суботу, 27 лютого 2016 р.

Міжнародний день
                         полярного ведмедя

27 лютого, в світі відзначається Міжнародний день полярного ведмедя (International Polar Bear Day) або, в більш звичному варіанті, День білого ведмедя.
     Основною метою проведення цього Дня є поширення інформації про полярних ведмедів і привернення уваги до необхідності їх охорони.

За приблизними оцінками науковців, на сьогоднішній день на Землі налічується близько 20-25 тисяч особин білого ведмедя. До речі, танення арктичної криги може призвести до того, що до 2050 року може зникнути близько двох третин білих ведмедів. Тому Міжнародний день полярного ведмедя особливо актуальний у п'яти країнах, де живуть ці тварини: Росії, Норвегії, Канаді, Гренландії та Сполучених Штатах Америки (Алясці).
 
Дані, отримані в останні роки, свідчать про те, що полярний ведмідь вступив на шлях еволюції приблизно п'ять мільйонів років тому. Його предком був бурий ведмідь. Але, на відміну від свого бурого родича, що мешкає на землі, полярний ведмідь чудово адаптувався до життя на Крайній Півночі, серед морських льодів.
 

Полярні ведмеді -
    одні з найдивовижніших тварин нашої планети.

Деякі цікаві факти про них…
 
     Незважаючи на те, що полярні ведмеді зазвичай народжуються на землі, проте вони проводять більшу частину свого життя у морі. Їх офіційна назва Ursus Maritimus, що означає «морський ведмідь».
 
     Щоб не замерзнути на Північному полюсі, людина має  тепло одягатися. А от ведмеді, при температурі - 45 градусів, почувають себе комфортно. Авжеж, два шари хутра і товстий шар підшкірного жиру надійно захищають їх від морозу та холодних північних вітрів.
 
      Довжина тіла дорослого ведмедя сягає 2 - 2,5 метрів, важить він в середньому 500 кг, а самка - 150-300 кг. Проте вага найбільшого ведмедя за всю історію спостережень за цими тваринами, сягала аж однієї тонни.


    Хоч полярний ведмідь і носить звання самого великого хижака в світі, милі полярні ведмежата народжуються розміром ще менше, ніж людські діти. Зазвичай, у самок білих ведмедів народжуються двоє ведмежат. Малюки залишаються з мамою до двох з половиною років, навчаючись полюванню та навичкам виживання в суворих умовах Північного полюсу.
 
    Відмінна особливість полярного ведмедя - його абсолютно біле хутро. Насправді ж, шерстинки у нього - це прозорі, порожнисті трубки, що відбивають світло.
    Проте, їхнє хутро може іноді виглядати жовтуватим або зеленуватим. Жовтіє ведмідь через вік і бруд, а зеленуватий колір обумовлений водоростями, які можуть рости на хутрі білого ведмедя в теплих і вологих умовах.

     Ще один цікавий факт, пов'язаний з кольором, полягає в тому, що шкіра полярних ведмедів насправді чорна. Це допомагає їм зберігати тепло.
    Язик  ведмедів також сильно пігментований, іноді він буває темно-синього кольору.
 
    Полярні ведмеді - дивовижні чистюлі. Після прийому їжі ,вони витрачають не менше півгодини, щоб привести себе в порядок і почистити себе від бруду або залишків їжі. Після хорошої трапези і ретельної чистки, полярні ведмеді люблять прилягти відпочити, найчастіше в кумедних, майже людських, позах.
 
 
     Ведмеді бачать майже так само добре, як і люди. Однак слух і нюх у ведмедів набагато кращі. Нюх ведмедя приблизно в 100 разів сильніше, ніж у людини. Полярні ведмеді можуть відчути запах на відстані до 30 кілометрів.
 
    У полярних ведмедів особливо розвинене почуття нюху. Вони чують тюленя в льодах на відстані до 30 кілометрів.
 
 
    Білий ведмідь може вистрибнути з води на 2.4 м, щоб зловити тюленя.
 
    Полярні ведмеді можуть пропливати до 150 кілометрів без відпочинку.
 
    Полярні ведмеді є єдиним видом ведмедів, які не вкладаються в зимову сплячку; вони активні цілий рік.
 
 
 
Пропонуємо вам переглянути  
мультфільми про біле ведмежатко Умку.

"Умка"
( Союзмультфільм, 1969 рік)


"Умка ищет друга"
(Союзмультфільм, 1970 рік)
 
 

Юлія Подобєдова,
завідуюча бібліотекою для дітей


 

2 коментарі:

  1. Оксана МАРГАНЧАНКА27 лютого 2016 р. о 22:49

    Як добре, що ми хоча б іноді згадуємо "старі" мультфільми, від яких на душі стає тепліше... Дякую за цікаву інформацію... Дізналась багато нового...

    ВідповістиВидалити
    Відповіді
    1. Дякуємо... Будьте разом з Марганецькою міською бібліотекою для дітей.

      Видалити