четвер, 25 лютого 2016 р.


Лесині дні
в міській бібліотеці для дітей
відкрила поетична вітальня
 
   «До Лесі на гостини», а саме таку назву має наша книжкова виставка-перегляд, ми запросили читачів - учнів 3 класу ЗОШ №2 (вчитель Ткаченко С.П.).

 
 
     Зустріч була присвячена життєвому і творчому шляху відомої на весь світ великої поетеси українського народу, яка безмежно любила свою Батьківщину і навіть називалася її  ім’ям – Леся Українка.

    Псевдонім Українка утверджував рідну мову в рідному краї, ніби промовляв, що українське слово найсвятіше,  показував його милозвучність і красу.


 
    Свій перший вірш Леся написала, коли їй виповнилося 9 років. Її любу тіточку Оленочку заслали у далекі незнані краї, де й сонце світить по іншому, де на кожному кроці чатує смерть. Під впливом цієї звістки Леся пише:
Ні долі, ні волі у мене нема,
Зосталась тільки надія одна.
 
 
     Взимку 1881 року Леся пішла з друзями на річку Стир, щоб подивитися на Водохрещення, і застудилася. Після цього тяжка хвороба переслідувала її все життя.Та ще з маленьких років Леся Українка старалася переборювати всі труднощі:
«Я була малою горда –
Щоб не плакать,
я сміялась», – писала вона.
 
      Палко любила Леся свій край, «рідний куточок» - волинське Полісся.  Про це діти дізналися, слухаючи вірш «Вечірня година», присвячений коханій мамі. Поезія ця нагадує «Садок вишневий коло хати» Тараса Шевченка. І в ньому, і у вірші «У маленькій хатинці, у тихім садочку» відчувається ніжна мамина ласка і тепло. Про те, як вишеньки-черешеньки «перехитрили» діточок, що рвуть їх ще зеленими, наші читачі довідалися з віршика «Вишеньки».
 
         …«Ой вишеньки-черешеньки,
Червонії, спілі,
Чого ж бо ви так високо
Виросли на гіллі!»
«Ой того ми так високо
Виросли на гіллі, -
Якби зросли низесенько,
Чи то ж би доспіли?»
 

      Поетеса була людиною особливої мужності. Героїчно долала вона невиліковну хворобу, багато працювала. Не завжди в природі і  в житті людини весела весна, «літо краснеє». Надходить похмура осінь з холодними вітрами і дощами, зима люта снігом і кригою вкриває землю. Та у віршах «Літо краснеє минуло», «Мамо, іде вже зима»,  Леся Українка вчить нас перемагати всі труднощі, завжди залишатися вірними своїй Батьківщині. З якою ніжністю вона розповідає про маленьку пташку, котра не полетіла зимувати в теплі краї, а лишилася на батьківщині. Бо та пташка вірить: за зимою обов’язково прилине весна:
"Мамо, іде вже зима,
Снігом травицю вкриває,
В гаю пташок вже немає...
Мамо, чи кожна пташина
У вирій на зиму літає?"
В неньки спитала дитина.
 
«Ні, не кожна, – одказує мати,
Онде, бачиш, пташина сивенька
Скаче швидко отам біля хати?
Ще зосталась пташина маленька».
 
"Чом же вона не втіка?
Нащо морозу чека?"
 
«Не боїться морозу вона,
Не покине країни рідної,
Не боїться зими навісної.
Жде, що знову прилине весна»…
 

     Цікавою для наших гостей виявилася розповідь бібліотекаря про книгу «Гра в залізного ключа» – народні дитячі ігри, пісні та казки в записах Лесі Українки і казка «Біда навчить» – про молоденького задерикуватого горобчика, якого біда навчила розуму. Цього року книга святкує 125-річний ювілей.
 
 
Діти швидко розгадали кросворд, ключовою відгадкою якого є слово РОЗУМ.
 
1.До кого першого звернувся горобець за порадою?
(До курки)
2.Хто налякав горобчика на болоті? (Бузько) 
3.Хто дав таку пораду: «А от коли захочеш знати, скільки тобі літ жити, то се я можу тобі сказати». (Зозуля)  
4.Де мешкала сова? (У дуплі)
5.Яка пора року навчила горобчика розуму? (Зима)
     Та із задоволенням переглянули анімаційний фільм «Некмітливий горобець» (Київнаукфільм, 1970р., режисер — Ніна Василенко) за мотивами казки Лесі Українки «Біда навчить».
 
 
    Леся Українка дуже любила весну, любила все радісне і прекрасне, і цю любов вона заповіла нам з вами.
 
 
    Залишаючи літературну вітальню, діти виявили бажання обрати на абонементі книги Лесі Українки для подальшого знайомства з творами вдома.
 
 
    Захід підготувала і провела Середіна Л.П., бібліотекар відділу обслуговування дошкільників та учнів 1 – 4 класів.
Фото- та відеоматеріали – бібліотекар Харченко А.В.
 
Анна Харченко, бібліотекар
відділу обслуговування учнів 5 -9 класів


Немає коментарів:

Дописати коментар