вівторок, 5 травня 2015 р.

 Барви степу

29 квітня читачі нашої бібліотеки

(учні 5Б класу ЗОШ №1, класний керівник Лавруша О.М.)

здійснили природознавчо-мистецьку мандрівку «Барви степу»
разом з нашим шанованим земляком, краєзнавцем і художником
Барнашем Іваном Олександровичем.
   За освітою Іван Олександрович - гірничий інженер. Багато років проробив у Марганецькому гірничо-збагачувальному комбінаті: головний маркшейдер комбінату, секретар парткому комбінату, голова ради ветеранів комбінату.
    А за покликанням Іван Олександрович – художник. З дитячих років він мріяв малювати, спеціальної художньої освіти не одержав, але, самоосвіта – велика сила: читав відповідну літературу, відвідував музеї та виставки, спілкувався з професійними художниками.
    Почав малювати вже після 30 років і дуже талановито. За жанром – пейзажист, за технікою – аквареліст і графік.
     Як шанувальник всього прекрасного, Іван Олександрович закоханий у красу нашого степового краю, знає кожну рослинку-билинку.
     Як патріот, Іван Олександрович небайдужий до долі ріднокраю. Завдяки його наполегливості, вчені Донецького ботанічного саду Академії Наук України провели дослідження рослинного світу нашого краю, а археологи обласного музею ім. Д.Яворницького дослідили багато стародавніх курганів епохи бронзи та скіфських часів.
      Іван Олександрович щедро ділиться своїми знаннями і захопленнями. Завдяки йому наш краєзнавчий куточок у бібліотеці поповнився колекцією грунтів нашої місцевості, плакатом «Первоцвіти Придніпров’я», своїм художнім альбомом «Пейзажные мелодии» (Запорожье, 2012), книгами місцевих авторів, які він ілюстрував тощо. Його картини прикрашають краєзнавчий куточок.




   А найголовніше для нас, бібліотекарів, - 
 зустрічі Івана Олександровича з нашими читачами.
    Саме 29 квітня, ми «мандрували» зеленими околицями нашого міста, де ще залишились останні острівці знищеного людиною природного дива – Великого Лугу – сучасні плавні.
    Змістовну розповідь нашого гостя ілюструвала презентація «Красоты окрестностей Марганца (растительный мир)», яку підготувала і продемонструвала бібліограф Марганецької ЦБС О.В.Забенько.
 
     До зустрічі бібліотекарями Маліковою І.М. та Харченко А.В. було підготовлено книжкову виставку «Трави - барви рідної землі», де почесну першу полицю було присвячено нашому шановному гостю.


   1 травня Іван Олександрович Барнаш святкує День народження. Тож побажаємо йому здоров’я, добробуту, миру та злагоди у родині, натхнення у мистецтві, удачі у своїй діяльності!



     Сподіваємось, що такі цікаві і корисні зустрічі заохотять наших читачів до пізнання ріднокраю.


Малікова І.М.,
провідний бібліотекар
бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар