четвер, 19 лютого 2015 р.

19 лютого –
Всесвітній день захисту морських ссавців
(WorldDay of Sea Mammals Protection).


     Цей день вважається днем захисту всіх морських ссавців та інших живих істот морів та океанів.
   Нагадаємо, що існує ще одна дата, коли проводяться подібні заходи -
23 липня,у Міжнародний день китів і дельфінів .


     Святкується Всесвітній день захисту морських ссавців з 1986 року, коли після 200-річного винищення китів Міжнародна китова комісія (International Whaling Commission, IWC)  ввела заборону на китовий промисел і на торгівлю китовим м’ясом. Він діє і понині і значить, що по всьому світу полювання на великих китів, а також торгівля китовим м’ясом заборонена.

     Щорічно в цей день різноманітні природоохоронні групи проводять акції з захисту китів та інших морських ссавців. Часто екологи об’єднуються і присвячують цей день захисту одного унікального виду, якому загрожує смертельна небезпека.

     Перш за все, цей День — це спрямування уваги громадськості, представників влади і всього людства до питань захисту морських ссавців, яких до теперішнього часу на нашій планеті збереглися всього 119 видів. Інтенсивне і нещадне винищення морських ссавців і, зокрема, китів, що продовжується вже більше 200 років, згубно позначається на їх чисельності — багато представників цього загону опинилися на межі зникнення.
     А вони — самі чуйні індикатори стану морських систем планети та важлива ланка в ланцюгах живлення Світового океану, вони створюють стабільність біологічного кругообігу речовин в екологічній системі. Тому скорочення чисельності китів та інших морських тварин веде до порушення біологічної рівноваги в морських екосистемах. Адже кожен зниклий вид — це непоправна втрата — все, що зникає в тваринному світі, — зникає назавжди.

    
     В Україні це свято можна назвати днем захисту дельфінів, адже вони є єдиними представниками морських ссавців, які проживають в наших солоних водах. Раніше в Чорному морі жив тюлень-чернець, і в останній раз його бачили 15 років тому.

      У Чорному та Азовському морях є три види дельфінів: афаліни, білобочки і азовки. Вага найбільших – афалін – досягає 300 кг, а “маленькі” азовки не бувають більше 100 кг. Усі три види занесені до Червоної книги України, а також до Міжнародного Червоного списку.


Цікаво, що…

    Моря і океани Землі були освоєні морськими ссавцями задовго до появи людей. Знахідки палеонтологів підтверджують існування китів і тюленів 26 млн. років тому.



Синій кит (ряд Китоподібні) – це найбільша тварина, яка будь-коли існувала на Землі.

Око великих китів  важить близько кілограма, а китове молоко має 50-відсоткову жирність. Кити володіють найбільшим мозком, роблять найбільш тривалі й далекі міграції, а деякі з них можуть не спати протягом трьох місяців і проводити без їжі дві третини року. Їжею китів є планктонні рачки – чи не найменші жителі океану. Тривалість життя 80 років.

Розміри. Найбільший зареєстрований самець був довжиною 33 м . А самки ще довші! (Середня довжина самця 25, а самки 30 м). Найбільша маса кита 200 тонн.

Розмноження. Статеве дозрівання з 4-5 років. Період спарювання недосліджений. Самка народжує раз на три роки. Вагітність триває 11 місяців. Народжують 1 малюка довжина якого може сягати 10 метрів, а його маса – до 6 тонн.
Місце проживання в основному у водах Арктики та Антарктики.
    Крім того, американські вчені стверджують, що стародавні кити могли народжувати на суші. У 2000-2004 роках у Пакистані дослідники виявили скам'янілі останки вагітної самки і самця кита. На думку палеонтолога з університету Мічигану Філіпа Джінджеріка, дані дослідження дозволяють висунути гіпотезу про те, як кити зробили перехід із суші в море.
    Кити багато чого дали людям: китовий вус, китовий жир і кісткове борошно. А останнім часом вивченням китів серйозно зацікавилися медики.
    Кіт — це прекрасний символ життя в морі, великий і потужний, але в той же час вельми беззахисний. І про це важливо пам'ятати.



