пʼятницю, 15 травня 2020 р.

·     До Дня Європи в Україні

З 2003 року, третьої суботи травня,
в Україні відзначається День Європи.
У 2020 році це свято припадає на 16 травня.


Головною метою даного свята є демонстрація прагнення до зближення з країнами Європейського союзу в зв'язку з планами України вступити в ЄС.


Європа ... Яка ж вона?
       Сухі рядки енциклопедій повідомляють нам, що ця частина світу розташована на заході Євразійського материка, населення - близько 800 млн. чоловік, площа - 11,5 тис. кв. км.
       Європа - це один з головних центрів сучасної науки, техніки, технологій, це багатовікова історія, досвід, політичні та духовні традиції європейських народів.


       Саме свято, День Європи, в Україні було задумано як день, коли жителі країни відзначають день спільних цінностей, спільної історії всіх націй конт


Напередодні Дня Європи, міська бібліотека для дітей пропонує всім бажаючим помандрувати по Європі, адже кожна людина мріє про подорожі.
     Подорож це не просто розвага, а можливість побачити багато цікавого. Це можливість отримати незабутні враження від пам'яток і пам'ятників історії, культури, природи.


Але не всі можуть відвідати цікаві куточки нашої планети і тоді на допомогу нам приходять книги і журнали.




Шановні читачі,
пристебніть ремені безпеки,
наша європодорож країнами і казками розпочинається!


Перша наша зупинка це романтична Франція.


Франція - країна, що подарувала світові стільки прекрасних творів мистецтва, моду і парфуми. Батьківщина Наполеона, мушкетерів, великих ідей і вишуканої кухні. У Франції людина вперше відірвалася від Землі й полетіла на повітряній кулі, з`явилася перша кінострічка, піднялися до неба перші готичні собори. Вигляд багатьох міст світу створювався під впливом ідей, що народились в цій великій країні.
      Найбільш відомий французький представник 
в світі казки це Шарль Перро.


      Письменник, поет і критик, основоположник жанру літературної казки. Є автором дуже популярних і всесвітньо відомих казок — «Кіт у чоботях», «Попелюшка», «Спляча красуня», «Червона шапочка», «Синя Борода», «Осляча Шкура», які увійшли до збірки «Казки матінки моєї Гуски, або ж історії та оповідки минулих часів з повчальними висновками».


За творами Шарля Перро відзнято багато кінострічок та мультфільмів. Один відомий усім нам «Попелюшка» (Союзмультфільм, 1979р.)



Друга наша зупинка це педантична Німеччина.


Німеччина — держава в Центральній Європі. Одна з найбільших і найбагатших країн Європейського союзу.  Німеччина є одним з найпопулярніших напрямків для відпочинку та подорожей. Країна надзвичайно різноманітна: від піщаних пляжів Балтійських і Північних морів до гірських ланцюгів Альп на півдні, від похмурих лісів і мальовничої природи Шварцвальда до безкраїх полів сільськогосподарських регіонів, від виноградників долини Рейна до крейдяних скель Рюгена. 
Хто ж представник Німеччини в літературному просторі? Усім відомі казкарі брати Якоб та Вільгем Грімм.


Брати Грімм є одними з найвідоміших казкарів Європи. Найвідоміші їхні казки: «Хлопчик-Мізинчик», «Білосніжка», «Спляча красуня», «Рапунцель», «Червона шапочка», «Кішка й мишка в дружбі», «Вовк і семеро козенят», «Бременські вуличні музиканти», «Шість лебедів», «Шестеро увесь світ обійдуть», «Гензель і Гретель», «Три ледарі», «Розумна Ельза», «Дурень Ганс», «Семеро хоробрих», «Старий дід і внучок», «Невдячний син», «Розумна дочка селянська».

Музична пауза від вуличних музик!
(уривок з мультфільму «Бременські музики», Сооюзмультфільм, 1969р.)



Третя наша зупинка – життєрадісна Данія.


Данія - це не лише країна, де за статистикою живуть найщасливіші у світі люди. Данія - це маленькі затишні містечка, різнокольорові будиночки, розкішні королівські замки з райськими парками - чим не казкове королівство?
Адже не дарма тут народився ексцентричний казкар 
Ганс Крістіан Андерсен!


Письменник, казкар, автор відомих у всьому світі казок «Непохитний олов'яний солдатик», «Гидке каченя», «Снігова королева», «Дюймовочка» та інших. Казки Андерсена перекладені більш ніж 150 мовами світу, вони стали основою для численних екранізацій, мультфільмів, театральних постановок, балетів тощо.


Давайте разом переглянемо мультфільм 
за мотивами однієї з казок Г.К. Андерсена
(«Гидке каченя» Союзмультфільм, 1956р.)


Наступна зупинка в нашій європодорожі це 
чепурна Швеція.


