вівторок, 23 лютого 2021 р.

 ·       До 150 літнього ювілею Лесі Українки

    В українській літературі для дітей почесну вершину займають твори, відзначені літературною премією імені Лесі Українки.

       Ніжно і трепетно любила наша поетеса дітей. Дуже близьким і рідним залишався для неї світ дитинства впродовж усього її короткого життя. Ще дитиною вона вічула відповідальність за виховання молодших братиків і сестричок. Дружба зі старшим братом Михайлом була такою вірною та міцною, що їх називали не Михайликом і Лесею, а єдиним ім’ям – Мишолосія. Як старша сестра, Леся по-материнському турботливо дбала про молодших – розважала, навчала, виховувала. З ніжністю і гумором називала їх пуциками.
       Якщо десь від’їжджали батьки, то в листах до них Леся повідомляла їм про успіхи молодших та про свої клопоти з ними. Леся вважала, що в молодшої сестрички Оксани «добрі лапки і вушка», тобто вона має неабиякі здібності до музики, й займалася з нею, розвивала її музичний талант. Дбаючи про освіченість сестер, вісімнадцятирічна Леся написала для них підручник з історії східних народів.
Юна поетеса писала для дітей цікаві казки і вірші. Уже в першій збірці «На крилах пісень» умістила цикл для дитячого читання «У дитячому крузі».
Коли Лесі було 13 років, у неї назбиралося вже кілька віршів, і мати, порадившись з дочкою, добирає їй псевдонім Українка і публікує в журналі вірш «Конвалія». Відтоді і пішли по всьому світі прекрасні поезії, підписані цим гордим, ніжним і красивим ім’ям – Леся Українка.
Тож цілком виправдано, що найкращі сучасні художні твори для дітей відзначають премією її імені.

На відділі обслуговування дошкільників та учнів 1-4 класів біблотекарі організували книжкову виставку

«Письменники – лауреати премії ім. Лесі Українки».






Сьогодні ми знайомили наших читачів з книгами, які стали лауреатами премії у номінації «Літературні твори для дітей та юнацтва» : повістю Івана Андрусяка «Третій сніг» та казками Надії Гуменюк «Шуршик В. та інші».



     Повість-казка І. Андрусяка «Третій сніг» - для сімейного читання з дітьми молодшого шкільного віку. Якщо коротко, то ця книжка про те, як не стати вовком у зграї хижаків. Адже коли живеш у лісі й мусиш щодня хвилюватися, щоб тебе чи найближчого друга, бува, не з’їли, залишатися добрим і пухнастим ох як не легко. Тим паче, коли ти їжак і по суті – хиже й колюче звірятко, хоч і незле. 


Усі казкові пригоди, про які розповідає в книжці «Шуршик В. та інші» відома українська письменниця Надія Гуменюк, трапилися в Яринчиному саду. Сад цей, подарований дівчинці дідусем, незвичайний – іноді він стає чарівним часовим коридором, дивовижним переходом, через який дівчинка потрапляє у різні світи. В кожній з десяти філософсько-пригодницьких казок із захоплюючими сюжетами та незвичайними героями утверджується думка: для гармонії нашого світу дуже важливі і квітка, і цвіркунець, і равлик, і дерево, і людина, і вільна щаслива країна – всі вони у Всесвіті єдині, неповторні та всі потребують любові, розуміння і турботи.

Ласкаво запрошуємо вас,

наші любі читачі, до бібліотеки.
У нас ви дізнаєтесь про письменників,
чиї твори були відзначені
цією престижною нагородою
та ознайомитесь з їхніми творами.




Любов Середіна та Олена Хабун

бібліотекарки відділу обслуговування
дошкільників та учнів 1 – 4 класів

Немає коментарів:

Дописати коментар