неділю, 11 жовтня 2020 р.

14 жовтня

День захисника України,

День Покрови Пресвятої Богородиці,

День Українського Козацтва,

День створення

Української Повстанської Армії.

     Захист рідної землі завжди був справою честі. Тому це свято стало торжеством мужності й самовідданості, лицарства і благородства, якими володіють справжні оборонці, визволителі й захисники Батьківщини. Це визначний день для кожного, хто в той чи інший час віддав свої знання, силу, мужність і професіоналізм справі захисту нашої держави.

     День захисника України — свято, що відзначається в Україні 14 жовтня у день Свята Покрови Пресвятої Богородиці водночас з Днем Українського Козацтва. З 2015 року є державним святом, яке встановлено з метою вшанування мужності та героїзму захисників незалежності і територіальної цілісності України, військових традицій українського народу, сприяння подальшому зміцненню патріотичного духу у суспільстві та на підтримку ініціативи громадськості.

    В це світле свято бажаємо Вам родинного щастя, сімейного затишку, козацького здоров’я, невичерпної енергії і миру! Нехай Ваші сила та мужність завжди базуються на любові та підтримці рідних і близьких. Міцного здоров’я, успіхів та надійного тилу!

Слава нашим захисникам!

    14 жовтня ми вітаємо не лише сучасних воїнів і героїв, а також згадуємо козаків – мужніх захисників, які споконвіку стояли на сторожі української державності.

    На виставці – перегляді у читальній залі можна ознайомитись з книгою і рекомендаційним покажчиком, які присвячені славному отаману            Івану Сірку, ім’я якого пов’язане з історією нашого рідного краю. Адже на території нашого міста (у селі Грушівка) знаходилась його пасіка. Якраз тут, після далеких походів, переможних битв та тяжких поранень відпочивав і набирався сил Іван Дмитрович Сірко.

    1 серпня 1680 року Іван Сірко помер. На місці його смерті стоїть пам’ятник. Марганчани пишаються тим, що ім’я славного кошового отамана Івана Сірка пов’язане з історією нашого рідного краю.


Пам’ятник кошовому атаману Івану Сірку,

який встановлено на березі Каховського водосховища.

    Зі святкуванням Дня Українського Козацтва та Дня захисника України співпадає святкування Покрови Пресвятої Богородиці. З давніх-давен Божа Матір вважалася покровителькою усього українського козацтва.

    На Січі запорозькі козаки збудували церкву на честь Покрова Богородиці з її іконою. І, до речі, саме у цей день, козаки збирали Велику раду, на якій обирали гетьмана й визначалися з подальшими військовими планами.

    Відомий український етнограф Олекса Воропай писав, що після зруйнування Катериною ІІ Запорозької Січі, козаки, ідучи за Дунай, несли з собою ікону Покрови Пресвятої Богородиці.

    Цікаво, що козаки настільки глибоко й щиро шанували образ Покрови Божої Матері, вірили у її силу й урочисто святкували цей день, що у народі закріпилася й друга назва свята – Козацька Покрова.

    Міська бібліотека для дітей підготувала до уваги читачів виставку – перегляд, що запрошує всіх бажаючих ознайомитись з книгами і рекомендаційним покажчиком, які представлені на ній. 





  

  Ірина Дем’янець, бібліотекар

відділу обслуговування дітей

  середнього та старшого шкільного віку 

Немає коментарів:

Дописати коментар