Швеція – скандинавська країна з холодним кліматом, напрочуд привітними мешканцями і дивовижними природою та архітектурою. Основний принцип, за яким живе Швеція, - максимальні зручності, якість і добротність як вдома, так і на роботі чи на відпочинку, це поняття «лагом»  -  шведська помірність, стриманість, ощадливість у поведінці, в одязі, дизайні чи в архітектурі.
Швеція – батьківщина Астрід Ліндгрен, мами Карлсона, який живе на даху, та Пеппі Довгоїпанчохи. 


Шведська дитяча письменниця, чиї книги перекладені більш ніж 85 мовами та видані більше ніж у 100 країнах.
 У 1958 році Астрід Ліндгрен нагородили медаллю Ганса Крістіана Андерсена, яку називають Нобелівською премією в дитячій літературі. Письменниця є також лауреатом Ордену усмішки.
       За творами письменниці було створено значна кількість мультиплікації та кінофільмів. Деяким героям, таким як Карлсон, навіть присвячують пісні.


Пята наша зупинка – смачна Італія.


Італія - неймовірно приваблива для подорожей країна. Подорож можливо на всіх масових видах пасажирського транспорту.
 Теплий клімат, багата історія і велика кількість визначних пам'яток ще часів Римської Імперії, що лишила по собі багато предметів мистецтва. Багато людей влаштовують собі італійські канікули, щоб познайомиться з тим, як італійці люблять життя!
Кухня цілком може стати головною причиною подорожі, адже крім піци і пасти у вас буде можливість спробувати справжню італійську каву, лазанью і тіраміссу. І повірте, не дивлячись на всесвітню популярність цих страв, ніщо не зрівняється зі смаком в Італії!
Представником літератури є відомий
письменник-казкар Джанні Родарі.


Найбільше визнання отримав завдяки казкам та книжкам для дітей, які перекладені багатьма мовами світу.
Твори Джанні Родарі наповнюють яскравими барвами світ дитинства і їх просто неможливо забути! У його казках вирує справжнє життя, вони вчать дітей розрізняти Добро і Зло та прагнути до кращого.
Найвідоміший герой його казки це сміливий хлопчик – Цибуліно.


Наша подорож завершується
у найбільшій країні Європи –
неповторній, мальовничій, рідній
Україні!


Україна - це країна з багатою історією, тож не дивним є розмаїття як природних, так і рукотворних пам’яток: високі гори і просторі степи, затишні містечка і гучні мегаполіси, суворі твердині і розкішні палаци. Україна - край, де пам’яток стільки, що вистачить не на один рік мандрівок. Не обов'зково їхати за кордон, щоб щось пабачити і відпочити з комфортом. В Україні є свої унікальні місця, які вражають масштабами і красою. Вони оповиті легендами і таємницями, які історики досі намагаються розгадати. Тут можна відновити сили, зробити гарні фото на пам'ять та знову закохатися. Буденність нашого життя підсилює прагнення до мандрів. Це й не дивно, бо саме змінюючи обставини, отримуючи нові враження від побаченого, ми по іншому сприймаємо цей яскравий, самобутній світ, що нас оточує.
Найвідоміший український письменник,який писав для дітей і про дітей – Всеволод Нестайко.


Перша книжка «Шурка і Шурко» побачила світ у 1956 році. Майже п’ятидесятилітній шлях у дитячій літературі він засвідчив виданням близько тридцяти книжок: оповідань, казок, повістей і п’єc. Найвідоміші з них «В Країні сонячних Зайчиків» (1959), «Робінзон Кукурузо» (1964), «Тореадори з Васюківки» (1973), «Одиниця з обманом» (1976), «Незвичайні пригоди в лісовій школі» (1981), «Загадка старого клоуна» (1982), «П’ятірка з хвостиком» (1985), «Незнайомка з Країни Сонячних Зайчиків» (1988), «Слідство триває», «Таємничий голос за спиною» (1990), «Неймовірні детективи» (1995) та інші непересічні твори.
Давайте переглянемо відео «Оранжевое солнце», 
яку ми присвячуємо нашому улюбленому письменнику 
Всеволоду Нестайку, 
а також веселим, рудим і усім, хто любить життя!



Дорогі друзі!
Наша європодорож завершилась.
Після завершення карантину
міська бібліотека для дітей
запрошує усіх на гостини.
На вас чекає велике різноманіття
цікавих, пізнавальних та захоплюючих книг.
До нових зустрічей!





Любов Середіна та Олена Хабун
бібліотекарки відділу обслуговування
дошкільників та учнів 1 – 4 класів

2 коментарі:

  1. Какие Вы молодцы!!!!
    Вдохновения Вам и благодарных читателей.🥰🥰🥰

    ВідповістиВидалити
  2. Дякуємо за теплі слова. Запрошуємо до нас в бібліотеку.

    ВідповістиВидалити