понеділок, 2 березня 2015 р.

Всесвітній день котів 
   
   Любов до котів у всьому світі виявилася такою великою, що у перший день весни вирішили відзначати Всесвітній день котів - свято подяки цим унікальним тваринам, які в цей день перебувають в особливій пошані.
   Традиція святкування цього дня виникла стихійно, і хоча до цих пір Всесвітній день котів ніде офіційно не затверджений, це не заважає любителям цих тварин вшановувати своїх вихованців.


  Популярність свята пояснюється насамперед тим, що кішки споконвіку були й залишаються найпопулярнішими домашніми тваринами у всьому світі: близько 80% всіх жителів Землі тримають домашню тварину, і більше половини з них віддали свою перевагу саме кішкам. 
   Мало знайдеться у світі людей, хто залишається байдужим до цих пухнастих, рухливих, ласкавих і дуже розумних домашніх тварин. Що вже говорити про єгиптян, які шанували кішку як божество.

   У різних державах це свято власники кішок відзначають по-різному. Але найбільше кішок вшановують у всій Європі в цілому, і у Великобританії зокрема. Це не дивно, оскільки в Англії одна кішка рятує мінімум 10 тон зерна щорічно, а кілька десятків тварин офіційно охороняють від мишей реліквії в Британському музеї. Коли настає Всесвітній день кішок, тварин, які перебувають на «службі в держави» всіляко заохочують - в основному за допомогою найкращих котячих делікатесів. Крім того, для них навіть шиють спеціальну «форму» і облаштовують зручні будиночки.

  В Австрії, де на честь Всесвітнього дня котів була заснована спеціальна премія: кожній кішці, яка охороняла склади від мишей протягом декількох років, покладається довічна пенсія. Вона видається молоком, бульйоном і м'ясом.



А ось декілька цікавих фактів про кішок:
  • Муркотіння котів аналогічно лікуванню людей акустичними коливаннями і може сприяти уповільненню остеопорозу і навіть відновлення росту кісток у літніх людей.
  • Кішка за своє життя може мати більше 100 кошенят.
  • Кішки ніколи не нявкають один з одним. Цей звук призначений спеціально для людей.
  • Кішки можуть видавати близько 100 різних звуків. Для порівняння собаки лише близько 10.
  • Падаюча кішка завжди діє однаково. Спочатку вирівнюється голова, потім спина, потім ноги, а в кінці вигинається спина, щоб пом'якшити приземлення. Коли кішка падає, то її внутрішнє вухо, що управляє балансом, допомагає їй приземлитися на лапи.
  • Малюнок поверхні носа кішки унікальний, як відбиток пальця людини.
  • Середній термін життя домашньої кішки 15 років, в той час як для диких від 3 до 5 років.
  • За даними Ліонського університету в світі близько 400 мільйонів домашніх котів. Пальму першості віддають Австралії, де на 10 жителів припадає 9 котів. На Азіатському континенті перше місце за Індонезією, тут більше 30 мільйонів пухнастих звірів, а в Європі за Францією, жителі якої мають під своєю опікою 8 мільйонів котів. Разом з тим є країни, наприклад Перу, Габон, де домашня кішка майже не зустрічається.
  • Щороку американці витрачають чотири мільярди доларів на їжу для котів. Це на один мільярд доларів більше, ніж вони витрачають на їжу для грудних дітей!
  • Коти, на відміну від собак, не можуть сфокусувати погляд на близько розташованих предметах, тобто кішки далекозорі, а собаки короткозорі. Фактично найкраще кішка бачить на відстані від 75 см до 2-6 метрів.
  • Кішки відчувають запахи в 14 разів сильніше, ніж люди!
  • У кішки в середньому 12 рухливих вуса з кожного боку морди. В основі вусів є велика кількість нервових закінчень, тому кішка за допомогою них отримує інформацію про все, що її оточує про предмети, про вітер, про температуру і т.д. Якщо кішці видалити вуса, вона може погано орієнтуватися в просторі, наприклад, погано полювати і взагалі відчувати себе невпевнено.
  • Коли ми гладимо кішку, у нас знижується частота серцебиття і кров'яний тиск. А люди з серцево-судинними захворюваннями мають шанс прожити довше, якщо у них є кішка, на відміну від тих, хто не має ні кішки, ні собаки.
  • Багато вчених вважають, що кішки володіють паранормальними здібностями, такими як передбачення і телепатія, простіше кажучи вони здатні відчувати наближення небезпеки.
  • У Франції, Болгарії та Англії вважається, що отримати в подарунок чорного кота - знак особливої ​​поваги.

     
    Хто має вдома кота чи кішку, не може не погодитися, що з цими тваринами не буває сумно. Психологи вважають, що у кішки можна навчитися багатьом речам. Це дуже мудрі створіння, хоча іноді бувають лінивими. Пухнасті улюбленці насправді дуже особливі тварини, до кожного потрібен індивідуальний підхід. Коти – вільні та незалежні, кішки – непередбачувані та норовливі, господині своєї території, котрі знають собі ціну, і якщо захочуть, то навіть не підпустять до себе!

    
     В Україні кіт завжди був повноправним господарем-мисливцем у хліві, помічником селянина. Для нього завжди знаходився і теплий куток у хаті, і кухоль молока. Із усіх свійських тварин лише кіт має найбільшу свободу дій. Іде і приходить куди і коли захоче, живе за власним розрахунком. Коти давно дружать з людьми, але ніколи не втрачають своєї незалежності. Ці тварини не утворюють зграї і ватажка над собою не визнають.

З котом пов’язано багато прикмет і народних приказок:
* Кіт умивається – гостей накликає.
* Спить, згорнувшись клубком, зіщулився – буде мороз.
* Розлігся, солодко спить – на тепло.
* Скривдити кота – сім років щастя не знати.
* Чорний кіт шлях перейшов – буде невдача.

   Котом ніколи не лякали маленьких дітей. Навпаки, скільки казок, віршів та колисанок складено про котика! „Котик і півник”, „Пан Коцький”, „Кіт у чоботях” – ось лише деякі з улюблених казок відомих нам з раннього дитинства.

    Милі пухнасті мур котики створюють неповторний затишок у нашій оселі. Бережіть їх! 







                                                               Юлія Подобєдова,
                                                    завідуюча бібліотекою для дітей


Немає коментарів:

Дописати коментар