вівторок, 7 вересня 2021 р.

ПОКРАЩУЙ ГРАМОТНІСТЬ –

ЗАВІТАЙ ДО БІБЛІОТЕКИ!

    За тиждень після Дня знань, який ми відзначили 1 вересня, йде інше свято, присвячене знанням, освіті та навчанню – Міжнародний день грамотності.

    Грамотність – це ступінь володіння людьми навичками читання і письма відповідно до граматичних норм рідної мови, а також головний показник культурного і соціального розвитку населення.

    Населення Землі сягнуло майже восьми  мільярдів і продовжує рости високими темпами, особливо за рахунок країн «третього світу». Незважаючи на помітні успіхи багатьох країн, величезна кількість  дорослих залишаються неписьменними, а мільйони дітей не ходять до школи. Вони ніколи не сиділи за партами, не тримали в руках книгу, не лічили зірок у небі та, найстрашніше, залишилися на узбіччі цивілізації. Боротьба з неписьменністю як і раніше залишається завданням величезного масштабу і складності.

    Міжнародний день грамотності залишається актуальною подією, тим більше що зараз ми отримали нові виклики в сфері освіти через необхідність навчання в онлайн-форматі.

    Так, кожного року цій події присвячується окрема тема. В 2021 році вона звучить як «Грамотність для відновлення, орієнтованого на людину: скорочення цифрового розриву»  (мається на увазі відновлення після кризи пандемії та вільний доступ до навчання онлайн).

Поняття грамотності нерозривно пов’язане
з книгами і бібліотекою.

    Наша бібліотека для дітей в ці дні підготувала книжкові виставки, вікторини, жартівливі загадки.

Для дошкільників та молодших школярів



Для дітей середнього та старшого шкільного віку




   На початку нового тисячоліття програмування стає дедалі популярніше в процесах освіти та навчання дітей. Воно є четвертим критерієм грамотності після вміння писати, читати та лічити.

    Нашу виставку про комп’ютери ми доповнили книгою «МОЗОК. ТЕ, ПРО ЩО ТОБІ НЕ РОЗКАЖУТЬ ДОРОСЛІ» Богуся Янішевського (Київ: Моя книжкова полиця, 2020). У цій книзі доступно і цікаво доведено, що мозок є нашим персональним суперкомп’ютером. Майже всі книги з цієї виставки – з нових надходжень від Українського Інституту Книги цьогоріч.

    В ці дні ми знайомимо наших читачів ще з однією новою книгою «ШКОЛОЗНАВСТВО» Галини Ткачук (Київ: Портал, 2020). У ній авторка як найдотепніша блогерка розкриває серйозну тему, якими були школи в Україні в різні часи. А веселі ілюстрації та комікси з несподіваними героями прикрасять історичну  мандрівку.




Бажаємо всім добра, миру, 
жаги до знань і нових відкриттів – 
як у школі, так і у нашій бібліотеці!

Фахівці відділу обслуговування дітей

  середнього та старшого шкільного віку


Немає коментарів:

Дописати коментар