суботу, 3 жовтня 2020 р.

Сусіди по планеті

Немає більш незахищених і безпорадних у світі живих істот, ніж тварини: дикі або домашні.

      Тому 4 жовтня зоозахисники та небайдужі люди відзначають Всесвітній день захисту тварин. Цей день спрямований на привернення уваги людства до прав тварин та їх добробуту, так як щодня ці милі створіння опиняються на межі зникнення.

    Перше товариство захисту тварин з’явилося в Англії. А в 1978 році в Парижі, в будівлі ЮНЕСКО, урочисто проголосили Декларацію прав тварин. У 1981 році створено Всесвітнє товариство захисту тварин, у складі якого більше 300 організацій з усього світу. У 1986 році Рада Європи прийняла Конвенцію про захист експериментальних тварин, а в 1987 – про захист домашніх тварин. У багатьох країнах домашні тварини вважаються повноправними членами сім’ї.

    На сьогодні у світі діє цілий ряд природоохоронних конвенцій і угод світового, європейського, регіонального та міждержавного рівнів, які є чинними й для України. Серед них: Конвенція про охорону біологічного різноманіття, Конвенція про водно-болотні угіддя, що мають міжнародне значення, головним чином як середовища існування водоплавних птахів (Рамсарська конвенція), Конвенція з охорони дикої фауни, флори та природних місць перебування в Європі (Бернська конвенція), “Про міжнародну торгівлю видами дикої флори і фауни, що знаходяться під загрозою знищення”.

    У світі є багато речей, що загрожують нашим „меншим братам”. Щодня природні ресурси використовуються зі зловживанням, водно-болотні угіддя та ліси руйнуються через будівництво нових міст, а місця проживання живих істот перетворюють на асфальтні дороги. Крім того, незаконна торгівля дикою природою та браконьєрство призводять до зникнення цілих популяцій.

    Згідно зі статистикою, щогодини з лиця Землі зникають безповоротно три види тварин. Щодня зникає більше 70 видів фауни і флори. За 25 останніх років біологічне різноманіття Землі скоротилося більше ніж на третину.


День захисту тварин в Україні

святкується з 2000 року.

    В нашій країні відносини у галузі охорони і використання тваринного світу регулюються Конституцією України, Законами України „Про тваринний світ”, „Про охорону навколишнього природного середовища”, „Про мисливське господарство та полювання”, „Про захист тварин від жорсткого поводження”, “Про Червону книгу України” та іншими нормативно-правовими актами.

    Наші прадіди не впізнали б свою місцевість не лише через зміну ландшафту як такого, але й через абсолютно інший тваринний світ. За останні 100 років він змінився докорінно, особливо в Степовій зоні, до якої належить місто Марганець та його околиці. Сьогодні в нашому краї домінують тварини з інших континентів. Добре всім відомий товстолобик походить з Далекого Сходу, але активно розводиться в Каховському водосховищі. Один із найнебезпечніших хижаків – сонячний окунь – родом з Північної Америки (спочатку його розводили в акваріумах, а потім він потрапив в наші водойми).


Ондатра, ссавець з Північної Америки, 

був завезений і випущений в природу заради хутра.


    Схожа ситуація і з єнотовидною собакою, якого мисливське господарство переселило з Далекого Сходу. Тепер цю тварину можна побачити на околицях нашого міста, в межах водойм.


    Завезеного з Кавказу фазана можно побачити

 навіть на сільських городах!


     Книги про тварин цікаві і дітям, і дорослим. Тому міська бібліотека для дітей представила до уваги читачів виставку – перегляд, що запрошує всіх побувати у дивовижному світі природи, познайомитися з грізними і забавними мешканцями лісів, гір, степів та річок.




    Спеціально для цієї виставки бібліотекарі упорядкували та склали рекомендаційний список літератури.


    День захисту тварин – це привід нагадати людям про відповідальність, підвищити свідомість суспільства щодо необхідності  їхнього захисту.

    Бо людина – єдине живе створіння, яка опікується іншими тваринами. Та й емоції, які нам дарують домашні улюбленці і дикі тварини, цілком окуповують час та гроші на них!



  Фахівці відділу обслуговування дітей

середнього та старшого шкільного віку

                                                                                                    

Немає коментарів:

Дописати коментар