пʼятницю, 22 травня 2015 р.

Ювілей святкує книга
 
     Ювілеї бувають не тільки у людей, але й у книг.
     Це книги, що йдуть через віки, книги, які витримали випробування часом. Роки, десятиліття, століття несуть вони свою мудрість людям. Цим книгам призначено було пережити століття, стати справжніми шедеврами, які покликані відображати великий літопис Життя.

      21 травня в міській бібліотеці для дітей відбувся бібліографічний огляд книг – ювілярів 2015 року для учнів 2-го класу ЗОШ № 2 (вчитель Ткаченко С.П.).


 
 
 

      230 років
   Е. Распе «Пригоди барона Мюнхаузена»
     В основу фантастичних пригод покладено оповідання барона Мюнхаузена, який жив у XVIII ст. в Німеччині. Він був військовим, воював з турками.
     Повернувшись до свого маєтку в Німеччині, Мюнхаузен незабаром уславився там  як дотепний оповідач, вигадник найнеймовірніших пригод.
     1785 року німецький письменник Е. Распе опрацював ці оповідання і видав їх.
      Коли книжка стала відомою, то іменем Мюнхаузена почали називати людей, що люблять приписувати собі всякі неймовірні подвиги.
 

195 років -
О.Пушкін «Руслан та Людмила»
       Книга переносить своїх читачів у далеке минуле, розповідає про «дела давно минувших дней, преданья старины глубокой». На весіллі доблесного князя Руслана й прекрасної Людмили якась зла чарівна сила викрадає наречену. А далі перед нами розгортаються зовсім неймовірні, інколи містичні, події з чарами, заклинаннями, магією. Автор зображує запеклі битви між силами добра і зла.

     Вступ до поеми – казка «У лукоморья».

 
 
175 років
Т.Шевченко «Кобзар»
          Така книга як  “КОБЗАР” стоїть на книжковій полиці чи не в кожній українській оселі.
          Молодий перспективний художник Тарас Шевченко вперше видав “Кобзаря” 1840 року в Санкт-Петербурзі за сприяння свого друга та земляка – поета  Євгена Гребінки.
           До збірки увійшло всього вісім творів: “Перебендя”. “Катерина”, “Тополя”, “Думка”,  “Нащо мені чорні брови”. “До Основ’яненка” ,  “Іван Підкова” і “Тарасова ніч”.
           Дивовижна доля цієї книги. Поезії, що входять до неї, народжувалися на тернистих шляхах поетового життя, писалися то в мандрах, то в казематах, мережилися на світлі білих ночей Півночі й у пісках закаспійських пустель, під самотнім сонцем вигнання.
         “Кобзар” належить до найволелюбніших книг усіх часів, він наскрізь сповнений прагненням волі. Поезії  “Кобзаря” пронизані вірою в незнищенність українського народу, вірою в те, що людина ніколи не змириться з неволею.
            Кожен, хто відкриє для себе “Кобзаря”, відчує, що книгу цю написала людина, яка вистраждала свої відкриття. І до сьогодні велична книга українців перевидається численними накладами й  перекладається багатьма мовами.
“Кобзар”  – книга невичерпна, книга на віки. 
 
 
150 років
Л.Керролл «Аліса в країні Чудес»
       Був літній день. Льюїс Керролл та його супутниці сестри Ліддел не здогадувалися, що вибухне гроза. Дівчаткам було спекотно і Льюїс розважав їх, як міг: розповідав їм казку, яку тепер знаємо і любимо ми всі. За що? За радість і за смуток, якої наповнена ця історія і яку читають уже 150 років.
 
 
135 років
К.Коллоді «Пригоди Піноккіо»
      Ця всесвітньо відома казка італійського письменника 19 століття про незвичайні пригоди незвичайного героя – дерев’яного хлопчика Піноккіо, яка починається з того, як майстрові Вишні, столярові, трапилось поліно, що плакало і сміялося, мов дитя. Майстер Вишня дарує поліно своєму приятелеві Джеппетто, який робить з нього дерев’яну ляльку. Ось тут і починаються пригоди Піноккіо…
 
125 років
І. Франко «Лис Микита»
 Віршована казка про підступні витівки хитрого лиса.
 
 


90 років
А. Мілн «Вінні – Пух і всі-всі-всі»
    Весела повість-казка про Вінні-Пуха та його друзів – це велика захоплююча гра, через яку діти пізнають світ. Читаючи веселі історії, діти з самого початку книги потрапляють в ніжну і зворушливу атмосферу любові, світу добра і уваги один до одного, світу, де гостя пригощають найулюбленішим, де потрапившого у біду завжди рятують, а другу віддають свій будинок.
 
 
70 років
 А.Ліндгрен «Пеппі Довгапанчоха»
     Пеппі –незвичайна вигадниця і мрійниця, чудовий друг, добре дівча. Скільки дивовижних пригод трапилось з нею. Втім, краще ви самі познайомтеся з дівчинкою!     
      Автор повісті-казки А. Ліндгрен – найзнаменитіша дитяча письменниця, «перша жінка Швеції», «жінка сторіччя», «Андерсен нашого часу».
 
 
45 років В.Близнець «Звук павутинки»
Повість про дитинство сільського хлопчика,
про пізнання навколишнього світу та дитячі мрії.
 
(буктрейлер Луганської ОДБ)
 
40 років - Нестайко В.
«Олексій, Веселесик і Жар – птиця»
    Цікава та повчальна казка про непросте завдання – перетворити неслухняного капризулю Олексія – Плаксія на гарного малюка Лесика – Веселесика, в якій досягти мети допомагать дружба, добро і наполеглививість.
 
 
35 років - Нестайко В.
«П'ятірка з хвостиком»
Це - захоплюючі оповідання
про життя сучасних українських підлітків у селі і в місті.
 
 
25 років Г.Малик
«Незвичайні пригоди Алі в країні Недоладії»
 
 (Автор буктрейлера В.Камарова, зав. бібліотекою НВК ЗОШ I-IIIст. гімназії
м.Славута Хмельницької області)
 
 
     В кінці заходу бібліотекар Л.П. Середіна зауважила, що це далеко не повний перелік книг – ювілярів 2015 року. Вона запросила всіх дітей  разом з батьками відвідувати бібліотеку влітку на канікулах для того, щоб познайомитися з цими та багатьма іншими цікавими книгами.
 
 
Ми завжди раді вам!
Олена Хабун,
бібліотекар відділу обслуговування
дошкільників та учнів 1-4 класів
бібліотеки для дітей

Немає коментарів:

Дописати коментар