вівторок, 9 лютого 2016 р.

Україна понад усе!

    24 серпня 1991 року позачергова сесія Верховної Ради УРСР прийняла Акт проголошення незалежності України, що був схвалений всеукраїнським референдумом 1 грудня 1991 року. Ця подія стала відправною точкою для відліку історії сучасної Української державності.
 
     З метою гідного відзначення 25-річчя незалежності України на виконання Указу Президента України "Про відзначення 25-ї річниці незалежності України". Український інститут національної пам’яті пропонує вважати 2016 рік Роком Державності України.
   «Україна понад усе» -  саме так називається комплекс заходів міської бібліотеки для дітей по відзначенню 25-річчя незалежності, який включає книжкові виставки, Дні патріотичної інформації, масові заходи.

     В рамках цього комплексу, в міській бібліотеці для дітей 5 лютого відбулась година державності

«Ми овіяні духом єднання».



    
     До нас завітали гуртківці Центру-комплексу позашкільної роботи (керівник Лазданова І.Ю.) та інші друзі нашої бібліотеки.

      Ведуча заходу, бібліотекар Любов Петрівна Середіна, наголосила, що єдність і суверенність держави - головні умови розвитку незалежної України.
 
    
     Україна – багатонаціональна держава, понад ста національностей і народностей: 70 відсотків українців, 20 відсотків росіян, а ще євреї, білоруси, поляки молдовани, болгари, румуни, угорці, татари, греки, цигани, вірмени, німці та ін. Можливо ми і живимо на різних територіях – у Львові чи Харкові, у Києві чи в Марганці, розмовляємо різними мовами, але водночас ми розуміємо один одного, бо ми – єдиний народ, одна Україна і все те, що нас об’єднує.
      
      На жаль, настали важкі часи для нашої держави. Нас хочуть розділити, але ми українці – сильна нація, і Україна - єдина країна. Як не можна відділити небо від землі, так не можна відділити Захід від Сходу, Карпати від озера Світязя, Чорне море від Дніпра. Бо все це – Україна, єдина, суверенна, незалежна.

      Учасники заходу переглянули відео «Єдина Україна», де діти Львівщини звертаються до всіх дітей України.
 
 
     На наше прохання, діти піднімали руки вгору на згоду з почутим.  
       Бібліотекар Ірина Миколаївна Малікова запропонувала взяти участь в інформаційній вікторині, де можна показати свої знання та набути нових.

Діти дізнались про таке: 
   Булава, символ гетьманської влади в козацькі часи, в наші   дні означає символ президентської влади.

 
·         Всім відомо, що столиця України – Київ, а тепер    знають, що перша столиця України - Харків (1919 – 1934).

·         Одеса – вважається морською столицею України, бо там найбільший порт країни.

·         Дніпропетровськ – космічна столиця України, там знаходиться найбільший ракетно-космічний комплекс – конструкторське бюро «Південне» і завод «Південмаш», який виробляє найбільш екологічні ракетоносії для міжнародного проекту «Морський старт».


·        Львів - культурна столиця України, в ньому знаходиться найбільша кількість пам’яток архітектури, середмістя Львова занесено до світової культурної спадщини. У грудні 2015 року Львів визнали «Містом літератури ЮНЕСКО.


·       Найчистіша ріка Європи - Оріль, що протікає на Дніпропетровщині.
 
 
·       Україна славиться найродючими землями у світі – чорноземами. Чорнозем із Магдалинівського краю нашої області виставленої у Паризі, світовій палаті мір та ваги як взірець.
 
·       Соняшник, який родом з Північної Америки, є   рослинним символом України, бо країна займає перше місце по виробництву та експорту соняшникової олії у світі.
 
 
Вікторина закінчилась оглядом книжкової виставки
«В моїм серці – Україна»
 
 
 Жваво і весело пройшли розважальні конкурси
«Мовні забавлянки» і «Смачного!»
 
   За активну участь і увагу у вікторині всі діти отримали цукерки з символічною назвою
 
 
Усі присутні тепло привітали
Євгена Омельченко (ЗОШ №2 – 6Б),
який прочитав свій вірш «Україна».
 
 
і Карину Литвиненко (ЗОШ №2 – 2А),
яка заспівала життєрадісну пісню
«Це моя земля, це моя країна!» (І.Федишин)
 

Україна - найбільша країна Європи,
її площа 603,7тис.кв.км..
Україна розташована в центрі Європи,
 географічний центр Європи знаходиться
поблизу міста Рахів Закарпатської області.
Україна – велика держава,
і заслуговує щасливої долі.
 
 
Захід відбувся напередодні
Дня визволення нашого міста
від нацистських окупантів (1944).
 
   За традицією, всі учасники заходу пройшли Стежиною пам’яті – від бібліотеки через сквер Перемоги до Меморіального комплексу «Вічний вогонь» та вшанували пам’ять про героїв та жертв загиблих Другої Світової війни (1939 – 1945).
 
 
 
 
 
 
 
Анна Харченко, бібліотекар
відділу обслуговування учнів 5 -9 класів

3 коментарі:

  1. В моїм серці – Україна,дякуємо за пам'ять та любов до Батьківщини! Слава Україні!

    ВідповістиВидалити
  2. Надеемся, что такие мероприятия будут в дальнейшем по чаще проходить. Для подрастающего поколения сейчас не хватает чего то доброго, национального, прекрасного.

    ВідповістиВидалити