вівторок, 22 грудня 2020 р.

    Міська бібліотека для дітей вирішила додати снігу і льоду до нашої малосніжної зими.

    І це нова книжкова виставка про Антарктиду для читачів середнього та старшого шкільного віку. Їй 3 мільярди років і лише 200 років тому людство про неї дізналося. В 1820 році льодовикова експедиція відкрила континент.


Антарктида – особливий континент,

який б’є багато рекордів.

    Тут є 90% світових запасів криги, в яких зосереджено 70% прісної води на Землі.

    Це найхолодніший континент планети. 21 липня 1983 року на антарктичній станції «Восток» зареєстували температуру -89,20. А середньорічна температура в центральній частині Антарктиди становить -57,80.

    Це найвищий серед усіх континентів, бо льодовиковий панцир, який його вкриває, має товщину від 3 000 до 4 000 м. Тому середня висота континенту становить 2 000 м. над рівнем моря, тобто він у 2,8 рази вищий, ніж усі наші континенти.

    Це найсухіший континент планети, справжня крижана пустеля. В окремих антарктичних оазах вологість повітря не перевищує 5 – 20% . Для порівняння: в пустелі Сахара відносна вологість повітря становить  30 – 50% .

    Це найбільш вітряний континент. Різкі температурні контрасти між переохолодженим материком і теплішими водами океану зумовлюють часті й сильні вітри, нерідко ураганні, швидкість яких сягає 80 – 90 м/с. Найпотужніші вітри швидкістю  320 км/год реєструють в морі Співдружності біля Берега ГеоргаV.

   Антарктида перебувала поза ореолом існування людини. Тут ніколи не жили місцеві аборигени. Лише з її підкоренням люди почали будувати наукові станції, де зимують полярники-науковці. Сьогодні є 90 полярних станцій, в тому числі українська «Академік Вернадський».

     Наша книжкова виставка стала майже «бенефісом» відомого українського полярника Ігоря Дикого.

     Він був учасником українських антарктичних експедицій: 11-ої (2006 – 2007), 14-ої (2009 – 2010), 17-ої (2011 – 2012) і керівником 24-ої (2019 – 2020). Ігор Васильович за фахом – зоолог, викладає у Львівському Національному Університеті ім. І.Франка.

    Його статті про Антарктиду на сторінках журналу «КОЛОСОК» дуже цікаві і пізнавальні.



    Науково-популярний природничий журнал для дітей «КОЛОСОК» став для нас надійним помічником і другом. Ми вдячні колективу цього журналу за безліч корисної і цікавої інформації.

Днями до нас надійшов ювілейний 150-ий випуск.

Святкуємо разом 15 років «КОЛОСКУ»!


                  Ми вітаємо наших читачів з прийдешніми святами!

Завжди раді бачити вас!



Перегляньте, будь ласка, це зворушливе відео.



Хай буде все добре і у людей, і у пінгвінів!

 Фахівці відділу обслуговування дітей

           середнього та старшого шкільного віку


Немає коментарів:

Дописати коментар