Косатка (ряд Китоподібні) – єдиний хижак з китоподібних, який живиться теплокровними тваринами. Полюють добре організованими стадами, нападають навіть на слабких китів. Можуть розвивати швидкість до 55км/год, коли звичайна швидкість 15 км/год. Це дуже розумна тварина. В неволі дуже швидко звикає до людини, легко піддається дресируванню виконуючи неймовірні трюки.
Розміри. В середньому довжина самців 6,5 – 8м, а самок 5 - 6,5м. Маса самця до 6,5 тонн , а самки - 4,5 тонн.
Розмноження.  Статеве дозрівання з 8 років. Вагітність 16-17 місяців. Кількість малюків – 1.
Місце проживання у всіх океанах. Запливають в деякі моря: Біле, Балтійське, Карське, Чукотське.


Дельфіни (ряд Китоподібні) – це маленькі кити. Приблизно з 37 видів майже всі живуть в морях і тільки 5  - у річках.  
   
   Дельфіни дуже миролюбні, тримаються зграями  та допомагають один одному,  допомагають і людям. Нажаль тисячі дельфінів щороку гине заплутавшись в рибальських сітях. Іноді цілі родини дельфінів викидаються на берег. Причиною цього явища є порушення роботи ехозонда, яке відбувається із-за дії радарів на суднах. Тварина втрачає здатність орієнтуватися і потрапляє на сушу. Кличе на допомогу, тому разом з ним на суші опиняються і інші дельфіни.

   «Дельфіни — наші брати», — говорять народи Далекого Сходу. І вони абсолютно праві. Дельфіни настільки розумні, що їх навіть вчать виявляти міни на морському дні та ворожих розвідників. Проте людство дедалі більше розуміє, що ці милі істоти з чарівною посмішкою мають працювати поряд з нами для мирних цілей. Дельфін став справжнім символом дружби, безмежної доброти і радості.



Ламантини (ряд Сирени).  В четвертій подорожі Колумб, вважавши ламантинів русалками, наказав спіймати одного з них і посадити в озеро. Ця тварина стала ручною і підпливало на клич людини. Їх надзвичайний апетит використовують для боротьби з водяною рослинністю. В шийному відділі цих тварин 6 хребців, а не 7 як у решти ссавців.
Розміри. Довжина не більше 5 м, маса - 200-600 кг.
Розмноження.  Статеве дозрівання з 3-4 років. Вагітність в неволі 6 місяців, за іншими даними 12-14 місяців. Кількість малюків – 1. Турбуються про потомство 1-3 роки. Тривалість життя 30-60 років.
Представник ряду сирен морська корова була знищеня людиною протягом 27 років після відкриття. А була відкрита вона Георгом Стеллером (єдиним біологом в експедиції В.Берінга).

Пропонуємо прочитати
·       Животные: энциклопедия. – Москва, 2007. – 232с.: ил.
·       Школьник Ю., Світ тварин: повна ілюстрована енциклопедія. – Київ, 2006. – 256с.: іл.

·       Ламберт Д., Мир животных: иллюстрированный атлас для детей. – Москва, 2001. – 95с.: ил.
·       Жители морей и океанов: энциклопедия /автор-сост. Т.С. Жабская. – Харьков, 2012. – 96с.: ил.

·       Море. 333 ответа для маленьких почемучек/ Ф. Кенбей. – Киев, 2011. – 112с.: ил.

·       Світ моря. – Київ, 2007. – 124.: іл..


·       Мелвилл Герман, Моби Дик, или Белый Кит. – Любое издание.

Цікавого читання! 
                                                                          


                                                                                   Юлія Подобєдова,
                                                                                  завідуюча бібліотекою для дітей


Немає коментарів:

Дописати коментар