суботу, 4 червня 2016 р.


      В міській бібліотеці для дітей відбулася чергова  зустріч в природознавчому клубі «Світ – дивосвіт». Учні пришкільного табору відпочинку 2-А класу ЗОШ № 2 (вчитель Бурлака О.І.) активно долучилися до години довкілля
«Світ навколишній прекрасний».


І ні стеблинку, гілку чи травинку
Я не ображу: це – страшенний гріх!
Бо в кожній з них живе тремка живинка,
Що світиться довірою до всіх…
                                                      А. Костецький


Людина поступово пізнавала дивовижний і  чарівний світ. Вона була спостережлива і багато чого навчилася від природи: добувати вогонь, приручила тварин, навчилася захищатися від хижаків і полювати, будувати житло, знаходити і готувати їжу.
Відтоді, як ми почали активно втручатися у природні процеси, життя на планеті опинилося в наших руках. Люди вивели тисячі нових сортів рослин і порід тварин, але при цьому внаслідок діяльності людини назавжди зникли десятки видів живих істот, створених природою.
      І чим краще людина пізнавала світ, тим більше змінювала природне середовище. Тепер нас оточують розумні речі – радіо, телефон, телевізор, комп’ютер, газові й електричні прилади та багато іншого. Ми також вважаємо,  що це наше довкілля.

 А що ж таке довкілля?


Все, що навколо тебе:
Сонечко, хмаринка, небо
І пісок, каміння, води,
Й люди – часточка природи.
Поле, гори і травичка,
Ліс, повітря і водичка,
Бджілка, пташечка і зорі,
Вільний вітер на просторі,
Квіточки і різне зілля –
      Це, дитино, й є довкілля!

       Довкілля – це місце, де ми живемо, вчимося і відпочиваємо. Забруднене середовище в містах завдає багато шкоди рослинам, тваринам і людям. Дим із заводів, фабрик, вихлопні гази машин, хімічні добрива, отруйна вода, сміття – все це знищує світ навколо нас.
      Людина багато зробила, щоб знівечити своє довкілля. 1992 року уряд України визнав територію нашої держави зоною екологічного лиха. Загинули сотні малих річок, занепадають Чорне й Азовське моря, перетворюються на брудні відстійники дніпровські водосховища, ставки і озера. Задихаються від промислових і транспортних забруднень міста, знищуються ліси.


Екологічне лихо в Україні спричинила й Чорнобильська АЕС. Під час аварії атомна станція викинула тисячі тонн радіоактивних речовин, які на десятки років зробили небезпечним для життя людини багато міст, сіл, полів, озер, річок, лісів.


 
Слідкують за тим, щоб навколишнє середовище не забруднювалося, екологи. Вони докладають багато зусиль, щоб люди зрозуміли, що охорона природи – необхідна.
Традиційно Україна, як і увесь світ, 5 червня відзначає Всесвітній день охорони навколишнього середовища.
Так, ще 15 грудня 1972 року Генеральна Асамблея ООН оголосила 5 червня Всесвітнім днем охорони навколишнього середовища. Приводом до проведення цієї всесвітньої акції послужило звернення, що надійшло 11 травня 1971 року генеральному секретареві ООН. Звернення підписали 2200 діячів науки й культури з 23 країн світу. Вони попереджали людство про безпрецедентну небезпеку, що загрожує йому у зв'язку із забрудненням навколишнього середовища. "Або ми покінчимо із забрудненням, або воно покінчить із нами».
        Відзначення цієї дати кожного року допомагає привернути увагу суспільства до проблем довкілля і підкреслює гостру необхідність у зміні відношення людини до раціонального використання та відтворення природних ресурсів. У цей день кожен повинен зробити щось корисне для своєї планети, щоб вона залишалася чистою й зеленою.

 
              До уваги учасників клубу була представлена книжкова виставка «Світ-дивосвіт живої природи», основна мета якої – познайомити дітей з прекрасним і неповторним світом природи та нагадати, що необхідно бути уважним і обережним до оточуючого нас довкілля.


Діти здійснили віртуальну мандрівку до чарівного світу природи, поринули у її звуки.

Тропічні джунглі
 

Звуки дощу
 
Вечірній ліс
 
Морський прибій
 
Лісовий струмочок


Малеча залюбки:
- грала в ігри-загадки «Хто в лісі живе?»,

 
«Що в  лісі росте?»;
 

- побувала на «Квітковій галявині»;


- поласувала лісовими ягодами;


- склала «Екологічні пазли» з українських народних прислів’їв.


Наша зустріч завершилася на веселій, позитивній ноті. Приємно було слухати відповіді дітей, адже більшість з них були правильними. Усі пообіцяли берегти нашу гарну, прекрасну чудо-землю, щоб і завтра вона розцвітала.


 
Олена Хабун, бібліотекар
відділу обслуговування дошкільників
та учнів 1 – 4 класів

 

Немає коментарів:

Дописати коментар