понеділок, 14 вересня 2020 р.

• До Міжнародного дня захисту озонового шару



      Генеральна Асамблея ООН проголосила 16 вересня Міжнародним днем захисту озонового шару. Цей день відзначається з 1995 року у згадку про підписання Монреальського протоколу щодо необхідності збереження озонового шару, який фільтрує сонячне проміння і попереджує шкідливий вплив ультрафіолету на поверхню Землі.



Озоновий шар – це повітряний шар у верхніх шарах атмосфери (стратосфері), що складається з особливої форми кисню – озону. Він захищає Землю від згубної дії певної частини сонячної радіації, сприяючи  тим самим збереження життя на планеті.
Мільйони молекул озону руйнуються кожну хвилину і результатом цього процесу є збільшення кількості ультрафіолетового випромінювання, яке досягає поверхні Землі.
Оскільки озоновий шар поглинає ультрафіолетове випромінювання, то його руйнування призведе до більш високих рівнів ультрафіолетового випромінювання на поверхні Землі. Це, у свою чергу, викличе збільшення випадків захворювання на рак шкіри. Іншим наслідком підвищеного рівня ультрафіолетового випромінювання стане розігрівання поверхні землі, а отже, зміна температурного режиму, режиму вітрів і дощів і підвищення рівня моря.
Подолати цю проблему можна лише завдяки скоординованим діям усіх націй та верств суспільства на глобальному рівні. Усвідомлюючи це, уряди практично усіх країн світу приєдналися до Монреальського протоколу і взяли на себе зобов’язання досягти головної мети – згортання виробництва та використання озоноруйнівних речовин у різних секторах промисловості.


З нагоди дня захисту озонового шару,
в міській бібліотеці для дітей
на відділі обслуговування дошкільників
та учнів 1 – 4 класів діє книжкова виставка
«Знай, люби, бережи…»,
де представлені матеріали про проблеми
 забруднення світового океану,
зміну клімату та сміття.




А також постійнодіюча книжкова виставка
«Світ-дивосвіт живої природи»,
однин з розділів якої присвячений екології.





      Людство не в змозі запобігти появі озонових дірок. Однак, зберегти озон хоча б на побутовому рівні, людині під силу. Тому поетапна відмова від використання озоноруйнівних речовин сприяє не тільки охороні озонового шару в інтересах нинішнього і майбутніх поколінь, а й робить великий внесок для вирішення проблеми глобальної зміни клімату.




Олена Хабун, бібліотекарка
відділу обслуговування дошкільників
та учнів 1 – 4 класів

Немає коментарів:

Дописати коментар