понеділок, 18 квітня 2016 р.

Куточок цілинного степу
балка Крутенька
 

Мабуть, поняття «рідний край» закладається в людині з народження. Ніби нічого особливого в тій місцевості й немає, а от найближча, найрідніша.
У чому ж полягає ця загадка? Адже у світі місцевостей із суворим кліматом, безводних, з різними природними катаклізмами більше ніж «райських куточків». Та більшість людей, хоч і люблять бувати в таких «куточках», надають перевагу саме рідному краєві - пустелі, тундрі, джунглям, болотистим, лісовим чи степовим місцевостям.
 
Дніпропетровська область знаходиться в степовій зоні України. Природний рослинний покрив тут зберігся у вигляді фрагментів на загальному фоні розораних площ і представляє собою вузькі смуги по річкових долинах, балках, вздовж залізничних колій, а також на природоохоронних територіях.
Дніпропетровщина – унікальний край. Багато віків ми користувалися її багатствами, примножуючи славу Придніпров’я.    
Збереження біорізноманіття – одна з основних “цілей тисячоліття” для України і для нашого регіону.
При слові «степ», багато хто уявляє похмурі безкраї простори з жовтою травою, монотонними вітрами, рідкісними ярами і пагорбами. Це оманливе враження. У степу є особлива краса, треба тільки придивитися й побачити її, відчути.
       Завдяки нашему відомому земляку Івану Олександровичу Барнашу, 16 квітня 2016 року, для бібліотекарів Марганецької міської централізованої бібліотечної системи відбулась екскурсія у балку Крутеньку, яка  оголошена заповідною. На її території є близько 30 видів рідкісних та вимираючих видів рослин.
Іван Олександрович Барнаш– художник - пейзажист, історик, країзнавець, автор альбому "Пейзажные мелодии".
Основа художніх робіт Івана Олександровича – невичерпна краса околиць Марганця, що розлита у всьому:  в весняних кольорах, в красуні-веселці, в сонячному кольорі наших безкраїв полів, в загадкових куточках нашої місцевості.
Багато цікавого ми дізналися, знаходячись біля одного з стародавніх курганів.
В свій час Іван Олександрович працював головним маркшейдером Марганецького гірничо-збагачувального комбінату. Під час екскурсіі, він згадував випадки, коли в глибинах шахт та кар’єрів МГЗКа знаходили залишки рослин, величезних дерев, тварин. А одного разу знайшли скам’янілого величезного рака, який зараз знаходиться в Дніпропетровському краєзнавчому музеї.
 
Ми відвідали та поклали квіти до пам'ятника невідомому загиблому  льотчику, який знаходиться серед поля, поблизу балки Крутенька.
 
Останнім часом польова дорога, яка вела до могили, спритними фермерами була повністю зорана, а тому дістатися до пам’ятника наразі майже неможливо.
 
 
Іван Олександрович розповів про повітряний бій, який відбувся наприкінці вересня 1941 року в районі селища Іллінка та балки Крутенька, екіпажа радянського бомбардувальника з двома німецькими винищувачами.

Як ми знаємо з історії, 14 серпня 1941 року німецькі війська зайняли м. Кривий Ріг. 17 серпня 1941 року – м. Нікополь, м. Марганець, а 18 серпня передові частини німецьких військ впритул підійшли до Запоріжжя та захватили о. Хортицю, наблизившись до Дніпрогесу. Бої за м. Запоріжжя тривали до 4 жовтня 1941 року.  
Як стверджують очевидці повітряного бою, бомбардувальник летів з лівої сторони річки Дніпро над с. Іллінка, де і був атакований винищувачами ворога. Двоє пілотів врятувалися, а от командир літака загинув. Після війни залишки тіла загиблого льотчика перепоховали зі схилів балки, з місця падіння літака, на найближчу висоту.
 
Згадував Іван Олександрович, як милувалися красотами нашої місцевості, рідкісними рослинами, комахами фахівці крупних науково-дослідних центрів з великих міст.
 
Іван Олександрович поділився своїми знаннями про незвичайні рослини нашої місцевості.
Прогулюючись околицями міста, ми часто не помічаємо всієї краси рослин, які нас оточують. А Іван Барнаш зумів відібрати для своєї екскурсії найдивовижніші розповіді про рослинки, які всі ми часто зустрічаємо, але, найчастіше, не звертаємо на них уваги. Присутні були здивовані, наскільки цікавими та корисними виявилися знайомі травинки.
 
 
Розповідь Івана Олександровича не могла  не вразити.
Ми на власні очі побачили природню незайману красу трав’янистих рослин, таких як:
 
Карликовий ірис
 
 
Кульбаба
 
 
Дика груша
 
 
Дика малина

 
Тюльпан дібровний

 
Чистяк

 
Дикий часник


Жовта гусяча цибулька
 
 
Ведмеже вушко

 
Мигдаль степовий
 
Добре, що у нашому стрімкому ритмі життя випадає нагода зупинитись, перепочити та відкрити для себе всю велич, могутність і красу нашого рідного краю.
 
 

Колектив Марганецької міської бібліотеки для дітей
дуже вдячний Івану Олександровичу Барнашу
за чудову екскурсію та гарний настрій.
 
 
Юлія Подобєдова,
завідуюча бібліотекою для дітей;
Олена Хабун,
бібліотекар відділу обслуговування
дошкільників та учнів 1-4 класів

 

Немає коментарів:

Дописати коментар