понеділок, 12 жовтня 2015 р.




   З цього року 14 жовтня, у день Покрови Пресвятої Богородиці, УПА та українських   козаків, будемо відзначати ще й

               День захисника України.
  Це прекрасна нагода зазирнути до сторінок історії та згадати про звитягу предків, які ратними звершеннями здобували й відстоювали українську свободу та незалежність, висловити вдячність ветеранам Другої світової, які також воювали за свою землю, та героям сьогодення – українським солдатам, які боронять державу на Сході і вшанувати тих, хто поклав там своє життя.
 
    День Покрови обрали не даремно. Традиційно саме в це православне свято українці вшановували та славили воїнів-захисників. І така традиція бере початок ще з часів Київської Русі. Для козаків Покрова була заступницею. Оберігає Пресвята Богородиця й нинішніх воїнів. Вони та й уся Україна, підносячи руки до небес, прохають у Всевишнього миру.



   Завжди свято Покрови Пресвятої Богородиці мало назву –Козацька Покрова, що свідчило про шанобливе ставлення українських вояків до релігійних дат. Козаки вірили, що свята Покрова Пресвятої Богородиці охороняє їх, а Богоматір вважали своєю заступницею і покровителькою.
   Історично цього дня було прийнято згадувати і віддавати належне козацькій доблесті. Саме 14 жовтня на Січі обирали нового отамана і влаштовували свято козацької мужності та відваги.
 

    Міська бібліотека для дітей підготувала нові виставки.
                               Для учнів 2-4класів:

                 «Де козак – там і слава»

 
                                Для учнів 5-9класів:
            «Легендарний кошовий отаман

                          Іван Сірко»

                          (До 410-ої річниці з дня народження)

 
    Іван Сірко- один з найвидатніших політичних діячів і полководців України. Своєю воєнною вдачею він здобув на Запоріжжі небувалу шану. Вісім разів Запорозька Січ обирала його кошовим отаманом. Узявши участь у 55 битвах, Сірко майже завжди виходив із них переможцем, що й уславило його навіки серед нащадків.
 
  Марганчани пишаються тим, що ім'я славного кошового отамана Івана Сірка пов'язане з історією нашого рідного краю. Адже на території нашого міста (на річці Грушівка) перебувала його пасіка. Якраз тут після  далеких походів, переможних битв, тяжких поранень відпочивав і набирався сил Іван Дмитрович Сірко, а 1серпня 1680 року він помер.
   На місці його смерті стоїть пам’ятник.
   Це гранітний прямокутник, у правому верхньому кутку - рельєфний козацький хрест, лівіше - макет козацької шаблі поперек брили.
 А перпендикулярно землі - гетьманська булава. Рукоять шаблі торкається дошки - стели, на якій викарбовано слова з відомої народної пісні про Сірка:
                                         
          «Ой не вітер в полі грає,
   Не орел літає,
      Ото ж Сірко з козаками
   По степу гуляє!»



   Гаслом Дня захисника України, який вперше відзначатиметься 14 жовтня, стане
                              «Сила нескорених».
   Саме силу нескорених продемонстрували українські воїни, які відстоюють незалежність та суверінитет України в наші часи.
  Низький уклін героям, які ризикують життям за нашу свободу.
               Ви - наша надія на мирне життя.
 
 
                   Пісня – посвята захисникам України
 

Бібліотекар відділу обслуговування
учнів 5-9класів Харченко А.В.





 
 

Немає коментарів:

Дописати коментар