вівторок, 1 січня 2019 р.

·     До Всесвітнього дня шоколаду

Солодке свято липня
Не тільки для малюків, а й для величезної кількості дорослих шоколад – це улюблена солодкість з дитинства, яка ніколи не набридне.
 Існує велика кількість варіацій на тему того, що можна зробити з шоколаду і кожна з них, без сумніву, знайде своїх шанувальників. У світі мало хто може встояти перед такою солодкою спокусою.


Всесвітній день шоколаду відзначається щорічно 11 липня – в  розпал спекотного літа. Загальноприйнята назва свята на англійській мові – World Chocolate Day.
День Шоколаду – свято зовсім ще молоде. З’явився він тільки в 1995 році. Вигадали його французи – великі любителі шоколаду. Ідея припала до душі ласунам і за межами Франції. В результаті сьогодні День шоколаду святкується в багатьох країнах світу, в тому числі і в Україні.


Шоколад, без сумніву, люблять у кожному куточку нашої планети, проте, в деяких країнах ставлення до нього дійсно особливе.
Почати потрібно з Бельгії. У цій державі просто величезна кількість музеїв, де відвідувачів занурять в солодку історію, а також є безліч невеликих магазинів, робота яких повністю присвячена шоколадному справі.    
     Бельгію прийнято вважати батьківщиною  темного шоколаду, а також праліне. Крім цього країна є безперечним лідером по кількості солодких плиток, що виробляється на кондитерських фабриках.
На наступній сходинці - Швейцарія. Для багатьох ця країна асоціюється тільки із запаморочливо смачним сиром, дорогими брендовими годинниками та відомими по всьому світу своєю надійністю банками. Однак, це ще не все 
Саме тут виробляється такий смачний молочний шоколад. Згідно зі статистикою, кожен житель країни щорічно може спожити більше десяти кілограмів такої смакоти. Кондитерські фабриці є по всій країні, але їх відмінною рисою є те, що кожен бажаючий може спостерігати за тим, як виробляється улюблений десерт.
Звичайно ж, в такому списку просто не можна обійтися без Франції. Ця країна відома як засновниця Всесвітнього дня шоколаду. Окрім цього тут надається унікальна можливість всім бажаючим осягнути кулінарну майстерність і дізнатися секрети приготування улюбленого десерту.
Ще у Франції, біля Ліона, є унікальний за своєю суттю заклад – школа шоколатьє, саме звідси випускаються справжні поціновувачі цього солодкого продукту, які потім стають всесвітньо відомими майстрами. Для них працюватиме із шоколадом справжнє задоволення.
В місті Покров (Росія, Володимирівська обл.) встановлений перший в світі пам'ятник шоколаду, який був відкритий 1 липня 2009 року у невеличкому мальовничому сквері поблизу покровського музею шоколаду.  

Пам'ятник являє собою трьохметрову бронзову фігуру казкової феї, яка наче створена з плитки шоколаду.


В руках фея також тримає плитку шоколаду.



Мабуть, не знайдеться в світі такої людини, яка б після того, як скуштувала шоколад не бажала б його знову і знову...
    Цей продукт використовують для приготування напоїв, цукерок, печива, тортів.
    Шоколад застосовують не тільки в харчовій промисловості, але і для виробництва косметики: мила, кремів, парфумів, дезодорантів. У медицині шоколад є лікарським засобом. 

  

      У 30 грамах шоколаду або какао міститься 10% денної норми заліза. Також шоколад містить вітаміни A, B, C, D і E, кальцій, калій та натрій. Плитка шоколаду містить більше кальцію та вітаміну В, ніж банан та апельсин.

У шоколаді міститься фенамін – речовина, що створює відчуття закоханості.

Масло какао тане при температурі 97 градусів за Фаренгейтом (приблизно 36,1 градусів за Цельсієм). Це температура людського тіла. Саме тому шоколад тане в роті.

За результатами дослідження німецького інституту дієтології, шість грамів шоколаду в день імовірно асоціюються з зниженням ризику інсульту та інфаркту на 39 відсотків.

Темний шоколад знижує кров’яний тиск. Для позитивного ефекту достатньо всього  двох цукерок з темного шоколаду на день.

Шоколад вважається відмінним джерелом енергії для організму. Тільки подумайте: невеликий шматочок шоколаду (1х1см) дає стільки енергії, скільки потрібно для того, щоб пройти 50 метрів. Щоб пройти1,5 км потрібно з’їсти 30 таких шматочків, а для кругосвітньої подорожі – 875 000 шматочків.

Шоколад менш небезпечний для зубів, ніж інші солодощі, так як какао перешкоджає руйнуванню зубної емалі.

Корисний навіть запах шоколаду. Фізіологи встановили, що цей аромат позитивно впливає на психіку: знімає роздратування, навіть повертає душевну рівновагу.

Учені з Університету Хельсінкі стверджують, у тому випадку, якщо жінка під час вагітності їсть багато шоколаду, її дитина практично у 100% випадків не тільки народжується абсолютно здоровою, але і виявляється здатною впоратися практично з будь-якою стресовою ситуацією. Вона сміється набагато частіше і згодом відрізняється більш веселим характером.


    У Всесвітній день шоколаду в різних країнах проходять фестивалі, різноманітні конкурси  та святкові заходи. Особливо цікаво побувати в кондитерських, де виготовляють шоколад. Саме тут всім бажаючим розповідають як і з чого готується шоколад, проводять різноманітні  дегустації, виставки творів з шоколаду і навіть майстер-класи.
А у міській бібліотеці для дітей для юних ласунів  
 впродовж 9 - 10 липня проводились
дні інформації"Солодке свято липня".
 



До солодкого свята
в бібліотеці було оформлено виставку - перегляд
"Святкуємо День шоколаду!".



Зараз книги про шоколад і каву
користуються серед читачів бібліотеки
найбільшим попитом.



  
     Свято шоколаду – це прекрасна можливість поласувати своїми улюбленими солодощами, подарувати собі і своїм близьким гарний настрій.



Це свято складно назвати «шкідливим» для фігури, адже останні дані досліджень, опублікованих вченими, вказують на те, що такий продукт, як шоколад, виключно корисний для організму людини. Здавна відомо, що ця «їжа богів» — так називали шоколад ацтеки — є найсильнішим антидепресантом. Отже,  Всесвітній день шоколаду — це ще й день позитиву та веселощів.

Шановні друзі!
У Всесвітній день шоколаду
хочеться побажати вам лише одного -
нехай у всіх нас все буде в шоколаді!
Зі святом нас!


Юлія Подобєдова,
завідуюча бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар