири королівства» – це кіноадаптація всесвітньовідомої казки-повісті Е. Т. А. Гофмана «Лускунчик і Мишачий король». Постановку довірили шведському режисерові Лассе Халльстрему, триразовому номінанту на премію «Оскар». Адаптацією сценарію займалася Ешлі Пауелл.
Популярна історія розкриється з темної сторони. З початку сутінків Лускунчик проведе глядачів в країну чудес, де йде безкомпромісна війна добра і зла, любові і гніву.

Студія: Disney, 2018 рік


За мотивами гофманівської казки

було також створено низку мультиплікаційних фільмів.

Приємного перегляду!

Союзмультфільм, 1973 рік


Канада, Lacewood Productions, 1990 рік



 

One Animation, Німеччина, 2004 рік





Олена Хабун, бібліотекарка

відділу обслуговування дошкільників
та дітей молодшого шкільного віку


Немає коментарів:

Дописати коментар