четвер, 11 лютого 2016 р.

 Сьогодні сидіть дома
та їжте солодощі
10 лютого - день Домового 
    Домовий - кращий друг кожного будинку, він повноправний член сім'ї, вірний друг і помічник, тому має повне право на своє професійне свято, який називається Велесич (Кудес) і традиційно відзначається 10 лютого.
Любі друзі!
Чи відомо вам, що майже в кожному домі живе домовик?
 

    Наші предки знали, що природа  - жива істота. Її шанували й оберігали. Люди вірили, що всюди: в лісах, в річках, на полях, у хаті і дворі - живуть діти Природи: лісовики, водяники, русалки, мавки…
 
 
     Домовик - міфічна істота, яка оселяється у новозбудованому будинку разом з новоселами. Українці вважають, що домовик - символ охоронця домашнього вогнища, а інколи - злого духу та насланого на сім'ю нещастя.
 
    Домовик має вплив на добробут сім'ї, бо він господар дому, бог хатнього вогню і печі, охоронець не тільки будинку, а й усіх , хто живе в ньому. Він живе під піччю або на горищі. Його називають по-різному: похатник, господар, помічник.  Він завжди допомагає господарям дому. Але якщо вони часто сваряться, не поважають один одного, він починає шкодити: шуміти або шкрябати. Коли до нього ставляться гарно, стає добрим духом, оберігає родину. Домовик любить, щоб у сім'ї був лад, усі жили в мирі та злагоді.
 
    Сьогодні, 10 лютого, до міської бібліотеки для дітей завітали учні ЗОШ № 2-4класу (вчитель Кожанова А.Ю.) на народознавчу годину «Охоронець дому».
 
  
     З розповіді бібліотекаря Середіної Л.П. діти дізналися, як у глибині віків наші предки сприймали оточуючий світ, познайомилися з легендами та переказами про домовиків, які дійшли до нас із сивої давнини.


А також переглянули мультфільм про домовичка Бубу.
 
 
 

Анна Харченко, бібліотекар
відділу обслуговування учнів 5 – 9класів



2 коментарі:

  1. Дякуємо,що відзначаєте свято домовика разом с діточками! Діти так потребують уваги від дорослих, особлива за це подяка бібліотекарям дитячої бібліотекі. Ви кращі!

    ВідповістиВидалити
  2. Супер, библиотекари просто молодцы!

    ВідповістиВидалити