понеділок, 26 квітня 2021 р.

До 35-ої річниці Чорнобильської трагедії
Чорна спадщина
Чорнобиля

Чорнобильська трагедія... Ось уже 35-ий рік дзвони Чорнобиля стукають у наші серця. Змушують нас зупинитись і озирнутись в той страшний 1986-й... 
    26 квітня 1986 року о 1:23 за київським часом сталася найбільша техногенна аварія в історії людства - вибухнув четвертий реактор Чорнобильської АЕС  і радіація, викинута в повітря, склала 50 мільйонів кюрі, що в 30-40 разів більше, ніж при вибуху атомної бомби в Хіросімі в 1945 році.
Розпочався відлік Чорнобильської катастрофи, яка вразила весь світ, принесла горе, сльози, смерть, розлуку, скитання тисячам людей.


    Скільки зламаних доль? Скільки сиріт, що втратили батьків, скільки ненароджених дітей, скільки нових хвороб?  

Чорнобиль... Це 60 тисяч забраних жіттів, це мільйони людей, які постраждали від радіації. Це виведена з господарського обігу частина території України - сільськогосподарські землі, лісові масиви та водоймища - мертва зона, "зона відчуження" в  2712 квадратних кілометрів.
 Про Чорнобиль ми не можемо забути…
      
       Для сучасних дітей Чорнобильська трагедія є такою ж частиною історії України, як і революція, Голодомор,  Друга світова війна, репресії. Саме тому вони повинні знати правду про причини і наслідки цієї катастрофи в історії людства, повинні сприйняти Чорнобиль і пов’язані з ним інші події, як частину нашого нинішнього життя…

      До сумних роковин, у міській  бібліотеці для дітей діє книжкова виставка
"26 квітня - День Чорнобильської аварії.
Міжнародний день пам'яті
жертв радіаційних аварій і катастроф".



Проходять роки після аварії на ЧАЕС. А біль не вщухає, тривога не покидає людей. Ще довго ми будемо відчувати на собі  наслідки трагедії, ще довго чутимемо її дзвони. Вони лунатимуть за тими, кого вже немає, кого не стане завтра, хто заплатив за чиюсь помилку своїм здоров’ям, життям.    

Доземно схиляємося в подяці перед ліквідаторами цієї страшної аварії. Перед живими… Перед пам’яттю померлих від радіаційного смерчу….
Завдяки їх мужності, ми сьогодні можемо з жахом згадувати про ті події. Без самовідданого героїзму тих мужніх людей, наслідки могли б бути набагато гірші. І невідомо, чи багато хто з нас зміг би сьогодні мати таке щастя - бути живим і насолоджуватися життям.

Чорнобиль об'єднує нас одним  гірким  спогадом,
однією печаллю, однією пересторогою.

Юлія Подобєдова, завідувачка
міської бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар