понеділок, 12 липня 2021 р.



ДРУГ ПЕРШИЙ,

ДРУГ НАЙЛІПШИЙ!

    Собака – наш найперший і найвірніший друг. Людина придбала його ще в кам’яном віці! В міській бібліотеці для дітей – нова книжкова виставка саме про собак.


    2 липня відзначали Міжнародний день собак. Хоча це свято не є офіційним, воно популярне в багатьох країнах світу. Також у календарі свят можна знайти Всесвітній день собак, який відзначається 26 серпня. Обидві ці дати – гарний привід приділити увагу і проявити повагу цим тваринам,але таких дат має бути 365 днів на рік.

    Собаки століттями є одними з найбільш вірних помічників людини. Собаки-рятувальники, собаки-поводирі, їздові собаки, вартові, вівчарські, мисливські – це тільки частина їхніх "професій".

    Вивчивши близько півтисячі видів ссавців, вчені дійшли висновку, що собаки – найбільш соціальні з усіх домашніх тварин.

    Відомо понад 400 порід чистокровних собак.

До слова, в українській мові правильно казати собака – він, тобто чоловічого роду. Наприклад, «мій собака», «хороший собака», «прив’яжи мого собаку».


    Існує вітчизняна порода собак-вівчарок, відома в українських степах з пізнього середньовіччя. Це – родич комондора, «половецької вівчарки». Має грубу кудлату шерсть світлого кольору, дуже злісний характер і слухається лише одного господаря.


    Собаки розуміють до 250 слів і жестів, можуть рахувати до п’яти і навіть вирішувати найпростіші матемтичні завдання. Інтелектуально вони на рівні дворічних дітей.

    Дослідження показують, що діти, які живуть в родинах із собаками, рідше мають алергію і не так часто хворіють, ніж діти, які виховуються в сім’ях без домашніх тварин.


    Собаки настільки віддані і привабливі, що вони потрапляють на сторінки книг, знімаються в кіно, стають героями пісень.





    Особливо приваблюють наших читачів художні книги про собак. Вони цікаві і дуже зворушливі.

    Серед цих книг виділяється антивоєнний роман «ЦУЦИК» Віталія Запеки (Житомир, видавець О.О. Євенок, 2019 рік), яку автор подарував нашій бібліотеці.



    Віталій ЗАПЕКА — український письменник, фотохудожник, доброволець, боєць батальйону «Полтава».  

    Яскраво, пронизливо через життя автор зумів показати війну, якою вона є… Без пафосу, без зайвого героїзму. Від імені малого собача, але про людей. Роман написаний на основі реальних подій. В деяких з них автор приймав безпосередню участь. Долі щеняти та людей, котрі трапились на його шляху, не залишать байдужим жодного читача.

Буктрейлер від центральної міської бібліотеки ім. І.Франка (Одеса).

    Саме за тим, як суспільство піклується про собак, і можна сказати, наскільки це суспільство цивілізоване і гуманне. Безпритульні собаки – велика проблема людних міст і показник суспільного життя. Що можна для них зробити?

    Зокрема ми можемо:

    Допомагати безпритульним песикам знаходити дім.

    Годувати та поїти тварин на вулиці (у спеку врятувати життя собаці може звичайна вода).

    Стерилізувати.

    Забезпечувати бодай мінімальним ветдоглядом безпритульних песиків (обробка від паразитів і кліщів).

    Не ігнорувати жорстоке поводження – одразу викликати поліцію.


Турбота, захист та допомога!

    А вас чекає вдома веселий, чотириногий друг і кожен раз радіє вашого приходу, підстрибуючи на місці і намагаючись лизнути ваш ніс? Неважливо, який ваш пес породистий, з купою медалей, багатою родоводу або проста дворняжка, знайдена в сусідньому дворі. Ви – щасливий, добрий чоловік, тому що любите свого вихованця і дбаєте про нього.






Фахівці відділу обслуговування дітей

           середнього та старшого шкільного віку

2 коментарі:

  1. Дивовижний вибір цікавезних книжок в вашій дитячій бібліотеці! Маленьким читайликам і їх батькам можна тільки по-доброму позаздрити

    ВідповістиВидалити
  2. Роман "Цуцик" написаний від імені собачки. Тваринки чесніші за людей. У них немає "сірого" лише "чорне" або "біле". Добро або зло і жодних компромісів між цими поняттями. Щоб ми, Люди, робили вчинки гідні того, щоб слово "Людина" пиалося з великої літери. Щоб ми, українці, вийшли з війни Росії проти України з Перемогою. Добрішими, чистішими, кращими.
    Щиро Ваш,
    Віталій Запека

    ВідповістиВидалити