середу, 22 вересня 2021 р.

 

Однією із найбільш незвичайних природоохоронних дат є Ніч кажанів, яку відзначають в ніч з 20 на 21 вересня. З 1997 року це загальноєвропейська природоохоронна акція, в якій беруть участь всі країни що є сторонами Угоди про збереження кажанів у Європі – EUROBATs (діє з 1991 року, ратифікована ВРУ 19 травня 1999 року).

Мета угоди – узгодження дій, розроблення і провадження європейськими державами спільних заходів щодо збереження кажанів та місць їхнього перебування. Одним із пріоритетів діяльності в рамках Угоди є підвищення екологічної свідомості населення стосовно важливості збереження кажанів.
Проведення в Україні ночі кажанів є значною подією, оскільки на території нашої держави всі види рукокрилих занесені до Червоної книги України та потребують охорони. Міжнародна ніч кажанів проводиться з 2001 року в більш, ніж 60 країнах.

Кажани зустрічаються всюди, крім полярних районів і високогір'я. І головне – всі вони безпечні. Виняток становлять кажани-вампіри, що мешкають в Латинській Америці і харчуються кров'ю дрібних гризунів, птахів, а зрідка – і домашньої худоби.

Що стосується кажанів, що мешкають в Україні та Європі, їх боятися не варто. Всі вони – комахоїдні тварини. Більше того, кажани навіть корисні, оскільки знищують багатьох шкідливих комах, які також активні в темний час доби, а вдень вислизають від уваги птахів.


А чи варто боятися летючих мишей?
На це питання ви зможете знайти відповідь, 
переглянувши пізнавальні відео.

«Цікаві факти про кажанів»
Джерело: fox channel

«Правда і міфи про кажанів»
Джерело: Харківський Зоопарк


Саме з цієї дати відновлює свою роботу
природознавчий клуб
«Світ-дивосвіт».

Природознавці з 4-Б класу ПМШ № 11
(вч. Вітько Ірина Миколаївна)


Бібліотекарі відділу обслуговування дошкільників
 та дітей молодшого шкільного віку
провели екоінформину
«Жахливі? Ні, чудові!»


Маленькі природознавці з цікавістю та захопленням слухали і переглядали пізнавальні відео. Дізналися багато цікавих фактів із життя кажанів: де живуть, що їдять, чим відрізняються від інших тварин, кого з них занесено до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.




З нагоди Міжнародної ночі кажанів
в бібліотеці-філії для дітей
діє книжкова виставка
«Кажани – мисливці ночі»,
на якій можна знайти більше детальної
інформації про цих рукокрилих.

















Багато було розказано про цих рукокрилих, скільки зроблено досліджень, написано інформаційних статей та книжок, як пізнавальних так і художніх.
З однією з таких книг ми хочемо познайомити гостей нашого книжкового блогу.
Мова йде про казку «Кажан Жан», яку написала телеведуча, експертка з чистоти та етикету, письменниця – Ольга Фреймут.


«Історія про Кажана Жана – мій дебют у літературі для дітей. Цю книжку я написала зненацька, – розповідає авторка. – Моя похресниця Габріель попросила розповісти їй казку про кажана. Я здивувалася, бо завжди побоювалась цих літаючих чорненят. Але коли вимовила перше речення, то одразу зрозуміла, що Хтось Невидимий диктує мені історію. Писала з донечкою Дунечкою під серцем. Тому ця казкова історія вагітна вибриками. Казочка тепер ваша, навіть якщо вам не віриться у казки, навіть якщо вам 3 місяці або й 83 роки, як моєму дідові Миколі. Можливо, історія кажанятка додасть комусь із читачів упевненості у своїх силах і допоможе побачити те, чого інші не бачать».


У пошуках відповіді на питання «Що таке Світло і що є Темрява?» авторка історії про відчайдуха, що порушив батьківські заборони-забобони, зробила маленьке відкриття. Дитяча цікавість і бажання пізнати світ не знають меж, які заважають думати дорослим. Часто батьки не вміють дослухатися до дитячого розуму, не розуміють мрій своїх дітей, а замість того, щоб допомагати, заважають шукати нові шляхи-ходи до здійснення омріяного. Інколи батькам важко відповісти на елементарні дитячі питання, наприклад, чому не можна робити те, що найдужче хочеться. На думку зухвалого філософа Кажана Жана, в цьому полягає найбільша світова проблема. І якщо її зрозуміти, то отримаєш владу і над собою, і над силами Світла і Темряви, і тоді…
Цікаво?
Тоді пропонуємо прослухати
цю захоплюючу казку!

«Кажан Жан»
Джерело: Планета казок

Багато видів кажанів перебувають на межі зникнення. Проблема особливо загострилася в останні десятиліття. Це пов'язано з вирубкою дуплистих дерев (саме в дуплах більшість цих звірків знаходить притулок), із застосуванням різних отрутохімікатів (кажани гинуть, наївшись «отруєних» комах) і переслідуванням з боку людини – через елементарне незнання та забобони.
 
Давайте разом берегти
нашу Матінку-Природу!

Олена Хабун, бібліотекар

відділу обслуговування дошкільників
та дітей молодшого шкільного віку


Немає коментарів:

Дописати коментар