суботу, 10 грудня 2016 р.

  •      До Міжнародного дня гір

Дах України
      
      Хіба може країна мати дах? І якщо так, то який він? Адже добре відомо, - дахи бувають різними за формою і можуть мати більш або менш стрімкі схили. Відповідаючи, одразу зауважимо, що дах - це найвище місце будь-якої споруди, у тому числі й природної. А якщо так , то можна вважати таким природним дахом України Карпати, де й розташовані найвищі на наші території гірські вершини.

       Який же він - цей "дах"?  Передусім слід зазначити, що характерна риса Українських Карпат - м'якість. Маються на увазі округлі, без гострих кутів і різких обрисів форми карпатських вершин. Таке враження, що хтось ласкаво теплою рукою приголубив їх і надав їм плавних контурів.
 
 
11 грудня Українські Карпати святкують
Міжнародний день гір (International Mountain Day) -
міжнародне свято, встановлене
 Генеральною Асамблеєю ООН,
починаючи з 2003 року
 
     Гори займають приблизно одну чверть поверхні планети
і є місцем проживання майже 10 відсотків населення. Вони є
заповідниками для багатьох унікальних видів рослин і тварин,
джерелами води усіх основних річок нашої планети.
 
 
      Старими назвати Карпати важко. Серед численних гірських систем планети вони одні з наймолодших.  Їм менше 70 мільйонів років.  У масштабі усієї історії Землі - це умовно лічені години. Щоправда, й за цей час Карпати встигли помітно зруйнуватися. Однак, які гори не руйнуються? Так само зазнають руйнації , наприклад, найвищі гори Європи - Альпи, що за висотою помітно перевищують Українські Карпати та різко відрізняються від них пікоподібними вершинами і надзвичайно стрімкими схилами. А між іншим, цей "дах Європи" з'явився приблизно в один "рік" разом з нашими Карпатами.
 
      Отже, як бачимо, не вік Карпат є причиною їхньої відносно швидкої руйнації. А що ж тоді? Перш ніж відповісти на це запитання, пригадайте з вашого дитинства, що швидше руйнується - іграшковий замок, зроблений з пляжного піску, чи іграшкова фортеця з каміння?  Відповідь і підкаже вам те, що зумовило сучасний вигляд Українсь-ких  Карпат. Це  -  гірські породи, а точніше, їхня стійкість до сил руйнування під впли-вом сонця і вітру, води й мікроорга-нізмів тощо..
 
 
      Однак не слід думати, що Українські Карпати - це такі собі лялькові гори, які може подолати будь - хто без належної підготовки.  Одна з найвищих частин Карпат -  Горгани, назва  якої  походить від місцевого географічного терміна горган, тобто "висока кам'яниста гора". Горгани мають вигляд диких зубчастих скель, від руйнування  яких у багатьох місцях - розсипи.
 
 
      Навряд чи тут спаде на думку, що Карпати - це легкі для мандрівки гори. Про це ж попереджають і деякі карпатські назви. Наприклад, назва однієї з систем хребтів - Бескиди означає, зокрема, "стрімкий схил". Назва вершини Гега означає "гостроверхий",а найвищої вершини Українських Карпат - Говерли - "важкопрохідне підняття". До того ж зсуви, снігові лавини та каменепади - часті гості у Карпатах
 
 
       Таким чином, Українські  Карпати - це гори справжні, і  вимагають  вони до  себе  справжнього, тобто серйозного, ставлення. Почуття шани й любові - це найкраще, що може запропонувати людина Карпатам. 
    
      Саме  це й відчуваєш у словах Михайла Коцюбинського, який писав у своїй повісті "Тіні забутих предків"
"…Далекі гори одкривали один за одним свої верхи,
 вигинали хребти, вставали, як хвилі в синьому морі.
Здавалось, морські буруни застигли саме в ту мить,
Коли буря їх  підняла їх  з дна, щоб кинути на землю
та залляти світ. Вже синіми хмарами підпирали
крайнебо буковинські верхи, оповились блакиттю
 близькі Синиці, Дземброня, і Біла Кобила, курився Ігрець,
колола небо гострим шпилем Говерла, і Чорногора
важким своїм тілом давила землю…".
 
 
     Людина, яка хоча б один раз бувала в цьому дивовижному гірському краї, в повній мірі утішилась розкішшю чистої природи, прекрасними гірськими вершинами, чистим повітрям та міццю гірських річок. Ці незабутні відчуття та враження запам'ятаються назавжди, і ця місцевість буде притягувати знов і знов.
 
 
Вітаємо всіх, хто любить гори
з Міжнародним днем гір!

Бажаємо цікавих мандрівок та позитивних емоцій.


 
Юлія Подобєдова,
завідуюча бібліотекою для дітей
 

Немає коментарів:

Дописати коментар