четвер, 7 липня 2016 р.



Це дивовижне прадавнє свято приходить до нас в середині літа, коли сонце стоїть високо-високо в небі, щедрим промінням купає землю, і від його лагідного тепла, щирої животворної сили дерева, квіти і трави пахнуть найдужче і буяють соковитою розкішною зеленю. За народним календарем припадає воно на 7 липня. Але готуватися до свята починають напередодні – 6 липня. В ці дні відбуваються всілякі дива навколо.
 
Дівочі віночки та різнотрав’я

6 липня дівчата вставали ще до схід сонця. В цей незвичайний день, і особливо в купальську ніч, усі вони стають чарівницями, бо знають велику таємницю природи: на світанку, напередодні купальського дня, всі трави і квіти мають  особливу магічну силу, і якщо назбирати їх вдосвіта й сплести з них віночок, то той вінок може причарувати будь якого-хлопця.
На вінок збирали: ромашки, волошки, барвінок, васильки, пахучу м’яту, руту, полин, навіть папороть – усе, що росло і квітло довкола.
Існує повір'я, що зібрані в ніч на Івана Купала чи вранці з «іванівською» росою лікарські рослини мають особливу, надзвичайну силу. За народними легендами цілющі трави сіють русалки, та інші духи природи. Вони ж доглядають за зіллям і знають, як і коли його вживати.
Переплетення традицій, ушанування води та вогню: увечері цього дня дівчата пускають по річці власноруч сплетені з дванадцяти трав вінки із свічками. Поки вінки пливуть, дівчата ідуть понад річкою й співають:


«Пливи, пливи, віночку з барвіночку,
За миленьким у цю нічку…»
Часто хлопці намагаються зловити вінки дівчат. Пара заздалегідь домовляються про те, яким буде вінок. Кожна дівчина плете його так, щоб можна було впізнати: вплітали яскраву свічку, або велику квітку. Якщо хлопцю вдається зловити вінок коханої, діставшись до нього вплав чи на човні, це вважається доброю прикметою для їх подальшої спільної долі.
Згідно з народним повір'ям, якщо вінок пливе добре й гарно горить свічка, то дівчина вийде заміж, а якщо він крутиться на місці, — то ще дівуватиме, а як потоне — заміж не вийде взагалі. Якщо ж вінок відпливе далеко й пристане до якогось берега, то значить, що туди дівчина заміж піде.

Купальський вогонь

 З давніх-давен вогонь наділявся магічними, очисними властивостями. Цієї ночі розкладається велике вогнище, через яке стрибають дівчата і хлопці поодинці або в парі.
Купальське вогнище згідно з переказами має велику міфічну силу. Через купальське вогнище стрибають усі, проходячи так своєрідний ритуал очищення.  Чим вище підстрибнеш над вогнищем, тим будеш щасливішим у коханні та здоровішим. Вважалося, що коли закохані пари узявшись за руки, стрибають  через вогнище і їхні руки залишаються з'єднаними, то вони, побравшись, все життя проживуть разом.

Традиція запалювати купальські вогні властива усій Європі, подекуди це, за старих часів, була неабияка честь: вогнище запалювали найшановніші люди міста або села. Але найкраще збереглися купальські традиції саме у слов’янських народів, і серед них – українці.
Цвіт папороті
Існує повір'я про цвіт папороті, котрий нібито з'являється в купальську ніч. За легендою, папороть цвіте лише одну коротку мить найкоротшої у році ночі під Івана Купала. Здобути цю квітку досить важко, оскільки її береже від людей нечиста сила. Страхітливі народні перекази про її витівки використав у своєму оповіданні «Вечір напередодні Івана Купала» видатний письменник Микола Гоголь. Той, хто має цвіт папороті, може розуміти мову будь-якого створіння, може бачити заховані в землю скарби. Володар заповітної квітки також міг у ніч напередодні Івана Купала бачити, як ходять лісом дерева й стиха розмовляють між собою.
Слід додати, що свято Івана Купала відоме не тільки в Україні, Росії та Білорусії, а й у багатьох країнах світу. Наприклад, у Литві воно відоме як Ладо, у Польщі – Соботки, у Латвії – Ліго, в Іспанії – день Сан Хуана, в Японії – Танабата Мацурі. І у багатьох інших куточках світу це свято є чимось містичним, загадковим і чарівним, сповненим різноманітними яскравими ритуалами.
Вітаємо  всіх марганчан та гостей міста зі святом і пропонуємо переглянути відео на народну пісню Ой на Івана, ой на Купала.

Анна Харченко,бібліотекар
відділу обслуговування
учнів 5 – 9 класів

Немає коментарів:

Дописати коментар