четвер, 2 квітня 2015 р.

Міжнародний день дитячої книги
 

    Книги для дітей - це незвичайна література, вона барвиста, яскрава, на перший погляд проста, але несе в собі великий прихований зміст. На жаль, мало хто замислювався над тим, хто ж є творцем старих добрих повчальних оповідань, казок і віршиків на яких виросло не одне покоління.

    Саме тому, щорічно, в день народження відомого письменника-казкаря Ганса Крістіана Андерсена - 2 квітня, відзначається Міжнародний день дитячої книги.       Цього року весь світ відзначає 210 років від дня народження цього короля казок (1805-1875).


  Міжнародний день дитячої книги відзначається, починаючи з 1967 року за ініціативою і рішенням Міжнародної ради з дитячої книги, підкреслюючи тим самим важливу роль дитячої книги у формуванні духовного та інтелектуального рівня нових поколінь людства. 

     Кожен рік, серед заходів до Міжнародного дня дитячої книги, має місце проведення благодійних акцій, змагань молодих письменників та вручення премії. Всі організатори особливо підкреслюють, що необхідно дитині з малих років прищеплювати любов до читання, пізнання нового через книги.

   Програми, як правило, яскраві, розважальні, такі, що запам'ятовуються. І скрізь, у всіх країн і народів королем свята вважається саме Андерсен.


   А чи знаєте ви, друзі, історію дитячої книги?  Ні?
  Ну тоді пропонуємо вам здійснити невеличкий екскурс до історії дитячої книги.

  Витоки дитячої книги сходять до епохи, коли в Англії з'явився верстат і У.Кекстон випустив у 1477 р. першу книгу англійською мовою. Серед його численних видань були байки Езопа і забавний "Роман про Лиса".

    У 1658 році чеський священик і педагог Ян Коменський опублікував першу книгу для дітей "Світ чуттєвих речей в картинках" - підручник на латині з гравюрами. Протягом 17 століття дітей навчали і виховували в основному Біблії та книг релігійного змісту.

   18 століття подарувало дітям два великі романи: "Робінзон Крузо" Д.Дефо і "Мандри Гуллівера" Дж.Свіфта. В той же час і дітей, і дорослих однаково залучили дешеві видання народних казок, балад і легенд.
  
    Початок золотого століття дитячої літератури відноситься до середини 19 століття. До цього часу нарешті визнали, що дітям, крім підручників та релігійних творів, потрібні власні книги.

     Дивно, але література для дітей часто приводила в захват і дорослих. Сама королева Великобританії зачитувалася "Пригодами Аліси в Країні чудес" Л. Керрола, насолоджуючись вільної грою фантазії і гумору. Але і казки ніхто не відміняв. І самим великим казкарем на всі часи, напевно, залишиться Ганс Кристиян Андерсен.
    
     20 століття подарувало юним читачам Пітера Пена, Мері Поппінс, Старого Хоттабича, Гаррі Поттера і багатьох інших чудових героїв. Ось уже понад півстоліття діти і дорослі зачитуються трилогією "Володар кілець" Дж. Р.Р.Толкієна.
 
     Дитячі книги вбирають у себе цілий світ, все цікаве, що буває на світі.
 
 
    Щоб переконатися в цьому вам потрібно зовсім мало - просто прийти до міської бібліотеки для дітей, де вас запрошують у гості літературні казкові герої, які пропонують пережити з ними веселі, захоплюючі, незвичайні пригоди та здійснити неймовірні подорожі!
 
   
     
     У читальній залі відділу обслуговування 5-9 класів ви можете познайомитися з постійно-змінною виставкою - календарем «Гортаючи календар», один з розділів якої присвячений     
Міжнародному дню дитячої книги .
 
 
 
   
   Ще раз запрошуємо юних читачів до міської бібліотеки для дітей познайомитися з казками, смішними оповіданнями, дитячими енциклопедіями, новинками сучасної дитячої літератури.
 
 
В кожнім домі, в кожній хаті-
У містах і на селі,-
Хто навчився вже читати,
Має книжку на столі.
Дружба з книгою – це свято,
Не було б його у нас,
Ми не знали так багато
Про новий і давній час.

Книги дружать з дітворою,
Полюби їх у житті-
І улюблені герої
Будуть друзями в путі.
Сторінки книжок завітних
Всіх нас доброму навчать-
Працювати, і учитись,
Й Батьківщину шанувать
                                                            С. Михалков
 
 
   Книги – всюди, поруч з нами. Вони наші друзі та порадники. Шануйте їх, любіть і бережіть! У книги вкладено велику працю багатьох людей.

 
 
 
 
Вітаємо юних книголюбів
з Міжнародним днем дитячої книги!
 

Бажаємо, щоб ваші книжкові полиці
поповнювалися цікавими книгами,
а читання приносило задоволення і приємні враження!

 
                                                                           Юлія Подобєдова, завідуюча бібліотекою для дітей
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар