середу, 5 липня 2017 р.

·     До Свята Івана Купала
 
Cвято, оповите чарами

 
     Мабуть не має такої людини, яка б не любила це таємниче, повне загадок та чарів свято Івана Купала. Для кожного воно несе свій романтичний дух давніх традицій, національного колориту.

     Цього свята кожен чекає по-своєму сильно. Бо саме цієї ночі можна стати здоровим та щасливим аж до наступного року, скупавшись лишень під зірками у відкритому водоймищі. Дівчина може напророкувати своє весілля, а хтось відправиться на пошуки чарівної квітки папороті, що принесе із собою для когось багатство, для когось – кохання.


     За повір'ями, спати у Купальську ніч не можна, адже у цей час оживають та відкриваються людському оку всі чари, і пропустити таке дійство – неприпустимо. Із настанням темноти уся нечисть, що живе у воді, покидає свої підводні «хатини», тому це найкращий момент скупатися під нічним небом. Вода ніби сама стає цілющою і допомагає очистити душу, помисли, допоможе припинити хвилювання, заспокоїть. Навіть роса цього ранку є чарівною. Аби відчути її добру дію на собі, слід рано вранці пробігтися босоніж по траві.
  

Надзвичайно прекрасним є звичай пускати віночки по річці. Неодружені дівчата засвітла плетуть вінки із величезної кількості духмяних трав та квітів, подумки уявляючи свого нареченого. Якщо вінок пропливає мало – наречений свою обраницю розлюбив, а якщо пливтиме далеко-далеко – можна збирати придане й готуватись до весілля.
 
 
 
 

Неабиякої сили на Івана Купала набуває вогонь. Із ним, переважно, мають справу чоловіки. Саме вони розводять багаття, яке є стрижнем Купальської ночі. Навколо нього водять хороводи, співають пісень. Та навіть тут без чарів кохання не обходиться: хлопці стрибають через вогонь, узявшись за руку зі своєю дівчиною. Якщо їхні руки не розімкнуться під час стрибку, то житимуть вони щасливо, а як розімкнуться – разом їм не бути.
 

У тендітних дівчат – віночки, у хлопців забави серйозніші – вогняні колеса. Вони пускають їх з високої гори, або ж розкручують на стовпі. Такі палаючі колеса символізують літній сонцеворот.
 

Найчарівніше цієї ночі відбувається у лісах: саме вони на свято стають місцем, де, за легендами, найчастіше відбувається усіляка дивина.


На свято цілющої сили набувають усі трави, а папороть – особливо. За повір'ями, квітка має форму стріли із надзвичайно прекрасним червоним бутоном, що, розпускаючись, наповнює ароматом увесь ліс, а навколо неї кружляють добрі духи предків.
 
Ніщо так не приваблює, як таємничість та загадковість, а саме цих якостей свято Івана Купала має щонайбільше.
   Його історії та традиціям присвячені дні інформації, які проводить міська бібліотека для дітей впродовж 4 – 7 липня.
 
 
В Інтернет-залі
оформлено книжкову виставку-перегляд
«Свято Сонця при світлі Місяця».
 
 
     Запрошуємо переглянути народознавчу та художню літературу, представлену на виставці, щоб  дізнатися більше про це найколоритніше літнє свято.
 
 
Запрошуємо всіх бажаючих
6 липня о 14.00
до міської бібліотеки для дітей
на перегляд мультиплікаційного фільму
«КВІТКА ПАПОРОТІ»
(Київнаукфільм,1979р., реж. Алла Грачова)
 
 
за оповіданням Миколи Гоголя
«Вечір проти Івана Купала".
 
 

 
У кожній легенді є часточка правди. Завдяки таким святам можна хоч ненадовго забути про буденні справи, відпочити, повірити у щось добре і прекрасне.

 
Тому не відмовте собі у задоволенні пустити водою вінок, сплетений із духмяних трав, скупатися у цілющій воді, і, можливо, вирушити на пошуки чарівного цвіту, адже чудеса існують. Достатньо просто повірити…
 
Запрошуємо марганчан та гостей міста
 6 липня о 18.00
на берег Каховського водосховища,
де відбудеться Свято Івана Купала.

 

Юлія Подобєдова,
завідуюча бібліотекою для дітей

 

Немає коментарів:

Дописати коментар