суботу, 21 травня 2016 р.

·       До Дня Європи

Відкриваємо Європу
разом

     Вже 13 років поспіль, намагаючись об’єднатись в європейське співтовариство, в Україні і на Дніпропетровщині, зокрема, у третю суботу травня відзначається День Європи. Цього року цей день припадає на 21 травня.
 

 
        Україна – єдина держава не член Європейського Союзу (ЄС), в якій на державному рівні відзначається цей день. День Європи святкують також у країнах-кандидатах  у члени ЄС - Македонії, Туреччині та Хорватії.

     Основна ідея Дня Європи полягає в тому, що кожний мешканець континенту, незалежно від своєї національної належності і громадянства, має відчути себе вільним у "Європейському домі".

     Європа – це велика міцна родина, об’єднання прогресивних, демократичних держав. Європейці поєднані спільною ідеєю процвітання та миру.




     Європа - це частина світу, площа якої становить понад 10 мільйонів квадратних кілометрів. На її території проживає близько 740 мільйонів осіб, що становить 10% загального населення планети Земля. Ці загальні дані вчать ще в школі.
 
 
А ось найцікавіші факти про Європу.
        1. Давні греки вважали Європу окремим материком.
        2. До цих пір вчені сперечаються про те, звідки в Європу прийшла людина. Згідно генетичним дослідженням, людство з’явилося тут з Індії. Більш поширена версія пов’язує зародження людського роду в Європі з вихідцями з Африки. Ясно одне: не в цій частині світу людство зародилося взагалі.
       3. 35 тисяч років тому, на території Європи з’явилася людина сучасного типу.
       4. 1/4 частину Європи займають острови.
       5. Європа вважається світовою батьківщиною різноманітних фестивалів. Наприклад, щорічно в Німеччині проходить фестиваль пива Октоберфест, а у Франції — Каннський фестиваль кіно, в Іспанії — Томатина.
       6. Найменша держава на території Європи — це Ватикан. Він же є і містом з безліччю культурних та історичних пам’яток.
       7. Вулкан Етна, який знаходиться на острові Сицилія, є найбільшим європейським вулканом і одним з найактивніших у всьому світі. Згадки про виверження Етни є в найдавніших джерелах ще до нашої ери.
       8. Між Африкою та Мадагаскаром є острів, який називається Європа. Він був названий на честь однойменного корабля з Британії.
       9. Європа — так називається один із супутників Юпітера (на честь персонажа міфології античності).
      10. У грецькій міфології зустрічається ім’я фінікійської принцеси Європи. Стародавні греки вважали, що саме вона дала ім’я континенту.
      11. У Європі немає пустель. Але клімат в різних країнах теж різний. Взимку може бути дуже холодно, а влітку - спекотно. У Великобританії, наприклад, часто йдуть дощі. Через постійні тумани, цей регіон негласно називають «туманний Альбіон».
      12. Найбільше місто Європи — Париж, столиця Франції.
      13. Цікаві факти про Європу можуть багато чого сказати про кулінарні пристрасті європейців. Так, відомий у всьому світі майонез вигадали французи, морозиво — в Італії, а піцу — в Неаполі.
      14. Дивний факт: спочатку Статуя Свободи була побудована у Франції, тільки потім передана США в якості подарунка.
      15. Найбільш відвідуваний пам’ятник у світі — Ейфелева вежа у Парижі (Франція).  Її висота становить 320 метрів.
      16. У Європі зародилося багато світових видів спорту. Наприклад, в Шотландії з'явився гольф.
      17. Греки мають більше 150 варіантів національного гімну.
      18. Національна рослина Гренландії — верба.
      19. Ватикан відомий ще й тим, що є країною, практично, з нульовою народжуваністю.
      20. В Італії знаходиться вулкан Везувій, який зруйнував римське місто Помпеї.  Зараз він все ще діючий. Останній раз цей вулкан вивергався в 1944 році.
      21. У минулому Середземне море часто висихало.
      22. У країнах континентальної Європи — правосторонній автомобільний рух.  Але в Парижі є 350-метрова вуличка, на якій встановлено лівосторонній рух. Це зроблено для того, щоб розвантажити вулиці в годину-пік від пробок.
      23. Фрайбург — це німецьке місто, в якому є один екологічно чистий престижний район. Його жителі не під’їжджають додому на автомобілях, а залишають їх за межами. З цієї причини вартість нерухомості тут дуже висока.

 
 
 
     В День Європи, ми шануємо наші спільні цінності, спільну історію, найголовніше – наше спільне майбутнє! Саме тому, цей день – це нагода познайомитися з культурою інших країн.
 
У міській бібліотеці для дітей
впродовж тижня проводились  Дні Європи.
 
    В читальній залі відділу обслуговування учнів 5-9 класів читачі-учні мали змогу познайомитись з книжковою виставкою.
 
 
 
    На ній представлена література, яка знайомить з історією європейських країн, з особливостями звичаїв та традицій народів Європи, з туристичними об’єктами цього материка, які було б цікаво відвідати.
 
     Для читачів-учнів 4 класу ЗОШ №2 (вчитель А.Ю.Кожанова) була проведена літературна подорож «Країнами і казками Європи крізь простір і час».
 
 
 
    Діти разом з ведучими заходу, бібліотекарями І.М. Маліковою та Л.П. Середіною, «заочно» відвідали Францію, Германію, Данію та Швецію. Завершилась подорож Україною, яка знаходиться в центрі Європи.
 
 
 

    Весело, цікаво та, як завжди, із користю діти мандрували сторінками творів Ганса Крістіана Андерсена, братів Грімм, Астрід Ліндгрен, Шарля Перро та Всеволода Нестайка. В цьому їм допомагала оформлена бібліотекарями виставка та її огляд.
 
 
    Після літературної подорожі, читачі-учні отримали багато цікавої і корисної інформації під час екскурсії на відділі обслуговування 5-9 класів.
 
 
    
 
 
 



День Європи – це також  нагода добре розважитись.



 
Марганчани
та гості нашого міста!
Запрошуємо вас разом відсвяткувати
День Європи!
21 травня о 17:00
у сквері ім. Т.Г. Шевченка
відбудеться
концертна та розважально-ігрова програма.

Працюватиме ярмарок виробів народних майстрів
та дитячих поробок!

Ласкаво просимо відвідати святкові заходи!
 
 

    «Моя любов до Вітчизни не примушує мене заплющувати очі на досягнення іноземців. Навпаки, чим більш намагаюся збагатити мою країну скарбами, здобутими не з її надр», - так сказав Вольтер, і ми не можемо не погодитися з цією думкою.
 
    Щоб рухатися вперед, потрібно не лише любити Батьківщину, а й знати та поважати своїх сусідів. А ще – вивчати та використовувати їх досвід розбудови громадянського суспільства.
 
Миру всім та благополуччя!
 

 
Юлія Подобєдова,
завідуюча бібліотекою для дітей



 

Немає коментарів:

Дописати коментар