пʼятницю, 7 жовтня 2016 р.



«… Із природою справа зовсім інакша,
ніж, скажімо, з палацами,
зруйнованими війною,  -
їх можна відбудувати.
Коли ж знищити живий світ,
то ніхто вже, жодна сила
 не зможе створити його знову». 

Б. Гржимек,
письменник, біолог,
кінорежисер.


«Крилаті,
хвостаті,
лускаті»


З такою назвою відбулася жовтнева зустріч
 в природознавчому клубі «Світ-дивосвіт»
для учнів 3-А класу ЗОШ № 2 (вчитель Бурлака О.І.),
присвячена Всесвітньому дню захисту тварин.


До нашої зоогодини була оформлена книжково-ілюстрована виставка-перегляд
«Крила, лапи і хвости
неймовірної краси»




У природі все тісно взаємопов’язано. І людина, яка сама є частинкою Природи, також пов’язана з довкіллям – землею, річками, повітрям та всіма іншими істотами, що живуть навкруги. На жаль, у наші дні майже немає таких тварин, яким не загрожувало б вимирання з вини людей.
Втручання людини в життя природи неможливо зупинити. Але всім нам треба прагнути до того, щоб не завдавати їй шкоди, щоб вона якомога менше страждала від нашого втручання.
А для цього треба знати й любити Природу, знати тварин, що живуть на нашій планеті поруч і одночасно з нами, їхні звички та спосіб життя.
Знати, щоб зберегти й захистити.
Бібліотекар Любов Петрівна Середіна почала свою розповідь з мешканців підводного світу, бо як відомо, перші живі істоти на Землі з'явилися саме у воді. І зараз в ній мешкають більше половини тварин, рослин, риб.



Хто все життя проводить у воді?
Недарма кажуть: «Риби – діти води». Вони живуть і в солоній воді, і в прісній. Риб у світі величезна кількість – морські, річкові, озерні, ставкові й акваріумні.


Юні знавці природи відкрили для себе, що:
- КИТ, найбільша тварина в світі.
В казках говориться: «Чудо-юдо риба-кит». Але взагалі кит – не риба, хоч і живе у воді. Дихає він не зябрами, а легенями. Дитинчата кита годуються молоком. У одних китів є зуби, у інших – ні. У беззубих замість зубів – вуса. Розкриє такий кит пащу і втягує воду разом з морською дрібнотою – молюсками, личинками, медузами. Потім проціде воду крізь вуса-сито, а що залишилося, злиже величезним язиком і проковтне.


- КАШАЛОТ та  КАСАТКА – зубаті кити. Касатка – ненажерливий хижак, нападає на дрібних і великих морських тварин. Її навіть самі кити бояться.


- ДЕЛЬФІНИ – найрозумніші морські тварини. Хворого чи пораненого дельфіна товариші підхоплюють з обох сторін і підтримують на поверхні. Так дельфіни рятують і людей. Дресировані дельфіни виступають у морських цирках.


- АКУЛУ недарма називають грозою морів. Це великі, швидкі і зубасті риби. Зуби акул розташовані у шість рядів і гострі, як пила! Крім того вони весь час ростуть і постійно змінюються – випадають, а на їх місці з'являються нові. Шкіра багатьох акул вкрита лускою з гострими шипами, тому навіть легкий дотик до акули завдає серйозні рани. Акули розлякують і знищують рибу, рвуть сітки, інколи накидаються на дельфінів і китів.


     Маленькі природолюби з хвилюванням переглядали відео про порятунок кита



Також дізналися хто живе і біля самого берега, і у відкритому просторі, і в глибокій безодні.
Ось пливе Прилипала. Приліпеться своїм спинним плавцем-присоском до живота акули і подорожує разом з нею, збираючи залишки обіду.



Багато риб отримали свої назви за форму тіла.
Риба-пила, наприклад, за довгий, усаджений гострими зубцями кістяний ніс.


     Риба-меч – ударом свого меча – костяного вироста на носі, може пробити борт човна.


          Плоска, як млинець, Камбала лежить на дні. Відшукати її дуже важко: камбала постійно змінює колір.


           У тілі Електричного Ската заховано щось на зразок живих батарейок. Кожна окремо слабенька, а разом дають досить потужний струм.


          Іноді назви рибам дають за поведінку: Рибки-Стрибуни вистрибують з води, полюючи за невеликими крабами і комахами.


          Летюча рибка при вигляді хижака розганяється, розправляючи в повітрі плавці-крила, і летить над хвилями досить далеко – від 100 до 400 метрів.


            Річкові мешканці: Йорж, Карась, Плотвички (краснопірка), Лин, Щука, Бичок, Окунь, Сом.



                    Горбуша – риба-мандрівниця. Допоки росте, плаває морями. Але коли прийде час відкладати ікру, горбуша щосили прямує в річку, де колись народилася сама. Прибуде на місце, вириє на дні ямку, відкладе ікру. А сама, знесилена, загине. Мальки горбуші, коли з'являться з ікринок, скотяться по річці в океан.


                Піранья – португальською означає «пірат». У цих з виду нешкідливих річкових рибок потужні, як у бульдога, щелепи, вкриті міцними гострими зубами. Якщо піраньї зустрінуть у воді кабана або бика, залишать від нього купу кісток. Їх бояться навіть крокодили. Ось такі рибки водяться у водах Бразилії. Втім, вони цілком їстівні, тільки ловити їх потрібно обережно.


 Привабив дітей і світ птахів.
 

