вівторок, 14 вересня 2021 р.

ПІРАТИ КНИЖКОВИХ МОРІВ

Нові книги – нові ідеї!

     Дитяча бібліотека запрошує на нову книжкову виставку, тему і зміст якої підказала нам книга із надходжень 2021 року «50 дотепних запитань про піратів із дуже серйозними відповідями» Жана-Мішеля Бію (Харків: Віват, 2018).

Джерело: https://youtu.be/nEYVgdVqsiQ






    Ця книжкова виставка – для допитливих підлітків, а також дорослих шанувальників морських пригод. Наші читачі дізнаються про таку славнозвісну, але неповажну професію пірата, збагатять свої знання про морський побут та звички, зрозуміють, що піратське життя не таке романтичне, як здається на перший погляд.




    Пірати – таємничі морські розбійники – існували стільки, скільки існує мореплавство. Вже за сивої давнини знаходилися охочі поживитися товаром, які перевозили по морю багаті купці. Пірати борознили моря під чорним прапором із зображенням черепа і схрещених кісток, наводячи жах на мирні кораблі. Де б не зявлялися пірати, їх супроводжували похмурі і загадкові історії про затоплені кораблі і незліченні скарби, сховані на далеких островах.

    Слово «пірат» походить від грецького «людина, що випробовує долю, гравець». Вже за античних часів морський розбій повязували з успіхом і везінням.

    Історія морського піратства романтична, але не така прекрасна, як хотілося б письменникам. Флібустьєри, корсари, капери та інші були все ж таки найсправжнісінькими морськими розбійниками, а отже, стояли поза законом.

    Пригодницька література потрудилася над тим, щоб перетворити образ пірата в романтичного героя – сміливого, відважного, незалежного і зі своїм кодексом піратської честі.  

    На нашій книжковій виставці представлені художні твори про піратів. Це – і піратська легенда про Летючого голландця, і перший роман про морських розбійників «Пірат» Вальтера Скотта, і найпопулярніший пригодницький роман «Острів скарбів» Роберта Луїса Стівенсона.

Джерело: https://youtu.be/oHpLROHYCxQ

Буктрейлер від черкаських бібліотекарів

        Для всіх охочих – історична гра «Знайди помилку» і лото-вікторина «Шукачам скарбів».




До речі, незабаром –

Міжнародний день наслідування піратам (19 вересня).

   Це свято не офіційне, але веселе й захопливе. І це – гарний привід організувати тематичну вечірку з піратським сленгом і дрес-кодом, або просто почитати піратські історії.

    Небезпечні авантюри, гуркіт гармат, скрині зі скарбами та нахабні папуги – час поринути у пригоди!

ЙО – ХО – ХО!


Фахівці відділу обслуговування дітей

  середнього та старшого шкільного віку

 

Немає коментарів:

Дописати коментар