пʼятницю, 22 вересня 2017 р.


Таку назву носить європейське екологічне свято, що відзначається в ніч з 20 на 21 вересня.
              Саме з цієї дати відновлює свою роботу
                 природознавчий клуб «Світ-дивосвіт».
      Для учнів 4-А класу ЗОШ № 2 (вч. Бурлака О.І.) бібліотекар Середіна Любов Петрівна провела екоінформину
«Жахливі? Ні, чудові!».



Вважається, що після дня осіннього рівнодення летючі миші починають шукати місця для перезимовок, і в цей час потребують посиленої охорони.
Проведення цього свята має привернути увагу до проблем захисту кажанів, яких вважають вампірами, посланниками нечистої сили і переслідують.
А чи варто боятися летючих мишей?
На це запитання діти відповіли, переглядаючи пізнавальне відео 
«Цікаві факти – летючі миші»


Основна їжа кажанів -комахи. За годину летюча миша може зловити на льоту і з'їсти до 500 комарів. Відомо кілька видів, що харчуються рибою - це нічниця і Великий рибалка. Ці великі кажани ловлять озерну рибу на льоту, кігтями задніх кінцівок.
       Крилани, що живуть в Африці, Азії та Австралії, харчуються не тільки комахами, але і фруктами, овочами, квітковим пилком і нектаром.


Кажани - дбайливі матері. Нерідко для народження і вигодовування потомства самки збираються окремими групами. Летюча миша досить довго годує дитинча молоком, а після полювання легко впізнає свого серед безлічі по характерному писку. Дитинча кажана швидко розвивається. Першому польоту і полюванню мати навчає його вже через 4 тижні після народження, знову ж таки, за допомогою ехолокації.
Як бачите, кажанів, що мешкають в Європі та Україні, боятися не варто.
       У нашій країні Міжнародна ніч кажанів - хай поки що не дуже відомий, але необхідне свято: багато видів цих тварин вже знаходяться на межі зникнення. Адже все живе має право на існування і становить єдине ціле - нашу прекрасну планету Земля!


       Маленькі природознавці з цікавістю та захопленням слухали і переглядали пізнавальні відео. Дізналися багато цікавих фактів із життя кажанів: де живуть, що їдять, чим відрізняються від інших тварин, кого з них занесено до Червоної книги України та Європейського Червоного списку.




До заходу була організована книжкова виставка 
«Кажани – мисливці ночі»




А на завершення діти переглянули мультфільм
«Чи то птаха, чи то звір»
виробництва «Союзмультфільм» (1984р.).





Олена Хабун, бібліотекар
відділу обслуговування дошкільників
та учнів 1 – 4 класів

Немає коментарів:

Дописати коментар