          Птахів на землі, звичайно, менше ніж комах, але все-таки досить багато – близько 9 тисяч видів.
Одні птахи селяться у дуплах, а інші в'ють собі гнізда на землі або в гілках дерев і кущів.
Є птахи дуже великі, чи не двометрової величини, є і зовсім крихітні, не більше метелика, і важать всього кілька грамів.
Одні птахи живуть тільки в лісі, інші тільки в степу, треті – там і тут. Але є і такі, які не можуть жити ні в лісі, ні в степу. Вони живуть тільки в пустелі або горах. А інші – тільки на березі моря.
Є птахи, що літають вище хмар, а є й такі, які зовсім не можуть літати.
Одні птахи харчуються рибою, інші – комахами. Є хижі, які поїдають інших птахів і звірів, а є «вегетаріанці», які їдять лише рослинну їжу, в основному ягоди і насіння.
Одні птахи отримали свої імена за голос, інші – за колір, треті – за поведінку.
 
Діти легко впізнали птахів,
які живуть у лісі та на березі річок і озер.



         Із задоволенням зіграли в гру
«Кому що за смаком».




Птахи-непосиди. Вони спритно стрибають з гілки на гілку, перелітають з дерева на дерево. Так вміють і деякі тварини, наприклад, білки. Але летіти за тисячі кілометрів і після знову повертатися можуть тільки птахи.
І навіть не всі птахи. Дрозди і зяблики, жайворонки та чижі, ластівки й іволги, лелеки і зозулі – можуть. Тому вони і називаються перелітними. Влітку вони живуть у нас, в'ють гнізда, виводять пташенят. А з настанням холодів летять на всю зиму в теплі краї, аби навесні знову повернутися в рідні місця.
А горобці і галки, ворони і синиці, дятли, сороки і голуби нікуди не відлітають. Цілий рік живуть вони у нас. І називаються осілими. Ці птахи не бояться морозів, а їжу примудряються добувати навіть у дуже сніжні зими.
І все-таки важко їм взимку. Особливо важко маленьким пташкам. З 10 одна-дві доживають до весни. І якщо ми не допоможемо птахам: зробимо годівницю, насиплемо трохи зерна, крупи або хлібних крихіт, - то цим врятуємо не одне пташине життя.

     Діти переглянули відео
«Топ-10 незвичайних птахів»
 
 
 
Мільйони істот населяють нашу планету. В тундрі і тайзі, в степах і саванах, на гірських вершинах і морській безодні, у спекотній Африці і скутих кригою Арктиці і Антарктиді – скрізь живуть різні тварини.



Місця, де ліси, степи, пустелі збереглися такими, якими їх створила природа, - з рослинами і тваринами, які відчувають себе привільно, - держава оголошує заповідниками.
А щоб показати людям і зберегти багатьох рідкісних тварин, риб, птахів з різних куточків планети, будують зоопарки.
Жираф, зебра, слон, лев, тигр – цих тварин ми можемо побачити тільки в зоопарку.




Їх батьківщина – далека Африка, а місце, де вони живуть, називається савана. Вона чимось нагадує наш степ. Ніде в світі не знайдеш так багато великих тварин, як в Африканській савані.


                  Тварини, які мешкають в пустелі, пристосувалися до життя на сипучому піску, під палючими променями сонця, від якого не сховаєшся. Вони можуть довго обходитися без води.


                 В низинах між барханами живуть миші – великі піщанки. Тут можна зустріти великого варана – найбільшу ящірку пустелі. Перетинають бархани легкі тонконогі антилопи-джейрани. Вночі стрибають мохноногі тушканчики, повзають жуки чорнотілки.

 
Всім відомий «корабель» пустелі.



Крайня північ – це Арктика.



Найбільші арктичні тварини – білі ведмеді. Вони живуть на островах і крижинах, вода для них рідна стихія.



У водах Льодовитого океану відмінно почувають себе тюлені, моржі, морські зайці, нерпи.



Особливо дітей зацікавили
Тварини – рекордсмени світу


Найбільші тварини нашої планети — блакитні кити. Вони досягають 150-180 тонн ваги і 33-х метрів у довжину. Якщо такого кита поставити на голову, він буде заввишки з десятиповерховий будинок.


      Найменша тваринка — землерийка-малятко. Вона важить не більше 2 г.


          Найбільшою кількістю зубів природа наділила садового слимака, який водиться в Америці. Його язик має 135 рядів зубів по 105 зубів у кожному. Коли слимак прогризає підземний коридор, він орудує 14175 зубами.


     Черепахи бувають вагою до 480кг, довжиною до 2,5 метра, живуть до 200 років.



        Білки, що живуть на Філіппінських островах, за допомогою хвоста можуть здійснювати стрибки на 70 метрів.


     Борсук - єдина тварина, яка спить на спині.


Є такі літаючі риби, які набирають у воді максимальну швидкость, а потім вилітають у повітря на 150 метрів.


     Антилопа може пробігти без зупинки 100 кілометрів.

 
           В Індії живе павук, який може обійтися без їжі протягом 18 років.

 
           В ірландського оленя розмах рогів доходить до чотирьох метрів.


                Наші юні друзі з цікавастю переглянули відео
    «Відкрита краса природи. Дикі тварини»
 
 



Презентації до заходу підготувала і провела бібліотекар Олена Григорівна Хабун.




Ми впевнені, що наша зоогодина
 допомогла учням ще більше
пізнати і полюбити світ тварин
 довкола нас.





Олена Хабун, бібліотекар
відділу обслуговування дошкільників
та учнів 1 – 4 класів


 

Немає коментарів:

Дописати коментар