четвер, 30 квітня 2020 р.


     2 травня всі фанати «поттеріани» з усього світу святкують Всесвітній день Гаррі Поттера, який був заснований в 2012 р. Саме в цей день, за велінням чарівної клавіатури письменниці Джоан Роулінг, відбулися дві визначні події у магічному світі — битва за Гоґвортс і перемога над Волдемортом.


     Подумати тільки, перший роман Джоан Роулінг про хлопчика – чарівника вийшов 26 червня 1997 – більше 20 років тому. За цей час книга стала світовим бестселером і знайшла прихильників по всій земній кулі. Ніхто не очікував такого успіху: британське видавництво Bloomsbury, яке дало згоду видати книгу, спочатку розраховувало лише на увагу дітей віком 9 - 11 років. Проте, незабаром "Гаррі Поттера" стали зачитувати до дір навіть дорослі. Екранізація роману справила ще більший фурор: на кожну нову кінопрем’єру збиралися натовпи людей.



    Всі частини саги, а також інші книги про чарівний світ, виходили в Україні у видавництві Івана Малковича «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА». Яскраві обкладинки до книг серії, які намалював київський художник Владислав Єрко, вважаються кращими в світі.

 ЦікавІ факти,
присвячені дітищу Джоан Роулінг:

·                     Джоан Роулінг і Гаррі Поттер народились в один день – 31 липня;

·                     Тираж книги "Гаррі Поттер і філософський камінь" у 1997 році налічував лише 500 примірників, 300 з яких одразу ж потрапили до бібліотек. За кожну із цих книжок шанувальники та колекціонери готові заплатити £50 000;

·                     Період війни в світі чарівників приблизно збігається з часом Другої світової. У 1945 році, тоді ж, коли Гітлер зазнав поразки, Дамблдор нарешті поламав лиходія-чарівника Гріндельвальда;

·                     Коли у Великобританії виходила чергова книга про Гаррі Поттера, видавець просив не продавати її до кінця навчального дня – боявся, що школярі прогуляють уроки;               

·                     Роулінг задумувала книги так, щоб їхні персонажі росли разом із читачами. Кожна книга виходила до наступного навчального року, порушуючи глибші та доросліші теми;

·                     На сьогодні серія фільмів, знятих по книзі Роулінг, – найприбутковіша франшиза в історії кіно, яка побила комерційні рекорди фільмів про Джеймса Бонда, "Зоряних воєн" і трилогії "Володар кілець".

На честь улюбленого літературного героя
було названо сузір’я


Авторка Джоан Роулінг запустила сайт
«Harry Potter At Home»
за мотивами Всесвіту Гаррі Поттера.



     Онлайн-платформа має допомогти дітям та фанатам Гаррі Поттера на карантині. Про це Роулінг написала: «Батькам, вчителям і опікунам, які стежать за тим, щоб діти розважалися, і намагаються їх чимось захопити, поки ми перебуваємо в ізоляції, може знадобитися трохи магії».

     На сайті є відеоролики про магію, статті, вікторини, головоломки, тести, майстер – класи. «Ми накладаємо на нудьгу заклинання вигнання!», - йдеться в описі на сайті.

Поттерістам –
з нових надходжень 2020 року
до нашої бібліотеки:







Любі читачі!
По закінченню карантину будемо раді бачити вас!

Фахівці відділу обслуговування дітей 
середнього та старшого шкільного віку

Немає коментарів:

Дописати коментар