пʼятниця, 8 травня 2015 р.

Уклін живим, загиблим слава!
               Вічний вогонь палає,
                     Дзвонить у долі століть.
                     Вічний вогонь закликає:
                     Щастя живих бережіть!
                     Вічний вогонь клекоче:
                     Люди, не треба війни,
                     Щоб не вмирали дочки,
                     Сестри, батьки і сини.


    Однією з скорботних подій 20 століття та найболючіших ран людства була Друга світова війна. Цього року Україна і весь світ, відзначає ювілейне 70-річчя Перемоги над нацизмом у Європі та 70-річницю завершення Другої світової війни. Свято Перемоги – особливе свято «зі сльозами на очах» – величне, вистраждане…



    Подвиг героїв – переможців у цій жахливій війні непідвладний часу, як й наша щира та безмежна вдячність їм – людям, які виявили нездоланну мужність та незламність духу в боях за рідну землю.



     Віддаємо велику шану ветеранам всіх фронтів, учасникам українського визвольного руху, який став вагомою частинкою загальноєвропейського поступу. Народи Європи дружно повстали проти фашистських загарбників й перемогли ворога, адже боролися заради волі й незалежності – захищали свою родину, свій дім, свою землю, свою рідну країну.

     Ми у вічному боргу перед ветеранами за їхню обірвану війною юність, за  невичерпну силу духу, за прояви незбагненної мужності, свідому самопожертву заради життя на землі.
   
    Події тих страшних днів не повинні згаснути в пам’яті народу, ми вшановуємо світлу пам’ять героїв, які віддали життя, низько схиляємо голови, пам’ять про них назавжди залишиться  в серцях багатьох поколінь, яку нащадки несуть у вічність.


Маки пам'яті
    Цього року Україна долучається до загальноєвропейської традиції вшанування жертв війни “Пам'ятаємо. Перемагаємо” із використанням червоних маків.
Виготовляти стилізовані червоні маки можна з паперу, пластику або тканини. Розміщувати - на одязі на лівій стороні грудей.

Квітка маку в українській міфології
   В українській народній міфології квітка червоного маку має дуже багато значень. Це символ сонця, безкінечності буття й життєвої скороминущості, пишної краси, волі, гордості, сну, отрути, оберегу від нечистої сили, а також хлопця-козака, крові, смерті.

        Мак в українській народній творчості
     Ця квітка часто згадується в українських народних піснях та думах, особливо козацької доби: "Ой, з могили видно всі долини, – сизокрилий орел пролітає: стоїть військо славне Запорізьке – як мак процвітає...". У відомій пісні "Ой, ти, Морозенку, славний козаче", мак згадується поруч зі смертю козака: "…Обступили Морозенка турецькії війська. По тім боці запорожці покопали шанці; Ой, впіймали Морозенка у неділю вранці. Ой, недаром ранесенько той мак розпускався, – Ой, уже наш Морозенко у неволю попався…".
     Образ маку нерідко символізує козака, що героїчно загинув, боронячи Україну.
Маки в українській художній літературі
    З народної творчості мак як символ, що пов'язаний із війною та військом, перейшов у художню літературу.     Наприклад, в Івана Франка:  "Гей, Січ іде, красен мак цвіте! Кому прикре наше діло, Нам воно святе". Легенду про мак обробив Михайло Стельмах у творі "У долині мак цвіте": "… Ординці воїна скришили, на землю впало тіло біле і, наче зерно, проросло, а влітку маком зацвіло…". А одна з героїнь роману Олеся Гончара "Прапороносці" гине в долині червоних маків.


Червоний мак як символ пам'яті в Україні
    Червоний мак як символ пам’яті жертв війни вперше використано в Україні на заходах, приурочених до річниці завершення Другої світової війни у 2014 році. Дизайн українського червоного маку було розроблено за ініціативи Українського інституту національної пам'яті та Національної телекомпанії України. Автор символу – харківський дизайнер Сергій Мішакін.
     Графічне зображення, з одного боку, уособлює квітку маку, з іншого – кривавий слід від кулі. Поруч з квіткою розміщено дати початку і закінчення Другої світової війни та гасло.
     Минулорічним гаслом було "Ніколи знову".

      Цього року з нагоди 70-тої річниці Перемоги над нацизмом запропоновано нове гасло: “Пам'ятаємо. Перемагаємо.


     Дорогою ціною заплатив український народ за участь у найстрашнішій війні 1939 – 1945 рр. Пам’ятати і гідно вшановувати подвиг нашого народу, його визначний внесок в Перемогу – є головним завданням сучасного покоління.
    Давно відлунала війна, поряд з нами вже немає багатьох свідків тих подій. Але залишилась людська пам’ять і наш обов’язок зберегти цю пам’ять, для себе і нащадків.  Документи. Фотографії. Спогади ветеранів ... Як далеко та війна, а як боляче стискається серце ... 



     Ми, бібліотекарі міської бібліотеки для дітей,  силою слова, безмежною силою інформації доносимо до розуму та сердець наших відвідувачів величний подвиг українського народу у Другій світовій війні.

    З нагоди 70-річчя Великої Перемоги, в міській бібліотеці для дітей організовано книжкову виставку «Пам’ятаємо. Славимо. Вшановуємо» та виставку – перегляд «Діти воєнної пори».





    Традиційно в ці дні у бібліотеці проводяться  бесіди - інформації біля книжкових виставок, в Інтернет - залі «Розумн@ п@вутинк@» діти переглядають відео – інформації з даної тематики.


    Для учнів 3-іх класів ЗОШ №11 була проведена година мужності і слави «Подвигу народу жити у віках».

     Імена воїнів, які загинули в боротьбі за визволення нашої Батьківщини, навіки записані в списки «Книги пам’яті». Тож давайте схилимо голови перед світлою пам’яттю тих, хто віддав своє життя , ввійшовши у безсмертя.
    Дійсно, пам’ятати ті дні, шанувати людей, які вибороли Перемогу – це наш обов’язок.
             Шана за подвиг, вдячність за мир!

Нехай мир та злагода панують у наших душах і серцях,
нехай світлі травневі свята, присвячені пам’ятним датам
історичних подій Другої світової війни,
і наші щирі всім побажання
додадуть всім нам нових сил та натхнення
для  збереження нашої рідної України!
Зі святом Перемоги!

Юлія Подобєдова, завідуюча бібліотекою для дітей




 

Немає коментарів:

Дописати коментар