вівторок, 25 січня 2022 р.

ПАМ’ЯТАЄМО ЗАРАДИ МАЙБУТНЬОГО

      Голокост - масове знищення нацистами єврейського населення в роки Другої світової війни (у приблизному перекладі з грецької це слово означає «всеспалення», інше значення - катастрофа). 60% єврейського населення Європи піддалися систематичним переслідуванням і знищенню в Німеччині і на захоплених нею територіях в період 1933 - 1945 років.

    Для проведення тортур і страти нацисти будували концентраційні табори. Найвідомішим з яких являється Освенцим. Саме 27 січня 1945 року його було визволено.

Джерело: https://youtu.be/64NGDlH3wRE

    Всього у фашистських таборах смерті було знищено шість мільйонів євреїв і мільйони людей інших національностей.

В бібліотеці для дітей на книжковій виставці

«КНИГИ НА ВСІ ЧАСИ» /Книги – ювіляри 2022/

представлено особливу книгу –

«ЩОДЕННИК» АННИ ФРАНК,

який був надрукований 75 років тому, в 1947 році.




Франк, А. Щоденник / Анна Франк; пер. з нім. М.Тупайло – К.: Сфера, 1999. – 279 с.

    Записи Анни Франк вважаються одними з найважливіших рукописів 20-го століття. Ця смілива історія стала літературним свідоцтвом поневірянь євреїв, символом  жертв нацистської диктатури. Зараз «Щоденник Анни Франк» перекладений на більш ніж 60 мов світу.

    Анна Франк була однієї з понад мільйона єврейських дітей, які загинули під час Голокосту. Спершу, сім'я Анни переховувалася в Амстердамі (з 1933 року), проте потім її разом із родичами схопили та відправили до концтабору Аушвіц, а потім – до Берген-Бельзена. За своє коротке життя дівчинці довелося пройти багато випробувань: голод, інфекційні хвороби, рабську працю у таборі смерті. У результаті цього вона пішла з життя у 1945 році.

     Цю книгу має прочитати кожна людина. Вона написана у формі щоденника. У ній єврейська дівчинка ділиться своїми дитячими враженнями. Період, який охоплюється щоденником, починається ще до війни, коли вона могла жити повноцінним життям, яким живуть мільйони дітей у всьому світі. Вона ходила до школи, заводила нових друзів. Однак більшу частину її щоденника займають воєнні роки, коли її сім’я вимушена була переховуватися від нацистів. Вони ховалися в зовсім невеликому приміщенні, разом з ними так була ще одна родина, тому умови проживання там були не найкращі. Дівчинка змальовує їхнє буденне життя. Звісно ж очима дитини світ був не таким жахливим як для дорослих. Навіть у схованці вони намагалися жити повноцінним життям, влаштовували ігри. Анна навіть закохалася в сусідського хлопчика. Але на сторінках книги також присутній відчай дівчинки, її нерозуміння чому одні люди можуть бути такими жорстокими, щоб свідомо нищити інших.

    Цінність щоденника в тому, що він дає змогу подивитися на ті події очима людей, яким довелося на протязі багатьох років переховуватися, щоб мати змогу жити.
 
    Вже в 2022 році бібліотека одержала графічну версію щоденника Анни Франк.


     Щоденник Анни Франк: графічна адаптація / Арі Фолман, Давід Полонський – Львів: Видавництво, 2020. – 152 с.

Джерело: https://youtu.be/Xg5sfHQWjCA

    Ще ми радимо нашим читачам почитати твори Анни. Дівчинка мріяла стати відомою журналісткою або письменницею. Позбавлена дитячих розваг, втіх, головне – свободи вона дала волю своїй фантазії в казках і оповіданнях. Разом з нею жили і допомагали їй долати тяжкі дні переховування герої казок – ельфи, гноми, феї і просто діти. Її твори пронкнуті зворушливим оптимізмом. «Думай про все те гарне, що залишилось в тобі й навкруг тебе, - говорить Анна Франк, - і будь щасливою».

    27 січня в День пам’яті жертв Голокосту ми приєднуємося до загальної печалі і прагнемо співчувати всьому цьому болю та втраті. Її ніяк не заповнити. Вже не запобігти. Але нехай живе надія, що подібного більше ніколи не повториться!

БУДЕМО ПАМ’ЯТАТИ...



Фахівці відділу обслуговування дітей

           середнього та старшого шкільного віку


Немає коментарів:

Дописати коментар