середа, 21 січня 2015 р.

День Соборності   України
 

      Кожна держава, котра прагне утвердитися на політичній мапі світу має чітко усвідомлювати, що лише народ, об’єднаний спільним баченням свого майбутнього, здатний подолати всі труднощі на цьому шляху. Але, як відомо, без минулого немає майбутнього. І саме в минулому слід шукати підґрунтя для єдності країни, що перетворює населення держави на народ та націю.
 
      День Соборності - свято України, що відзначається щороку 22 січня в день проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки й Західноукраїнської Народної Республіки, що відбулося в 1919 році.  У цей день здійснилася віковічна мрія українців об’єднатися в одну державу.

      Офіційно в Україні День соборності відзначається з 1999 року.
      Cвято встановлено в Україні «…враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання Української Народної Республіки і Західноукраїнської Народної Республіки для утворення єдиної (соборної) української держави…» згідно з Указом Президента України «Про День соборності України» від 21 січня 1999 року № 42/99.
     Століттями розірваний український народ визволився з неволі — Наддніпрянщина вийшла з Російської, а Західна Україна — з Австоро-Угорської імперій — і воз’єднався на своїй землі в єдиній Українській державі.

      Урочиста акція святкування й проголошення акта Злуки відбулася 22 січня 1919 р. на Софіївській площі біля собору.

      На майдані зібралися тисячі мешканців столиці, військові частини, духовенство Української православної церкви на чолі з архієпископом Агапітом і єпископами, які відслужили службу Божу, члени Директорії, уряду УНР та делегація ЗУНР. О дванадцятій годині урочисте свято розпочалося виступом Л. Цегельського, який зачитав грамоту – ухвалу Національної Ради про возз’єднання і передав її голові Директорії  Володимиру Винниченку. Універсал УНР оголосив член Директорії Ф. Швець.

Вийшли люди на майдан Софії,
Де колись лунала княжа слава
Хтось сказав: «Сповнились ваші мрії!
Україна вільна вже Держава!»

Хтось сказав, і всі почули люди,
З Києва аж по самі Карпати:
«Україна є, була і буде!
Вже її нікому не здолати!»

Нам сестричка розказала нині,
І сама я це вже добре знаю:
Знов прийде чарівна ця хвилина
В Українському моєму Краю.

Як тоді, зійдуться ранком люди,
Пролунають знов слова палкії,
Запанує наша воля всюди
І заграє грімко дзвін Софії!

      У цей день також прийнято згадувати іншу подію, яка відбулась рівно на рік раніше. 22 січня 1918 року  у приміщенні Київського Будинку вчителя було підписано Четвертий універсал, яким Українську Народну Республіку проголошено суверенною і незалежною державою.


     Отже, соборність була надзвичайно важливою, певною мірою символічною, оскільки об’єднання українських земель було давньою заповітною мрією нашого народу.


     Зараз, оцінюючи події минулих часів загалом і Акт злуки українських земель, зокрема, дослідники схиляються до думки, що незважаючи на те, що цей Акт мав певною мірою формальний характер, усе ж таки він відіграв надзвичайно важливу роль, на кілька подальших десятиліть визначивши розвиток і формування політичних сил в Україні. Він також вплинув на національне самоусвідомлення українців, виконав об’єднавчу в духовному плані місію. Це був перший за останні років шістсот рішучий крок нашого народу до об’єднання.

      День Соборності  України – це нагадування про те, що сила нашої держави – в єдності українських земель.


     З нагоди Дня Соборності України в міській бібліотеці для дітей проводиться
 День патріотичної інформації «Україна єдина».



    

       22 січня, з нагоди державного свята, в нашому місті біля пам'ятника  великому Кобзареві відбувся урочистий мітинг.


   Учні та студенти Марганця встали на алеї біля пам’ятника, дружно взявшись за руки, уособлюючи єдність та непереможність нашої держави.


   Майбутнє України в руках цієї молоді. І від них залежить, якою буде наша держава! А держава, як і родина, має бути дружною, сильною, здоровою, щасливою.



 
                                                                        Юлія Подобєдова,
                                                                         завідуюча бібліотекою для дітей


1 коментар:

  1. Дуже сподобались інформаційні матеріали до Дня Соборності України. Дякую . Цікаво!!!

    ВідповістиВидалити