пʼятницю, 23 вересня 2016 р.


В міській бібліотеці для дітей
на відділі обслуговування 5 – 9 класів
27 - 29 вересня –
 Дні патріотичної інформації
«Історик і патріот нації»
/З нагоди 150-ої річниці
від дня народження
видатного історика,літературознавця,
публіциста, громадського та державного діяча М.С.Грушевського/
із циклу
«Свята і дати українського народу»


1866-1934
 

 
    Народився Михайло Грушевський в м. Холм
(нині м. Хелм, Польща). З часом його родина переїхала на Кавказ, де Михайло навчався у 1-й Тифліській класичній гімназії. У 1890 р. він закінчив історичний історико-філологічніий факультет Київського університету Святого Володимира. В університеті М. Грушевський працював під керівництвом Володимира Антоновича.

    У травні 1894 р. він захистив магістерську дисертацію і отримав ступінь магістра.

Того ж року за рекомендацією В. Антоновича
М. Грушевського призначили на посаду професора кафедри всесвітньої історії Львівського університету.
    Працюючи у Львові, М. Грушевський написав численні наукові праці та видав томи документів з історії України. Найбільша наукова праця вченого - багатотомне видання «Історія України-Руси».
 
 
    Окрім наукової діяльності М. Грушевський активно займався громадсько-політичними справами. Він був одним із засновників Української національно-демократичної партії (1899). Підтримував ідею автономії українських земель у складі Австро-Угорщини.
    Після революції 1905-1907 рр. М. Грушевський переніс свою діяльність до Києва. Тут ним було створено Українське наукове товариство (УНТ) і розпочалася праця над «Записками Українського наукового товариства в Києві». 
    В ніч з 3 на 4 березня 1917 р. під тиском революційних подій в Росії в Києві утворилася Українська Центральна Рада (УЦР). Період існування та діяльності Центральної Ради став періодом найвищого злету політичної, громадської та державної діяльності М. Грушевського.
 
 
 
     Центральна Рада діяла протягом 14 місяців. Першим Універсалом було проголошено автономію України в складі Російської федеративної республіки. Згідно з Другим Універсалом Центральна Рада почала розробку закону про автономний устрій України. Третім Універсалом Центральна Рада проголосила Українську Народну Республіку, а 22 січня 1918 р. Четвертим Універсалом — повну політичну незалежність та суверенітет української держави. Під керівництвом М. Грушевського урядом УНР приймалися важливі рішення про державні атрибути, а також здійснювався конституційний процес. Він особисто брав участь в розробці Конституції УНР, яка була прийнята 29 квітня 1918 року. Однак цьому документу не судилося бути втіленим, бо того ж самого дня в Києві стався державний переворот на чолі з П. Скоропадським і
М. Грушевському довелося перейти на нелегальне становище. Ліквідація УЦР поклала край державній діяльності М. Грушевського.
 
     У лютому 1919 р. М. Грушевський емігрував до Праги, потім до Відню. В еміграції М. Грушевський продовжував свою публіцистичну та наукову діяльність.
     У грудні 1923 р. М. Грушевського заочно було обрано академіком кафедри історії українського народу Всеукраїнської Академії наук України (ВУАН), а на початку березня 1924 р. за дозволом ЦК КП(б)У вчений повернувся в Україну, де розгорнув активну діяльність в напрямку розбудови радянської історичної науки.
    На жаль, з осені 1929 р. почався погром історичних установ, створених М. Грушевським. Одночасно почалася огульна критика історичних та політичних поглядів вченого. 23 березня його заарештували та звинуватили у керівництві неіснуючою контрреволюційною організацією «Український національний центр». Він визнав себе винним і невдовзі його звільнили з-під арешту. Однак здоров’я М. Грушевського та його моральні сили були підірвані.
    У листопаді 1934 р. вчений помер. Його тіло було поховане на Байковому цвинтарі.
 
     Михайло Грушевський — це вчений світового рівня, творча спадщина якого близько двох тисяч праць з історії, історіографії, соціології, літератури, етнографії, археології, фольклору.
 
 
 
 
     М.Грушевський був глибоко переконаний, що нова українська державність має базуватися на принципах демократії і закону. Своєю працею він закладав міцні підвалини української державності.
 
Анна Харченко,бібліотекар
відділу обслуговування
учнів 5 – 9 класів
 

Немає коментарів:

Дописати коментар