понеділок, 2 листопада 2020 р.

«Козацький батько» з Січеслава - Дніпра

    Міська бібліотека для дітей запрошує на нову книжкову виставку з нагоди 165-ї річниці з дня народження Дмитра Яворницького (1855 – 1940) – українського історика, археолога, етнографа, фольклориста, письменника, громадського діяча.

    На нашій книжковій виставці зібрані книги про життєвий шлях відомого історика, його внесок у розвиток культури, історії, археології та музейної справи в нашому краї.


    Дмитро Іванович Яворницький… Це ім’я овіяне легендами. Копіткий збирач  народних переказів і спогадів, він сам став героєм багатьох з них. Його знало й щиро поважало чимало людей.  Дружбою з ним пишались. Яскраві публічні виступи на історичну тематику та цікаві твори – все це приваблювало до нього. Чуйність, відвертість і доброзичливість були характерними рисами дослідника. В кінці минулого століття зійшла його зірка, коли він набув широкої відомості в Україні – на любій серцю батьківщині, де за палку пристрасть до історії Запорізької Січі люди нарікали Дмитра Івановича «запорізьким батьком», а історики – «енциклопедистом козаччини».

    Творчий доробок академіка нараховує понад 200 публікацій. Основні праці:

      Історія запорозьких козаків: у 3-х томах (Київ,     

      1990 – 1991);

      Запорожье в остатках старины и преданиях

      народа: в 2-х томах (Санкт-Петербург, 1888);

      Іван Дмитрович Сірко, славний кошовий отаман

      війська запорозьких низових козаків (Дніпро,

      1990);

      По следам запорожцев (Санкт-Петербург, 1898);

      Гетьман Петро Конашевич-Сагайдачний (Дніпро,

      1991);

      Дніпрові пороги (Дніпро, 1989).

    Ім’я Яворницького носить центральний проспект міста Дніпра та історичний музей. Цей музей своєю цінною колекцією експонатів доби козацтва завдячує зусиллям саме Дмитра Яворницького. За 30 років керування закладом він зумів перетворити губернський музей на скарбницю пам’яток історії та культури. Він здійснив серйозну пошукову роботу і перевіз із церковних та приватних бібліотек краю до музею близько 750 старовинних книжок. Як мовознавець він за життя зібрав 55 тисяч українських слів, що не були зафіксовані до нього.

    Найвідоміша картина на козацьку тематику – «Запорожці пишуть листа турецькому султанові» Іллі Рєпіна. Дмитро Іванович Яворницький був головним натхненником і консультантом художника. Саме з експонатів зборів Яворницького Рєпін змалював велику частину амуніції, зброї і іншої козацької атрибутики. До речі, для образу писаря позував сам історик.

    Дмитру Яворницькому вдалося змінити погляди українців на власну історію і повернути героїчні сторінки козацтва в пам’ять народу.

Фахівці відділу обслуговування дітей

середнього та старшого шкільного віку

Немає коментарів:

Дописати коментар