неділю, 5 лютого 2017 р.

6 лютого
День визволення Марганця
від нацистських окупантів

 
6 лютого для Марганця – особлива дата, урочиста й водночас скорботна. Цього дня, 73 роки тому, гітлерівці назавжди залишили наше місто, яке, переживши 906чорних днів та ночей окупації, так і не скорилось нацистам.

Незважаючи на суворі репресії, марганчани долучались до активної боротьби проти гітлерівців,разом з усією країною наближали День Перемоги. ЇЇ життєдайних подих місто відчуло в ніч з 5 на 6 лютого 1944 року, коли війська 3-го Українського фронту визволили Марганець.
Ця дата нагадує нам про те, яку дорогу ціну довелось сплатити бійцям, учасникам партизансько-підпільного руху та мирному населенню Марганця за право жити на вільній малій батьківщині. Чимало патріотів-земляків віддали за перемогу над нацистами найдорожче – своє життя. Під час окупації, в місті загинуло 665 мирних громадян та понад 2 тисячі військовополонених. Вічна їм пам’ять!

 

Друга світова війна чорною смугою пройшла по долях мільйонів наших співвітчизників. З кожним роком стає все менше можливостей дізнатись про події тих років від безпосередніх свідків та учасників війни.

     Впродовж 3 - 6 лютого у міській бібліотеці для дітей проходять Дні пам'яті. З року в рік ми дбайливо зберігаємо світлу пам'ять про полеглих і високо цінуємо ветеранів Другої світової війни.

      Уявити подвиг марганчан у деталях, відновити героїчні та трагічні сторінки 1941-1944рр. нам допомагають книги. До Дня визволення Марганця у читальному залі відділу обслуговування читачів-учнів 5-9 класів організовано виставку-перегляд "Пам'ятаємо. Славимо. Вшановуємо". Книги і матеріали, представлені на ній, відтворюють хроніку тих далеких подій.


 
Юні та дорослі користувачі бібліотеки із зацікавленням переглядали виставку.
 




 
Друга світова війна - одна з найскорботніших подій минулого століття. Давно відлунала війна…  Але залишилась людська пам’ять і наш обов’язок - зберегти цю пам’ять, для себе і нащадків.
 
Шановні марганчани та гості міста!
Запрошуємо вас
6 лютого о 10.00
до меморіалу "Вічний вогонь"
на мітинг –реквієм
з нагоди 73-х роковин визволення Марганця
від нацистських окупантів.

 
 
      Давайте всі разом згадаємо, вшануємо, урочисто покладемо квіти до меморіалу, де спочивають герої, які віддали життя за мир у нашому спільному домі, за свободу і щастя нащадків.


 
  Зупинися, друже, і зніми кашкета,
Підійди, вклонися низько до землі.
          ... Людей розстріляли тут із кулемета.
      Сумно так курличуть в небі журавлі.
 
    Подивися, друже! Можливо, згадаєш
       Свого діда, батька, брата чи сестру...
     Придивися пильно. Я певна: впізнаєш
             Ти козацький рід свій! Й проклянеш війну!
                                                      Алла Кисла
 

Здоров’я, бадьорості та наснаги вам,
шановні учасники й очевидці подій буремного 1944-го,
а тим, хто іде за вами, - вміння брати відповідальність
за долю рідної держави, як це робили ви!
 
 
Нехай на нашій українській землі
назавжди відновиться мир та запанує спокій!


Юлія Подобєдова,
завідуюча бібліотекою для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар