вівторок, 4 жовтня 2016 р.


     Хо́ртиця найбільший острів на Дніпрі, розташований у районі міста Запоріжжя, нижче Дніпровської ГЕС. Унікальний природний та історичний комплекс. Хортиця є одним із Семи чудес України.



     У середині осені з’являється  чарівний острівець тепла й сонячної погоди, який називається бабиним літом. Саме в такий прекрасний день нам випала нагода побувати на о.Хортиці та відчути всю красу і велич видатного місця.
 


    Острів Хортиця нагадує про корені наших предків, береже їх могили і згадки про старі подвиги.
 

 
    Однією з найвідоміших пам’яток Хортиці є відтворена вже у наш час на північно-східному узбережжі острова Запорозька Січ.
 
 
      Першим спонсором і засновником цього комплексу став металургійний велетень міста – «Запоріжсталь». Згодом споруди лише доповнювались, особливо суттєвим оновленням стали декорації до фільму «Тарас Бульба», за однойменним твором Миколи Гоголя. Як і у знаменитому творі, відвідувач спочатку входить у ремісничі передмістя фортеці -  Великий Кіш. Тут можна подивитись на  козацькі курені, зимівники старших поважних козаків та експозиції традиційних промислів і ремесел.
 
 
     Тут можна насолодитися атмосферою свободи і козацьких розваг. Покататись на конях, подивитись різноманітні вистави за участю запорожців або просто спостерігати за їх безтурботним життям.
   Містечко не стоїть на місці, воно кипить своїм звичним життям, а поряд вже чути іржання коней і захоплені крики дітей- це працює кінний театр. Потрібно визнати, що сучасні козаки поводяться з кіньми негірше своїх предків.
 
 
     В глибині передмістя знаходиться вхід всередину фортеці-січі, оточеної високим частоколом. Подорожнього зустрічає висока сторожева вежа, увінчана дзвоном. Колись цей дзвін збирав козаків на раду та повідомляв про небезпеку.
    Взагалі, козаки були справжніми майстрами. У давнину на вершечку таких веж сиділи на чатах козаки. Вони вдивлялись за горизонт, де стояли десятки і сотні подібних сторожевих веж. Коли десь з’являлися вороги, охорона підпалювала сигнальний вогонь і ланцюгом передавала сигнал до Січі.
 

     У самісінькому центрі фортеці знаходиться церква Покрови Пресвятої Богородиці. Запорожці вважали її своєю заступницею, тому церква завжди була найбільшою святинею в Січі, яку захищали навіть ціною життя.

 
 
 

    Навколо церкви розташований просторий майдан. Коли луною розносився звук дзвонів, туди приходили козаки на раду вибирати собі нових ватажків, збиратись в похід, судити злочинців та ділити здобич.
 
 
    Також в центрі майдану знаходиться домівка кошового бойового ватажка запорожців та арсенал з бойовими гарматами і самопалами. Навколо  колами, наче домівки древніх трипільців, розташовуються курені, де жили козаки.
 
 


 
 
 
А як нам, дитячим бібліотекарям,
 було приємно познайомитись
з юним козаком Марком!
 
 
 

Наша екскурсія продовжилась в комплексі
«Скіфський стан»
 
 
     Комплекс „Скіфський стан” нараховує одинадцять курганів – „живих”, реконструйованих та стилізованих. Кургани розташовані кількома групами на узбіччі так званого Скіфського шляху, що колись проходив уздовж Хортиці її серединною, підвищеною частиною.    Сьогодні на курганах установлено стародавні скульптури, людиноподібні стели, гармати, ступи, корита, жорна, кам’яні стовпи та хрести – знайдені у навколишніх селах і привезені на Хортицю.
 
 

 
Екскурсія супроводжувалась цікавою розповіддю
Костянтина Дмитровича Бакурова
колишнього директора
Марганецького краєзнавчого музею.

  

Колектив Марганецької міської бібліотеки для дітей
щиро вдячний
Лідії Віталіївні Пономарьовій -
директору Марганецької міської ЦБС,
Олені Василівні Рак -
голові профспілкового комітету Марганецької
міської ЦБС
за чудову екскурсію та гарний настрій.
 
 
Анна Харченко,бібліотекар
відділу обслуговування
учнів 5 – 9 класів



 

Немає коментарів:

Дописати коментар