четвер, 10 вересня 2020 р.


Майстер дитячого фентезі

13 вересня – Міжнародний день Роальда Дала. Відзначається неофіційно у день народження письменника шанувальниками зі всього світу. Його називають одним з найбільших дитячих письменників XX століття, «літературним батьком» Джоан Ролінг.



    Роальд Дал народився в Уельсі в родині норвежців у 1916 році. Дитинство минуло в Англії. Вісімнадцятирічним юнаком вирушив до Африки, де працював у нафтовій компанії «Шелл». З початком Другої Світової війни Дал служить пілотом Королівського повітряного флоту. У 26-річному віці переїздить до Вашингтона (США), де публікує свої перші «дорослі» твори про війну. З 1960 року, мешкаючи з родиною в Англії, Дал починає писати твори для дітей. Помер Р. Дал 1990 року, але популярність його творів продовжує зростати.Його казкові повісті зачаровують дедалі шірші коло юних читачів у всьому світі.

    В Україні його творчість добре знана серед малечі завдяки «абабагаламазьким» книжкам.


    Видавництво «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» стверджує, що казкові повісті Роальда Дала – одні з тих справжніх і захопливих книжок, які необхідно прочитати кожній дитині…

ЧАРЛІ І ШОКОЛАДНА ФАБРИКА
    Жив собі бідний хлопчик, якому раз на рік — на його день народження — дарували єдиний дарунок — маленький шоколадний батончик. Але хлопчик мав добре серце, і тому з ним трапляється неймовірна пригода, яка не залишить байдужими ні дітей, ні дорослих.

ЧАРЛІ І ВЕЛИКИЙ СКЛЯНИЙ ЛІФТ
    Карколомне продовження найпопулярнішої повісті
Р. Дала «Чарлі і шоколадна фабрика». Великий скляний ліфт, створений незрівнянним містером Віллі Вонкою, злітає у відкритий космос, і тут починається просто неймовірний сюжет...

ДЖЕЙМС І ГІГАНТСЬКИЙ ПЕРСИК
    Так сталося, що маленький Джеймс мусить жити разом зі своїми злющими тітоньками — тіткою Шкваркою і тіткою Шпичкою, які постійно коверзують і знущаються з нього. Проте одного дня стається щось надзвичайне, і життя Джеймса та його тітоньок докорінно змінюється... Як завжди, динамічна, тривожна й безмежно весела повість не залишає місця байдужості...

ВДВ (ВЕЛИКИЙ ДРУЖНІЙ ВЕЛЕТЕНЬ)
    Веселі, зворушливі і моторошні пригоди семиметрового велетня та маленької дівчинки Софії давно стали настільною книжкою для юних читачів Західної Європи та США.

ВІДЬМИ
    Захоплива історія про СПРАВЖНІХ ВІДЬОМ. І про хлопчика, який після загибелі його батьків у автотрощі, переїжджає із свого дому в Англії до бабуні у Норвегію, ліси якої в давнину й народили багатьох загадкових і міфічних істот, таких як відьми. Вони і досі існують поряд із нами, живуть у цілком нормальних будиночках і навіть мають цілком нормальну роботу!
    Саме тут, у Норвегії, і починається шлях пізнання головним героєм світу відьом, які, майже не відрізняючись від звичайних людей, виходять на полювання за дітьми. Улюблена бабуся хлопчика виявляє неймовірну обізнаність щодо світу відьомства і розповідає онукові, як вирізнити відьму із натовпу.

МАТИЛЬДА
    Матильда — найпопулярніша книга Роальда Дала. Матильда — геніальна дитина, проте її родичі так не вважають. Для них вона — зайвий клопіт, головний біль. І Матильда вирішує перевиховати своїх обмежених і зациклених на собі родичів, а заодно й жахливу директорку школи пані Транчбул... 1988 року «Матильду» було визнано найкращою книжкою для дітей.


Наші друзі! Матильда стала улюбленою літературною дівчинкою всіх дитячих бібліотекарів. Чому? Вам буде легко відповісти після перегляду фрагменту екранізації за цією книгою (США, реж.Дені ДеВіто).



Матильда – геніальна дитина, вона вміє множити в голові величезні цифри і рухати поглядом предмети. Вона розумніша за багатьох дорослих, допитлива і обожнює читати книги.

Будьте як Матильда!


      Найсвіжіша новина! 21 вересня з друку виходить наступна книга.

ФАНТАСТИЧНИЙ МІСТЕР ЛИС
Відома повість Роальда Дала про хитромудрого Лиса, який щовечора крадькома забігає по черзі до трьох  противнючих фермерів за харчами для своєї родини. І ось фермери розробили план, як застрелити містера Лиса. Та коли вони вже думали, що містер Лис ніяк не зможе врятуватися, у нього визрів свій фантастичний план…

До нових зустрічей в нашій бібліотеці!

Фахівці відділу обслуговування дітей 
середнього та старшого шкільного віку

Немає коментарів:

Дописати коментар