четвер, 10 березня 2016 р.

9-10 березня –
Національні Шевченківські дні


9 березня – день народження Тараса Григоровича Шевченка – дата, яку внесено до світового календаря знаменних і пам’ятних дат ЮНЕСКО.
 10 березня 1861 року закінчилося важке земне життя Кобзаря і почалося його безсмертя.

       В міській бібліотеці для дітей в ці дні діє виставка «Кобзарі України» (5 – 9 клас), яку присвячено головному Кобзарю українського народу і народним співцям – кобзарям.



Кобзарі – духовні провідники нації, яких геній Шевченко підніс на найвищий щабель духовної зрілості і на їх честь свою поетичну збірку назвав «Кобзар». Поезії Т. Шевченка ще за його життя поширювались серед народу. І першими виконавцями його творів стають кобзарі.


Багатьох народних співців життєві дороги приводили до могили Тараса Шевченка на Чернечій горі в Каневі. Один з них – кобзар Олекса Чуприна.



Все своє життя він присвятив пошануванню життя і творчості Шевченка, 30 років грав на Тарасовій горі в Каневі.
Ім’я Олекси Чуприни пов’язане з нашим містом. Тут проживає родина його сина Тараса Олексійовича. Саме тут кобзар доживав свої останні дні, а поховано його за заповітом на Чернечій горі.




9 березня задля вшанування пам’яті великого Кобзаря для учнів 4 класу ЗОШ № 2 (вчитель Кожанова А.Ю.) відбулася літературна година

«Ми відкриваємо Тараса Шевченка».




До заходу було оформлено книжкову виставку


Бібліотекарі відділу обслуговування дошкільників та учнів 1 – 4 класів розповіли дітям про життєвий та творчий шлях поета, письменника і художника.




 
Розповідь супроводжувалась переглядом відео
 «Обличчя української історії. Тарас Шевченко»

Так склалося, що Т.Г. Шевченко не мав ні власної домівки, ні родини. Отож не було в нього і власних діточок. Але в його безсмертних творах безліч поетичних рядочків, що зрозумілі і найменшим діткам. Наші читачі із задоволенням декламували найвідоміші вірші поета:
«Зоре моя вечірняя…»,
«Садок вишневий коло хати»,
«Зацвіла в долині червона калина»,
«Тече вода з-під явора»,
«За сонцем хмаронька пливе» та ін.


Емоційним завершенням стала пісня «Реве та стогне Дніпр широкий» у виконанні талановитого хлопчика – семирічного Олега Александрова.


По закінченню заходу діти ще довго залишались в бібліотеці, перегортали сторінки поезій Шевченка і  ділилися враженнями.


            Тарас Шевченко народився на українській землі, під українським небом, проте він належить до тих людей – світочів, що стають дорогими для всього людства, й у пошані всього людства знаходять безсмертя.
  
Олена Хабун, бібліотекар
відділу обслуговування дошкільників
та учнів 1 – 4 класів

1 коментар:

  1. Цікаві розповіді,захоплюючі відео та пісні! Дякуємо! Завжди з радістю чекаємо зустрічі в бібліотеці!

    ВідповістиВидалити