неділю, 20 вересня 2020 р.

 

      Однією з найнезвичайніших природоохоронних дат є Ніч кажанів, яку відзначають в ніч з 20 на 21 вересня. З 1997 року це – загальноєвропейська природоохоронна акція, в якій беруть участь усі країни, що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі – EUROBATs (діє з 1991 pоку, ратифікована Верховною Радою України 19 травня 1999 року).

      Мета Угодиузгодження дій, розроблення і впровадження європейськими державами спільних заходів щодо збереження кажанів та місць їхнього перебування. Одним з пріоритетів діяльності в рамках Угоди є підвищення екологічної свідомості населення стосовно важливості збереження кажанів. Проведення Європейської ночі кажанів є значною подією, учасниками якої є країни Європи, у тому числі й Україна.

Кажани – дивовижні ссавці, які, завдяки своїй будові, оволоділи мистецтвом польоту.

      Кажани ведуть нічний спосіб життя і цьому є своє пояснення. У них дуже слабкий зір, пристосований тільки до темряви. Проте у кажанів чудово розвинені нюх і слух,  які допомагають полювати і орієнтуватися в просторі, а також унікальна здатність до ехолокації, яка окрім них властива тільки дельфінам.


       Кажани зустрічаються всюди, крім полярних районів і високогір'я. І головне – всі вони безпечні. Виняток становлять кажани-вампіри з великими і гострими зубами, що мешкають в Латинській Америці і харчуються кров'ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка – і домашньої худоби.


        Що стосується кажанів, що мешкають в Україні та Європі, їх боятися не варто. Всі вони – комахоїдні тварини. Більше того, кажани навіть корисні, оскільки знищують багатьох шкідливих комах, які також активні в темний час доби, а вдень вислизають від уваги птахів.

З нагоди Міжнародної ночі кажанів

в міській бібліотеці для дітей

діє книжкова виставка

«Кажани – мисливці ночі»,

на якій можна знайти більше детальної

інформації про цих рукокрилих.








Деякі з наших користувачів вже встигли ознайомитися з книжковою виставкою.


Ученицю 3-го класу ЗОШ №12 Шиян Софію разом з мамою Наталією Миколаївною привернули увагу довідкові видання, з яких вони дізналися багато цікавого про кажанів.


Штебенко Поліна – учениця 3-А класу ЗОШ №2, із задоволенням переглянула книжкову виставку.

Куліш Гліб, учень 5-го класу ЗОШ №12,

 періодично цікавиться нашими новинками.


      Багато видів кажанів перебувають на межі зникнення. Проблема особливо загострилася в останні десятиліття. Це пов'язано з вирубкою дуплистих дерев (саме в дуплах більшість цих звірків знаходить притулок), із застосуванням різних отрутохімікатів (кажани гинуть, наївшись «отруєних» комах) і переслідуванням з боку людини – через елементарне незнання та забобони.


Олена Хабун, бібліотекар

відділу обслуговування дошкільників

та учнів 1 – 4 класів


Немає коментарів:

Дописати коментар