четвер, 16 травня 2019 р.


     Дуже приємно, коли гарні ініціативи стають справжньою традицією. Минулого року, кожного українця закликали в цей день одягнути вишиванку та поринути у повсякденне життя. Акція набула Всеукраїнського масштабу! 


Нагадуємо, що цього року, третій четвер
припадає на 16 травня.

Тож, готуйте свою найкращу вишиванку!


 

Українська вишивка - це «молитва без слів»,
а сама вишиванка – це є оберіг людини.

    Українська вишита сорочка здавна в Україні служила як прикрасою, так і оберегом. Таємничою мовою вишивки вона передавала безліч побажань для сімейного благополуччя та щастя людини, яка її одягала.

    Слідуючи старослов’янським традиціям, чужу вишиванку одягати не слід, бо вважається, що таким чином можна «перебрати» на себе чужу долю. Вишивкою-оберегом вишивалися комір, манжети, поділ і розріз горловини. Існує повір’я, що якщо сорочка зроблена і вишита на добре життя, то вона буде надійно оберігати людину.

    Говорячи про везучу людину, що «народилась в сорочці», ми згадуємо ту саму доленосну вишиту сорочку-символ здоров’я, краси, чистоти помислів і єднання з душею предків.


    Символи води і сонця здавна символізували найважливіше – життєдайну силу, необхідну для земного життя та процвітання. Символи води зображували у формі букви S, а символи сонця – у формі квітки.

     Вишиті символи калини благословляють на продовження роду. Добре, коли на весільних рушниках чи весільному вбранні вишита саме калина.

    Листя хмелю також використовують в весільній тематиці – це символ буяння молодості.

    Мак здавна використовується в українських оберегах – він має чарівну силу і захищає від зла. Таку ж силу має вишите на сорочці зображення маку  - жіночий символ чистоти, цнотливості, дівочої вроди. У той час як зображення дубу використовувати слід на чоловічих вишиванках. Дуб символізує чоловічу енергію та силу.

    Квіти чи зорі, які вишивають нескінченним візерунком, «смужкою», символізують постійне оновлення, безкінечність.

   
    Дуже важливими є правильний вибір символів для сорочок-вишиванок: на дитячому одязі, приміром, не повинно в жодному разі бути весільних символів, доречними будуть орнаменти квітів, метеликів, пташок (усі вони символізують побажання здоров‘я). На чоловічих вишиванках не має бути жіночих символів і навпаки.




   День вишиванки – свято національної єдності. 



Хай ваша вишиванка оберігає вас і вашу оселю!

Юлія Подобєдова,
завідуюча бібліотекою для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар